Användartestning av lärmiljön i FrEE-projektet

by

I denna blogg berättar vi om hur vi har implementerat användartestning av kompetenskomponenterna i FrEE-projektet. Specifikt kommer vi att berätta om vad användartestning innebär, hur testerna utformades inom FrEE-projektet och vilken typ av feedback vi fick från användarna om lärmiljön.

Vad är användartestning och varför är det värt att genomföra?

Användartestning är ett kostnadseffektivt sätt att säkerställa användbarheten av digitala tjänster och verifiera om tjänsten uppfyller användarnas behov. Vid planering av testningen är det bra att fundera över vad som bör klarläggas och varför. Vi rekommenderar att du testar tjänster flera gånger under utvecklingen, eftersom det hjälper till att säkerställa att rätt problem upptäcks och löses i god tid innan tjänsten lanseras.

Det är bra att börja testa tjänsten när prototypens grundläggande funktionalitet är klar. Du bör inte överdrivet polera prototypen, eftersom ett för bra visuellt utseende kan distrahera testaren och fokusera deras uppmärksamhet på irrelevanta detaljer Prototypen bör dock alltid förbättras baserat på användarfeedback innan nästa test. Denna process kallas iterativ testning.

Fördelen med testning är att tidiga tester hjälper dig att identifiera de rätta problemen som användaren stöter på, istället för att utforma nya funktioner för något som inte är relevant för användaren.

Hur genomfördes testningen av kompetenskomponenter i FrEE-projektet?

Baserat på servicedesign-intervjuer har vi lärt oss att arbetsdagar varierar och ibland är hektiska. Detta är anledningen till att studier önskas kunna genomföras enligt användarnas egna tidtabeller och oberoende av plats. Därför har vi, utöver att testa på datorn, också fokuserat på användarvänligheten för mobilversionen och bett testare att genomföra tester på båda enheterna.

Eftersom målet med testningen inom FrEE-projektet var att utvärdera användbarheten samt förståelsen av utbildningsmaterialen, började vi söka evenemang där det fanns möjlighet att få representanter för målgruppen att testa kompetenskomponenterna.

Hittills har vi testat kompetenskomponenterna vid tre olika tillfällen: på FinnBuild- och Energimässorna under hösten 2022 samt vid evenemanget ”Byggteknik idag” som vårt projektteam organiserade på Metropolias Myllypuro-campus i januari 2023. Dessutom deltog vi i fjärrtestningen av utbildningsmaterialen med studerande inom energi- och miljöteknik vid Metropolia.

Kuva: Piirroskuvat käyttäjätestauksesta Finnbuild- ja Energiamessuilla (Ellamari Koutonen)
Bild: Ellamari Koutonen

Kuva: Piirroskuvat käyttäjätestauksesta Finnbuild- ja Energiamessuilla (Ellamari Koutonen)

Vid samtliga evenemang presenterade vi projektet och gav testanvändarna tid att genomföra
kompetenskomponenterna. Utöver en feedbackblankett samlade vi även muntlig feedback och skrev
anteckningar under intervjun. Inom användarcentrerad design av digitala tjänster kallas denna metod för ”Think aloud”, där användaren ombeds att verbalisera sina tankar och påpeka problem om de uppstår.

Som ett resultat fick vi positiva kommentarer om plattformens innehåll och användbarhet. Vi hörde bland annat användarnas allmänna åsikter om studiehelheter samt vilka andra ämnen de skulle vilja se i utbildningsmaterialet. Användarna har efterfrågat exempelvis innehåll om olika energikällor och om ny teknologi under utveckling.

Vi strävade efter att förbättra användbarheten efter varje test. Genom testningen upptäckte vi bland annat att webbläsaren Microsoft Edge inte stöder allt kursinnehåll. Dessutom har användarna haft svårt att navigera inom kompetenskomponenterna, så vi har förbättrat komponenternas struktur, vilket nu möjliggör bättre uppföljning av framsteg.

Genom testning har vi fått värdefull respons från branschproffs, vilket har hjälpt oss att förbättra innehållet och användbarheten i lärmiljön.

Användartestningen har avslutats. Färdigt läromaterial finns här. FrEE-projektet avslutades i augusti 2023.

Författare:
Lada Stukolkina, servicedesignassistent, Metropolia yrkeshögskola
lada.stukolkina@metropolia.fi

Originaltext 30.3.2023 på finska finns här.

Ajankohtaista

Savosolar aurinkokeräin

Savosolar muuttaa nimensä Meriaura Groupiksi ja myy aurinkolämpöliiketoimintansa tytäryhtiölleen Meriaura Energylle

Savosolar Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 12.5.2023 päätetyn mukaisesti Savosolar Oyj:n nimi vaihtuu Meriaura Group Oyj:ksi, ruotsiksi Meriaura Group Abp ja englanniksi Meriaura Group Plc. Samalla yhtiön kotipaikka siirtyy Turkuun. Muutokset toteutuivat 1.6.2023. Yhtiön osakkeen kaupankäyntitunnusten nimet muuttuvat vastaavasti: First North Growth Market Ruotsissa uusi kaupankäyntitunnus on MERIS ja First North Growth Market Suomessa MERIH. Osakkeiden ISIN-tunnukset […]