Sähkön alkuperätakuiden vienti ja tuonti ovat kasvaneet. Uusiutuvan lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuista ylitarjontaa. Kaasun alkuperätakuissa erityisesti uusiutuvan kaasun kysyntä on ylittänyt tarjonnan, minkä vuoksi Suomeen on tuotu enemmän uusiutuvan kaasun alkuperätakuita.
Mitä energian alkuperätakuut ovat?
Uusiutuvan energian direktiivin mukainen kansallinen laki energian alkuperätakuista tuli voimaan 3.12.2021. Lain mukaan alkuperätakuita myönnetään uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetulle sähkölle, uusiutuvalle kaasulle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle vedylle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle lämmölle ja jäähdytykselle sekä hukkalämmölle ja -kylmälle. Alkuperätakuilla (Guarantees of Origin, GO) käydään kauppaa useilla eurooppalaisilla markkinapaikoilla, ja niiden hinnat määräytyvät markkinaehtoisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Hintatietoja löydät EEX:n sivuilta.
Alkuperän varmentaminen vaaditaan energian myyjältä, joka myy tai markkinoi uusiutuvaa energiaa, hukkalämpöä ja -kylmää tai ydinvoimalla tuotettua sähköä. Myös energiantuottaja tai -käyttäjä, joka julkaisee kuluttajille markkinointitietoa käyttämänsä alkuperätakuujärjestelmään kuuluvan energian alkuperästä, on velvollinen varmentamaan väitteensä. Alkuperätakuujärjestelmän avulla kuluttajat voivat varmistua siitä, että heille esimerkiksi uusiutuvana lämpönä tai ydinsähkönä myyty energia on tuotettu väitetyllä tavalla eikä energian alkuperää myydä kahteen kertaan.
Alkuperätakuut toimivat seuraavasti:
- Kun tuottaa yhden MWh:n energiaa (sähköä/kaasua/lämpöä/kylmää), myönnetään alkuperätakuu yhdelle MWh:lle energiaa (sähköä/kaasua/lämpöä/kylmää)
- Se taho, joka omistaa kyseisen alkuperätakuun, voi myydä tai käyttää energiaa tuon yhden megawattitunnin edestä
- Todennus tapahtuu käyttämällä, eli peruuttamalla se.
Sähkön kuluttajalle alkuperätakuun hinta sisältyy epäsuorasti kuluttajan maksamaan sähkön hintaan, erityisesti ”uusiutuvana sähkönä” myytävissä tuotteissa. Alkuperätakuun hinta on muutamia euroja vuodessa per kotitalous. Kuluttaja ei näe sitä suoraan laskussa, mutta se on mukana uusiutuvan sähkön tuotteiden hinnoissa. Todellinen kustannus alkuperätakuista on pieni, mutta uusiutuvan sähkön myyntihinta on usein silti merkittävästi korkeampi muiden syiden takia.
Sähkön alkuperätakuiden määrät jatkaneet kasvua
Myönnettyjen uusiutuvan sähkön alkuperätakuiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Uusiutuvan sähkön alkuperätakuiden vienti- ja tuontimäärät ovat kasvaneet edellisvuosiin verrattuna. Uusiutuvan sähkön nettovienti pysyi kuitenkin lähes tasaisena noin 16 TWh:ssa.
Uusiutuvan kaasun alkuperätakuita tuodaan Suomeen
Vuonna 2024 uusiutuvan kaasun alkuperätakuiden myöntömäärä kasvoi tasaisesti ollen noin 340 gigawattituntia (GWh).
Suomessa peruttiin vuonna 2024 enemmän uusiutuvan kaasun alkuperätakuita kuin niitä oli täällä myönnetty. Peruutettujen takuujen määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna ja nousi 570 GWh. Koska oman maan tuotanto ei riittänyt kattamaan tarvetta, Suomeen tuotiin uusiutuvan kaasun alkuperätakuita ulkomailta lähes 450 GWh:n verran. Tuonti kasvoi noin 86 prosenttia edellisvuodesta.
Uusiutuvan lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuista ylitarjontaa
Uusiutuvan lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuiden määrä on Suomessa jatkanut kasvuaan. Vuonna 2024 myönnettiin noin kolme terawattituntia enemmän alkuperätakuita kuin vuonna 2023. Peruutettujen takuujen määrä kasvoi hieman, alle yhden terawattitunnin verran, ja oli yhteensä hieman yli 25 terawattituntia. Myönnettyjen alkuperätakuiden kasvusta suurin osa näkyi mitätöinneissä, joita tehtiin 4,4 terawattituntia – lähes kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna.
”Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuita on markkinalla selvästi enemmän kuin markkinoiden peruutusten tarve on. Tilinhaltijat hakevat alkuperätakuita usein koko alkuperätakuukelpoisen lämmön tuotannon määrälle. Kaikkea määrää ei kuitenkaan tarvitse peruuttaa, joten markkinoille jää mitätöityviä alkuperätakuita”, kertoo asiantuntija Henri Vaitomaa.
Lähde Energiaviraston tiedote.