Asuinrakennusten energia-avustusta on tarjolla vuosille 2020-2022

katunäkymä Helsinki kerrostalo

Valtioneuvosto antoi 19.12.2019 asetuksen asuinrakennusten energia-avustuksista. Avustuksia myönnetään asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin, yhteensä 20 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 40 miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2021–2022. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustukset. Avustusta voi hakea ARAsta 2.1.2020 alkaen. Avustusta voi saada korjaushankkeen suunnittelukustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.10.2019 alkaen sekä toteuttamiskustannuksiin, jotka ovat muodostuneet 1.1.2020 lähtien.

Energia-avustukset ovat tärkeä ilmastoteko. Ne antavat yhä useammalle taloudellisen mahdollisuuden parantaa oman kodin energiatehokkuutta ja pienentää näin asumisen ilmastopäästöjä. Jokainen erittäin energiatehokkaaksi korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalia Suomea 2035”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Avustuksia voivat hakea kerros- ja rivitaloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannuskorkotukilainaa sekä omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat. Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin. Se ei ole tulosidonnainen.

Energiatehokkuus pitää parantua merkittävästi, mutta avustusta voi saada jopa tuhansia euroja asuntoa kohti

Avustusta myönnetään korjaushankkeen kustannuksiin, jotka liittyvät energiatehokkuuden parantamiseen, energian käytön tehostamiseen, sisäilmasto-olosuhteiden parantamiseen, järjestelmän säätöön, tasapainotukseen ja ohjaukseen sekä järjestelmän oikean toiminnan varmistamiseen.

Kerros- tai rivitaloon, joka korjataan vähintään 20 % energiatehokkaammaksi kuin voimassaolevat säädökset edellyttävät, voi saada jopa 4 000 euroa avustusta asuntoa kohti. Vastaavan tuen voi saada omakoti- tai paritaloon, joka korjataan vähintään 30 % energiatehokkaammaksi kuin voimassaolevat säädökset edellyttävät. Avustusta voi saada jopa 6 000 euroa asuntoa kohti, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle.

Avustusta myönnetään kuitenkin enintään 50 % korjaushankkeen toteutuneista kustannuksista, jotka ARA on hyväksynyt avustettaviksi avustuspäätöksessään. ARA katsoo hankekohtaisesti, mikä osa korjaustyön kustannuksista käy avustettaviksi. Hyväksyttyihin kustannuksiin lasketaan mukaan suunnittelu-, työ- ja rakennuskustannukset arvonlisäveroineen.

Energiatehokkuuden parantuminen arvioidaan E-luvulla

Avustusta voi saada esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen, rakennuksen eristeiden parantamiseen tai energian käytön kysyntäjoustoa parantaviin ratkaisuihin. Avustusta voi siis saada myös toimiin, joiden vaikutus ei näy energiatodistuksessa, mutta jotka esimerkiksi tehostavat energian käyttöä. Koko korjaushankkeen lopputuloksen täytyy kuitenkin täyttää avustuksen saamisen ehtona oleva koko rakennuksen energiatehokkuuden parantuminen. Avustettavat toimenpiteet ja niiden mahdolliset avustusosuudet löytyvät ARAn sivuilta.

Monessa tapauksessa tarvitaan useita toimenpiteitä, jotta rakennuksen energiatehokkuus paranee riittävästi avustuksen saamiselle. Omakotitalossa asuvien on hyvä muistaa, että yksinkertaisten ja kustannustehokkaiden – pelkkä lämpöpumppu, varaava tulisija, älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä tai aurinkolämpö-/sähköjärjestelmä – energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden kohdalla kotitalousvähennys on yhä helpoin ja varmin tuki-instrumentti. Verohallinnon mukaan samaan korjaushankkeeseen ei voi saada kotitalousvähennystä ja energia-avustusta, tuloverolain 127 a §:n mukaisesti. Kotitalousvähennyksestä saa tarkempaa tietoa Verohallinnon sivuilla.

Energiatehokkuuden parantuminen lasketaan vertaamalla korjaushankkeen jälkeistä energiatehokkuutta rakennuksen rakentamisajankohdan tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen ajankohdan mukaiseen tasoon. Laskenta tehdään vertaamalla energiatehokkuutta kuvaavia E-lukuja. Aiemmin tehdyt energiatehokkuuden parannukset voi ottaa laskennassa huomioon, mutta niihin ei saa avustusta. E-lukujen laskentaa varten löytyy oma ohjeensa ARAn sivuilla (Laskentaohje energia-avustusten hakemiseen).

Avustuksen saamisen ehto määräytyy seuraavasti: korjausten jälkeen E-luku on voi olla korkeintaan

  • Asuinkerrostaloissa 0,68 x rakentamisajankohdan E-luku
  • Rivitaloissa 0,64 x rakentamisajankohdan E-luku
  • Pientaloissa (omakotitalot, paritalot ja ketjutalot) 0,56 x rakentamisajankohdan E-luku

 

Miten energia-avustusta haetaan?

Energia-avustushakemukseen tarvitaan monenlaista tietoa liitteeksi, joten on hyvä aloittaa niistä. Tarvitaan ammattilaisen laatimia dokumentteja, joten ota yhteyttä asiantuntijaan ennen avustuksen hakemista.

ARAn sivuilta löytyy ohjeet erityyppisille hakijoille:

  • Henkilöasiakkaat
  • Taloyhtiöt ja
  • ARA-yhteisöt

Ohjeiden mukaisesti pitää tehdä hakemukseen tarvittavat liitteet ennen hakemuksen lähettämistä. Näitä ovat:

  • Laskelma rakentamisvuoden E-luvusta lähtötietoineen.
  • Laskelma korjausten vaikutuksesta E-lukuun.
  • Asiantuntijan laatima ja allekirjoittama selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä, joilla vaadittu energiatehokkuus saavutetaan.

Hakemiseen tarvittavat lomakkeet löytyvät ARAn verkkosivuilta. Sähköinen hakupalvelu avautuu myöhemmin alkuvuodesta, mutta avustushakemuksen voi lähettää myös paperisena.

Yksittäisen kotitalouden on myös hyvä muistaa verottajan ohjeistus, että avustettavaan hankkeeseen ei voi saada kotitalousvähennystä.

 

Avustus maksetaan kun energiatehokkuuden paraneminen on todennettu

On tärkeää muistaa, että avustus maksetaan jälkikäteen, kun energiatehokkuuden paraneminen on osoitettu korjausten jälkeen laadittavalla uudella energiatodistuksella ja on annettu selvitys toteutuneista kustannuksista. Avustuksen maksua haetaan maksatushakemuksella.

Jos energiatehokkuus ei parane suunnitelmien mukaisesti tai sitä ei ole energiatodistuksella osoitettu, ARA ei voi maksaa avustusta vaikka se olisi alun perin myönnetty.

 

Yhteystiedot

Energia-avustuksen hakemiseen liittyvissä asioissa

  • sähköpostitse: korjausavustus.ara@ara.fi
  • Avustuksen hakemisen neuvontapuhelin palvelee 2.1.2020 alkaen tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9-11 ja kello 12-15:
    • henkilöasiakkaat: 029 525 0818
    • yhteisöasiakkaat: 029 525 0918

Avustuksen hakemiseen liittyviin median tiedusteluihin vastaavat ARAssa:

Apulaisjohtaja Heli Huuhka, p. 029 525 0820

Suunnittelupäällikkö Kimmo Huovinen, p. 029 525 0822

Lisätietoa valtioneuvoston asetuksesta asuinrakennusten energia-avustuksista:

Rakennusneuvos Jyrki Kauppinen, p. 0295 250 122, jyrki.kauppinen@ym.fi

Ministerin erityisavustaja Timo Juurikkala, p. 040 555 4013, timo.juurikkala@ym.fi

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätiedot ja lähteet

Valtioneuvoston asetus asuinrakennusten energia-avustuksista vuosina 2020-2022 – Valtioneuvosto

YM:n tiedote 19.12.2019

ARAn tiedote 19.12.2019

ARAn energia-avustus -sivusto

 

Ajankohtaista

Biokaasu rekka LBG

Gasum ja Nordic Ren-Gas tuovat vuodesta 2026 lähtien markkinoille uusiutuvaa e-metaania

Gasum ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet e-metaanin hankintasopimuksen. Nordic Ren-Gasin Tampereelle rakennettava Power-to-Gas‑tuotantolaitos tuottaa 160 gigawattituntia uusiutuvaa e-metaania vuodessa. Gasum ostaa laitoksen koko tuotannon ja jakelee sen omille asiakkailleen. E-metaanin käyttö pienentää maantie- ja meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Pohjoismainen energiayhtiö Gasum ja Pohjoismaiden johtava Power-to-Gas-tuotannon kehittäjä Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet pitkäaikaisen myynti- ja ostosopimuksen, jonka perusteella Gasum […]