Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen

Rubik kuutio

Valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen tarjoaa lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville, sekä valvoo että lupahakemukset käsitellään määräajan sisällä. Neuvonta kattaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten toimintojen osalta uusiutuvan energian (sähkön, lämmön, jäähdytyksen, biokaasun, biopolttoaineen tai bionesteen) tuotanto sekä biokaasua tuottavassa laitoksessa mädätteen käsittely ja jatkojalostus.

 

Yhteyspisteviranomaisen perustaminen on osa uuden lain toimeenpanoa. Laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä (1145/2020) astui voimaan 30.6.2021. Laki on osa EU:n uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämistä koskevan ns. RED II –direktiivin kansallista toimeenpanoa. Lain tavoitteena on jouduttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä ja eräitä muita hallinnollisia menettelyitä sekä parantaa menettelyihin liittyvän neuvonnan saatavuutta. Yhteyspisteviranomaisen toiminta on keskitetty Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen.

 

Neuvoja uusiutuvan energian lupa-asioihin - sähköisesti ja puhelimitse

Uusiutuvan energian lupaneuvonta neuvoo uusiutuvan energian tuottamiseen liittyvissä lupa-asioissa. Lupiin liittyvät kysymykset voivat koskea esimerkiksi omakotitalojen uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä lämmitys- tai sähköntuotantojärjestelmiä, maatilojen uusiutuvan energian tuotantoa tai suurten, teollisen mittakaavan uusiutuvaa energiantuotantoa. Uusiutuvan energian tuotanto voi olla sähkön, lämmön, biokaasun tai biopolttoaineen tuotantoa. Uusiutuvan energian lähteitä ovat muun muassa aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, bioenergia ja maalämpö.

Uusiutuvan energian tuottamiseen liittyviä lupia voi hakea sähköisesti Työ- ja elinkeinoministeriön  Luvat ja valvonta -palvelusta (suomi.fi) yhden luukun periaatteella. Palvelun kautta voi hakea useiden eri viranomaisten vastuulle kuuluvia lupia ja tehdä ilmoituksia. Palvelussa voi seurata lupa-asioiden käsittelyn etenemistä ja keskustella viestein viranomaisten kanssa. Luvat ja valvonta -palvelun sijaan voi edelleen asioida myös viranomaisten muiden asiointikanavien kautta.

Lupaneuvonta neuvoo kaikissa uusiutuvan energian tuotantoon liittyvissä lupa-asioissa (esim. ympäristölupa, rakennuslupa ja lunastuslupa). Lupaneuvonta palvelee yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä puolesta asioijia, kuten konsultteja.

Sähköpostiosoite: lupaneuvonta@ely-keskus.fi

Puhelinnumero: 0295 020 920 (ma–pe klo 9–16)

 

Menettelykäsikirjasta ohjeita luvantarpeen arviointiin

Uusiutuvan energian tuotantoon tarvittavista menettelyistä on laadittu kattava menettelykäsikirja uusiutuvan energian hankkeisiin. Ohjeistus koskee niin suurten energiatuotantolaitosten rakentamista tai muutosta kuin pienen mittakaavan yksityishankkeitakin. Käsikirjan avulla voi perehtyä tarvittaviin lupiin ja ilmoituksiin sekä valmistella tarvittavat hakemukset. Menettelykäsikirja on koottu viranomaisyhteistyöryhmässä, johon kuuluvat yhteyspisteviranomainen sekä toimivaltaiset viranomaiset ja Kuntaliitto. Käsikirjaa päivitetään lainsäädännön tai ohjeiden muuttuessa.

Käsikirja käsittelee seuraavat energian tuotantotavat:

  • aurinkoenergia,
  • bio-CHP- ja biolämpölaitokset,
  • biokaasun tuotanto ja käyttö energiantuotannossa,
  • geoterminen energia,
  • lämpöpumput,
  • maatuulivoima,
  • merituulivoima ja
  • vesienergia

Linkki käsikirjaan Uusiutuvan energian lupaneuvonta.

Lain soveltamisalaan kuuluvat seuraavat luvat ja menettelyt Eri lupamenettelyiden ja muiden hallinnollisten menettelyiden sijoittuminen sähköisen asioinnin, yhteyspisteviranomaisen neuvontavelvollisuuden ja määräaikojen soveltamisalaan (pdf)

 

Viranomaisten lupakäsittelyille määräajat

Laissa säädetään myös sitovat määräajat voimalaitoksia eli sähköä tuottavia laitoksia koskevien lupa- ja muiden hallinnollisten menettelyiden enimmäiskestolle. Määräaikoja sovelletaan riippumatta siitä, asioiko hakija sähköisen yhteyspisteenä olevan Luvat ja valvonta -palvelun kautta tai suoraan toimivaltaisen viranomaisen kanssa.

Uusiutuvan energian voimalaitoksen rakentamisen, verkkoon liittämisen ja käyttämisen edellytyksenä olevien (lain 9 §:ssä mainittujen) lupamenettelyiden ja muiden hallinnollisten hyväksymismenettelyiden kesto ei saa yhteensä ylittää kahta vuotta. Määräaika on yksi vuosi, jos laitoksen sähköntuotantokapasiteetti on alle 150 kW tai mikäli kyse on voimalaitoksen päivittämishankkeesta.

Määräaika on kaikkien menettelyjen kokonaiskäsittelyaika. Määräajan laskeminen alkaa ensimmäisen lupa- tai hallinnollisen menettelyasian vireillepanosta, ja laskeminen päättyy viimeiseen lupamenettelyä tai hallinnollista hyväksymismenettelyä koskevan päätöksen tiedoksiantoon. Määräaika sisältää kaikki lupamenettelyn ja muun hallinnollisen hyväksymismenettelyn vaiheet. Määräaikaan ei lasketa mukaan aikaa, jolloin hakijalla ei ole vireillä lupamenettelyä ja hallinnollista hyväksymismenettelyä koskevaa asiaa.

Ajantasainen tieto ja mm. poikkeuksia määräajoista löydät Uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyt ja muut hallinnolliset menettelyt – Menettelykäsikirja hakijoille.

 

Lähde YM-verkkosivut ja Uusiutuvan energian lupaneuvonta

 

Ajankohtaista

uutiskirje vuoden lähienergiaratkaisu

Lähienergialiiton uutiskirje 5/2019: Vuoden lähienergiaratkaisu 2019 kilpailu käynnistyy. Tuulivoima työllistää kymmeniä tuhansia

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Toukokuu tarjosi mm. Lämpöpumppujen myynti kasvoi 2019 ensimmäisellä neljänneksellä 47 %. Gasum avaa toukokuun loppupuolella kaksi uutta tankkausasemaa Ouluun ja Lahden Kujalaan. Danfoss on lisännyt omistuksensa suomalaisen kasvuyrityksen Leanheatin osakkeista 100 prosenttiin. Tulevia tapahtumia Perinteinen Vuoden lähienergiaratkaisu -kilpailu käynnistyy kesäkuun alusta. Kilpailu järjestetään nyt […]