Energiayhteisökäsikirja

aurinko yhteistö

Vuoden 2021 alusta lähtien on mahdollista perustaa energiayhteisöjä. Niiden avulla myös asunto-osakeyhtiöt ja niiden osakkaat nauttivat samoista mahdollisuuksista kuin yksittäinen pientuottaja:

  • asunto-osakeyhtiö ja sen osakkaat voivat perustaa paikallisen energiayhteisön (uusi termi lainsäädäntöön). Siihen liittyminen ja eroaminen on vapaaehtoista, eikä se rajoita yksittäisen jäsenen sähköntoimittajan valintaa. Yksi tärkeä kriteeri perustamiselle on se, että paikallisen energiayhteisön sähköntuotantolaitteisto on liitetty jakeluverkkoon samalla liittymällä kuin muut energiayhteisön sähkönkäyttöpaikat.
  • toinen vaihtoehto on, että loppukäyttäjät voivat perustaa aktiiviset asukkaiden ryhmän (uusi termi lainsäädäntöön). Siihen liittyminen ja eroaminen on vapaaehtoista, eikä se rajoita yksittäisen jäsenen sähköntoimittajan valintaa. Tähän liittyvää sääntelyä sovelletaan myös yksittäiseen pientuottajaan – tämä selvyyden vuoksi.
  • paikkallinen energiayhteisö ja aktiivisten asukkaiden ryhmä voivat hankkia sähkön pientuotantoon laitteiston (esim. aurinkosähköjärjestelmä), jonka tuotanto jaetaan energiayhteisön itsensä päättämien jakosuhteiden perusteella sen jäsenille. Tämä toteutetaan erillisellä hyvityslaskentapalvelulla (uusi termi lainsäädäntöön ja uusi palvelu).
  • Näiden yhdistelmänä asunto-osakeyhtiöt ja niiden osakkaat pystyvät hyödyntämään pientuotantoa samoilla säännöillä ja periaatteilla kuin nykyään yksittäiset pientuottajat.

Alla olevassa Energiayhteisökäsikirjassa kerrotaan tarkemmin aiheesta. Energiayhteisökäsikirja on tehty Elenian ja VTT:n asiantuntijoiden yhteistyönä. Kirjassa on kuvattu erilaisten jakamismallien käyttötarkoituksia ja tuotu esiin pohdittavia asioita energiayhteisöistä sekä neuvoja energiayhteisön perustamiseen. Tarkoituksena on edistää energiayhteisöjen syntyä auttamalla hankkeita alkuun ja helpottamalla ratkaisujen määrittelyä sekä päätöksentekoa.

Yläreunan valikon avulla voit selata ohjetta koko ruudulla tai voit halutessasi ladata ohjeen PDF:nä omalle koneellesi.

 

Lisätietoja ja taustatietoa tähän asiaan löydät seuraavista kirjoituksista

Ajankohtaista

jätevoimala Vantaan energia

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030

Vantaan Energian määrätietoinen työ hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi jatkuu yhtiön lanseeratessa Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuuden. Neljästä päähankkeesta koostuvan suunnitelman myötä Vantaan Energia sitoo toiminnallaan enemmän hiilidioksidia kuin sen toimesta vapautuu ilmakehään ja etenee näin kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Vantaan Energian Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuudessa hiilidioksidia sitovat investoinnit mahdollistavat yhtiön omia päästöjä suuremmat päästövähennykset. Hiilinegatiivisuus mahdollistuu luopumalla fossiilisista polttoaineista vuoteen […]