Asunto-osakeyhtiöiden mahdollisuus osallistua energiamurrokseen paranee

katunäkymä Helsinki kerrostalo

Finsolar taloyhtiö -hankkeen ansiokas työ selvensi asunto-osakeyhtiöiden mahdollisuuksia hyödyntää aurinkosähköä ja hankkia sähköautojen latauspalveluita. Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu, siihen tehty veronsaajien oikeudenvalvontayksikön KHO:lle tekemä valitus ja lopulta KHO:n päätös poisti epäilyt kysymyksestä ”syntyykö näistä taloyhtiöille alv-velvollisuus?”. Vastaus on ei. 

 

FinSolar aurinkosähköä taloyhtiöihin –hankkeen tavoitteena on ollut synnyttää kansallisesti monistettava ja taloudellisesti kannattava malli taloyhtiöiden asukkaiden aurinkosähkön tuotantoon. Hankkeen aikana selvisi mm. arvonlisäverotuksen näkökulmasta asunto-osakeyhtiöiden rooli ja vastuut pientuottajana sekä sähköautojen latauspalveluiden osapuolena.

 

Keskusverolautakunnalta pyydettiin ennakkoratkaisua kysymykseen: ”Millä tavoin arvonlisäverokysymykset kannattaa huomioida ja hoitaa, kun taloyhtiöihin hankitaan aurinkosähköä ja sähköautojen latauspisteitä?”

Ennakkoratkaisupyynnön tavoitteena oli selkeyttää kaikille suomalaisille asunto-osakeyhtiöille, millä tavoin arvonlisäverokysymykset kannattaa huomioida ja hoitaa, kun taloyhtiöihin hankitaan aurinkosähköä ja sähköautojen latauspisteitä. Ennakkoratkaisua pyydettiin kahteen asiakokonaisuuteen:

  • Oman uusiutuvan sähköntuotannon käyttö ja jakelu asunto-osakeyhtiön kiinteistöverkon sisällä
    • HyvityslaskentamalliAurinkosähköjärjestelmällä tuotettua sähköä voidaan käyttää kiinteistön sähköntarpeeseen sekä huoneistojen sähkönkulutukseen asunto-osakeyhtiössä. As Oy Tiedonkaarenportti harkitsee  aurinkosähkön hankkimista hyvityslaskentamallilla. Asunto-osakeyhtiö ei ole nykyisin ALV-rekisterissä, joten ennen toiminnan aloittamista halutaan varmistaa, miten hyvityslaskentamalli vaikuttaa asunto-osakeyhtiön arvonlisäverovelvollisuuteen.
    • Pientuotannon ylijäämän välittäminen sähkönmyyntiyhtiölleJos aurinkosähkön tuotanto on suurempi kuin asunto-osakeyhtiön käyttöpaikkojen mittarilukemien yhteenlaskettu summa (yhteenlaskettu kulutus) tasejakson sisällä, niin tämä ylijäävä osuus tuotannosta siirtyy jakeluverkkoyhtiön sähköverkkoon. …. Onko asunto-osakeyhtiö arvonlisäverovelvollinen ylijäämän välittämisessä eri tyyppisissä sopimusmalleissa?
  • Sähkön välittäminen asukkaan sähköajoneuvon latauspisteeseen
    • Asunto-osakeyhtiön asukkaista osa harkitsee ladattavan sähköajoneuvon hankkimista. Kiinteistön sähköjärjestelmä ja sähkömittarit ovat asennettu siten, että latauspisteet olisi kustannustehokkainta liittää asunto-osakeyhtiön kiinteistösähkömittariin, koska mittarissa on autojen lämmitystolppien johdosta isommat sulakkeet ja valmiit johdotukset parkkipaikoille. Muut kytkentävaihtoehdot tulisivat yhtiölle ja sen asukkaille paljon kalliimmaksi.
    • Asunto-osakeyhtiön sähkömittarikytkennän tapauksessa latauspisteiden tarvitsema sähkö on välttämätöntä välittää osakkaille siten, että sähkön ostokulut tulevat yhtiön sähkösopimukseen ja sähkölaskulle. Asunto-osakeyhtiön osakkaiden tavoitteena ja periaatteena on toteuttaa sähköautojen lataus mahdollisimman vaivattomasti sekä kustannusvastaavasti. Asunto-osakeyhtiön osakkaille on tärkeää, että sähköajoneuvojen omistajat maksavat itse ajoneuvon latauksesta aiheutuvat kulut.”
    • Onko asunto-osakeyhtiö arvonlisäverovelvollinen välittäessään sähköä asunto-osakeyhtiön kiinteistöverkon sisällä ja kiinteistön sähkömittarin kautta osakkaan sähköajoneuvon latauspisteeseen, jos latauspalvelua välittävä yritys hyvittää taloyhtiölle lataukseen käytettävän sähkön kustannukset täysimääräisesti? Ja hoitaa kustannusten jakamisen ja kohdistamisen sähköautojen lataajille.

Koko ennakkoratkaisupyynnön sisällön voi lukea tästä linkistä.

Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu julkaistiin kesäkuussa ja sen lyhennetty versio löytyy Edilexistä ja kokonaisuudessaan tästä linkistä. Lisäksi tässä esityksessä taustoitetaan ratkaisua yksityiskohtaisemmin.

Ennakkoratkaisu ei ole vielä lainvoimainen (tilanne 26.8.2019), koska veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö tekisi siihen valituksen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Valitus kohdistuu ainoastaan ”Pientuotannon ylijäämän välittäminen sähkönmyyntiyhtiölle” osuuteen, muilta osin ennakkoratkaisu säilyy ennallaan. Valituksen koko sisältö löytyy tämän linkin avulla.

Päivitys 30.3.2021: KHO:n päätösVeronsaajien oikeudenvalvontayksikön valitus hyväksytään. Keskusverolautakunnan päätös kumotaan valituksenalaisilta osin ja uutena ennakkoratkaisuna lausutaan, että asunto-osakeyhtiön ylijäämäsähkön myynti ei ole ennakkoratkaisuhakemuksessa selostetuissa olosuhteissa arvonlisäverolain 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua liiketoiminnan muodossa tapahtuvaa tavaran myyntiä. Asunto-osakeyhtiön ei näin ollen ole suoritettava ylijäämäsähkön myynnistä arvonlisäveroa.

 

Asunto-osakeyhtiöiden on mahdollista hankkia palvelu sähköautojen latausta varten

Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu sähköautojen latauspalvelun osalta voidaan kiteyttää lauseeseen ”Asukkaan sähköauton latauspalvelu ei aiheuta taloyhtiölle ALV-velvollisuutta, vaikka as.oy toimii lataussähkön välittäjänä”.

Ennakkopäätös mahdollistaa asunto-osakeyhtiöiden asukkaille helpon, oikeudenmukaisen ja tasapuolisen tavan hankkia sähköauton lataus palveluna. Jos lataussähkö tulee sähköautoon sähköteknisistä syistä taloyhtiön sähkömittarin ja sähkösopimuksen kautta, niin monien latauspalvelua tarjoavien yritysten palvelu kattaa lataussähkön mittaamisen ja sähkökulujen hyvittämisen taloyhtiölle osakkaan puolesta. Tämä on helppoa ja reilua sähköauton omistajan ja naapurien näkökulmasta. Esimerkkejä kyseisistä latauspalveluista löytyy Fortum, Parkkisähkö sekä Virta sivuilta.

Kattavampi kirjoitus aiheesta löytyy Finsolar artikkelista.

 

Aurinko paistaa asunto-osakeyhtiöiden aurinkosähköinvestointeihin

Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu aurinkosähkön ylijäämän osalta voidaan kiteyttää lauseeseen ”Ainoastaan aurinkosähkön ylijäämän myynti rahaa vastaan määriteltiin ennakkoratkaisussa taloyhtiölle arvonlisäverolliseksi liiketoiminnaksi”. Jos asunto-osakeyhtiö luovuttaa ylijäämän vastikkeetta, niin silloin alv-velvollisuutta ei synny. Myöskin aurinkosähkön hyödyntäminen asukkaiden ja kiinteistön käyttöön kiinteistöverkossa on sallittua, eikä siitäkään synny alv-velvollisuutta.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön valitus kohdistui Keskusverolautakunnan tulkintaan ”mikä on taloudellista toimintaa”. Keskusverolautakunnan mukaan aurinkosähkön ylijäämän myynti on taloudellista toimintaa. Valituksessa todetaan, ettei ylijäämäsähkön myynti täytä taloudellisen toiminnan tunnusmerkkejä – eikä täten aiheuta alv-velvollisuutta asunto-osakeyhtiölle. Perusteena käytettiin aurinkosähköjärjestelmän koon mitoitusta vastaamaan omaa kulutusta – ylijäämän syntyminen on satunnaista, eikä sitä tavoitella. Lähienergialiitto yhtyy tulkintaa ja toivoo valituksen hyväksymistä.

Päivitys 30.3.2021: KHO:n päätösVeronsaajien oikeudenvalvontayksikön valitus hyväksytään. Keskusverolautakunnan päätös kumotaan valituksenalaisilta osin ja uutena ennakkoratkaisuna lausutaan, että asunto-osakeyhtiön ylijäämäsähkön myynti ei ole ennakkoratkaisuhakemuksessa selostetuissa olosuhteissa arvonlisäverolain 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua liiketoiminnan muodossa tapahtuvaa tavaran myyntiä. Asunto-osakeyhtiön ei näin ollen ole suoritettava ylijäämäsähkön myynnistä arvonlisäveroa.

Kattavampi kirjoitus aiheesta löytyy Finsolar artikkelista.

 

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde Finsolar kirjoitukset Asukkaan sähköauton latauspalvelu ei aiheuta taloyhtiölle ALV-velvollisuutta, vaikka as.oy toimii lataussähkön välittäjänä ja ALV-velvollisuus ei uhkaa aurinkosähkön hyödyntämistä taloyhtiöissä – ylijäämän myynnin osalta asia etenee KHO:n ratkaistavaksi

Ajankohtaista

Itä-Suomen yliopiston johtamassa hankkeessa käännetään ympäristöpäätöksentekoa uudelle yhteistoiminnan aikakaudelle

Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii vuoropuhelua ja yhteistä tiedontuottamista. Itä-Suomen yliopiston johtamassa monialaisessa tutkimushankkeessa tartutaan toimeen uusien yhteistoiminnan käytäntöjen juurruttamiseksi suomalaiseen ympäristöpäätöksentekoon. Lähienergialiitto on mukana hankkeessa yhtenä sidosryhmänä.   ”Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa” -tutkimushankkeessa (CORE) tutkitaan ja kehitetään malleja, joilla julkinen valta, kansalaiset, yritykset ja tutkijat pystyvät yhdessä ratkaisemaan mutkikkaita yhteiskunnallisia […]