Sähkön pientuotannon netotus ja hyvityslaskenta tarjolla kaikkialla Suomessa

voitto

Vuoden 2021 alusta tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollisti sähkön pientuotannon netotuksen, kiinteistön sisäisen energiayhteisön perustamisen ja hyvityslaskentapalvelun. Vuoden 2022 loppuun asti näiden saatavuus vaihteli jakeluverkkoyhtiöittäin, mutta vuoden 2023 alusta lähtien ne ovat tarjolla kaikkialla Suomessa sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdonjärjestelmän (datahub) palveluina.

Pitkään toivottu ja odotettu ”tunnin sisäinen netotus” toteutuu, jolloin pientuotannon arvon voi hyödyntää täysin

Sähkön pientuotannon perusta on maksimoida tuotanto vastaamaan omaa kulutusta, sekä minimoida sähkön osto ja ylijäämätuotannon myynti. Näin syntyy pientuotannon taloudellinen kannattavuus: korvataan mahdollisimman paljon arvokasta ostosähköä (energian hinta + siirtomaksu + alv + sähkövero, esimerkiksi 15 snt/kWh) ja myydään mahdollisimman vähän halpaa sähköä verkkoon (energian hinta, esimerkiksi 4 snt/kWh). Tämän mahdollistaa sähkön pientuotannon vapautus sähköverosta ja yksityisen henkilön pienmuotoinen sähköntuotanto pääasiassa omaan kulutukseen ei synnytä verotettavaa tuloa, vaikka ylijäämäsähköä myy sähköyhtiölle.

Nyt ylijäämää mittausjakson sisällä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää oman kulutuksen. Tällöin pientuotannon perusta toteutuu myös käytännössä. Mittareiden väliset erot hoidetaan sillä, että laskenta toteutetaan mittausjärjestelmissä, ei mittareissa. Tämä muutos ei vaadi pientuottajalta mitään toimenpiteitä.

Asunto-osakeyhtiöt ja sen osakkaat pääsevät mukaan sähkön pientuotantoon

Nykyinen lainsäädäntö sallii sähkön pientuottajien muodostaa yhteisön, joka toimii samoilla ehdoilla kuin yksittäinen pientuottaja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiöiden osakkaat pystyvät hyödyntämään yhteisesti hankittua aurinkosähköjärjestelmää kerros- tai rivitaloissa. Joten suuri joukko – lähes puolet – suomalaisia saa mahdollisuuden osallistua energiamurrokseen.

  • asunto-osakeyhtiö ja sen osakkaat voivat perustaa paikallisen energiayhteisön. Siihen liittyminen ja eroaminen on vapaaehtoista, eikä se rajoita yksittäisen jäsenen sähköntoimittajan valintaa. Yksi tärkeä kriteeri perustamiselle on se, että paikallisen energiayhteisön sähköntuotantolaitteisto on liitetty jakeluverkkoon samalla liittymällä kuin muut energiayhteisön sähkönkäyttöpaikat.
  • paikkallinen energiayhteisö voi hankkia sähkön pientuotantoon laitteiston (esim. aurinkosähköjärjestelmä), jonka tuotanto jaetaan energiayhteisön itsensä päättämien jakosuhteiden perusteella sen jäsenille. Tämä toteutetaan erillisellä hyvityslaskentapalvelulla.

Hyvityslaskentapalvelun tarjoaa Fingridin datahub palvelu

Hyvityslaskennan avulla taloyhtiön aurinkopaneelien ylijäämä tuotanto voidaan jakaa asukkaille. Hyvityslaskennan myötä taloyhtiö ja asukkaat pystyvät hyödyntämään aurinkopaneelien tuotantoa myös huoneistojen sähkönkulutukseen, jolloin aurinkosähkön käyttömahdollisuudet taloyhtiöissä laajenevat. Asukkaat saavat hyötyä verojen, energiamaksujen ja verkkopalvelumaksujen osalta.

Energiayhteisön perustamisesta pitää aina ilmoittaa omalle verkkopalveluyhtiölle

Energiayhteisön tehtävänä on ilmoittaa jakeluverkonhaltijalle

  • energiayhteisöön kuuluvat sähkönkäyttöpaikat,
  • sähköntuotannon jako-osuudet
  • sekä näiden tietojen muutokset.

Lisäksi energiayhteisön tehtävänä on ilmoittaa, jaetaanko jakeluverkkoon siirretty ylijäämäsähkön määrä

  • kullekin energiayhteisöön kuuluvalle sähkönkäyttöpaikalle sille kuuluvan osuuden mukaisesti
  • vai kokonaisuudessaan sille sähkönkäyttöpaikalle, jossa sähköntuotantolaitteisto sijaitsee.

Sähkönkäyttöpaikka voidaan ilmoittaa kuuluvaksi kerrallaan vain energiayhteisöön.

Esimerkiksi Elenian asiakkaat voivat ilmoittaa energiyhteisön perustamisesta Elenia Aina -palvelussa

Esimerkiksi Elenialla siitä voi ilmoittaa Elenia Aina -palvelussa. Energiayhteisö-lomakkeen kautta. Katso lisätietoa energiayhteisön ilmoittamisesta Elenian verkkosivuilta.

Tutustu tarkemmin energiayhteisöihin Elenian ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteistyössä tuottamasta Energiayhteisökäsikirjasta.

Jos haluat lukea näiden muutosten taustoista, löydät niitä tästä kirjoituksesta.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähteet Fingrid tiedote, Elenia tiedote, Datahub nettisivut.

 

 

 

 

Ajankohtaista

aurinkosähkö solnet

Suomalaisen aurinkosähkön edelläkävijät aloittavat tiiviin yhteistyön

Areva Solar ja Solnet Green Energy Oy aloittavat yhteistyön älykkäiden aurinkovoimaloiden toimituksissa   Areva Solar ja Solnet Green Energy Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen älykkäiden aurinkovoimaloiden myynnistä ja toimituksista yrityksille. Kumppanit tarjoavat yhdessä asiakkaille räätälöidyt uusiutuvan energian ratkaisut, joissa yhdistyy kotimaisuus, päästöttömyys, energiatehokkuus ja käytön helppous. Aurinkopaneelit valmistetaan Salossa, ensimmäisessä suomalaisessa aurinkopaneelitehtaassa. Areva Solar ja Solnet […]