Aurinko antaa energiaa saaristoon

Julkaistu asiantuntija-artikkelina aiemmin Kaarinan Uutisissa 12.9.2013

Aurinkoenergiaa tulee maapallolle monituhatkertaisesti koko maailman energiankulutuksen verran. Yksi tunti auringon energiaa riittäisi koko maapallon energiantarpeisiin vuodeksi.

Aurinkoenergialla tarkoitetaan aurinkosähköä ja aurinkolämpöä. Aurinkosähkössä auringosta saatava säteily muutetaan aurinkopaneelien avulla sähkövirraksi, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai varastoida. Useimmiten aurinkosähköä tuottaa kotitalous, jolla on aurinkopaneeleita katollaan. Aurinkosähköä voidaan lisäksi tuottaa keskittävällä aurinkovoimalla perinteisen voimalan tavoin.

Aurinkolämmössä hyödynnetään auringon säteilyä muuttamalla aurinkokeräinten avulla sitä lämmöksi, joka voidaan siirtää veteen ja/tai ilmaan. Sitä voidaan varastoida lyhyeksi ajaksi esimerkiksi lämpövesivaraajaan tai tiiliseinään. Aurinkokeräimiä käytetään usein käyttöveden lämmittämiseen, mutta ne soveltuvat myös huonetilojen lämmittämiseen. Aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan yhdistää kaikkiin päälämmitysmuotoihin, erityisesti sellaisiin, joissa on jo vesivaraaja.

Aurinkoenergian etuja ovat ehtymättömyys, päästöttömyys, ilmaiset polttoainekustannukset ja vähäinen huoltotarve. Aurinkoenergia ei tuota päästöjä toimiessaan. Välillisiä päästöjä syntyy materiaaleista, asennustyöstä ja käytön aikana esimerkiksi pumppuihin tarvittavasta sähköstä. Sen huonoja puolia tällä hetkellä ovat korkeat alkuinvestoinnit, laitteisiin tarvittavat harvinaiset maametallit, auringon säteilyn vaihtelevuus sekä Suomen olosuhteissa myös talven pimeys.

Vuotuinen auringonsäteilyn määrä vastaa meillä kuitenkin Pohjois-Saksan tasoa, missä ovat tällä hetkellä maailman suurimmat aurinkopaneeliasennusmarkkinat. Meillä yli 90 prosenttia auringonsäteilystä tulee maalis–lokakuussa, ja kesällä aurinko paistaa lähes yhtä paljon kuin Rooman leveysasteilla. Suomessa aurinkoenergia on lähinnä täydentävä energianmuoto. Ympärivuotinen hyödyntäminen edellyttäisi aurinkoenergian varastointia kesästä talveen.

Aurinkopaneelit tuottavat paremmin viileämmissä olosuhteissa, joten Suomessa auringosta paneelien avulla saatavan energian kokonaismäärä saattaa olla Keski-Eurooppaa korkeampi. Aurinkokeräimen hyötysuhdetta kylmissä olosuhteissa voi vielä parantaa lämpöpumpun avulla.

Meillä on paljon kohteita, joissa tarvitaan sähköä vain kausittain. Kesämökit ja muut kaukaiset kohteet hyötyisivät aurinkoenergiasta. Tämä pätee erityisesti saaristorakentamiseen. Kunnan tai kaupungin rakennustapaohjeet ja määräykset ranta-asemakaavalla täytyy tietenkin selvittää. Saaristorakentamisessa tulee myös ottaa huomioon tuuli- ja korroosio-olosuhteet. Saaristossa voi lisäksi käyttää tuulivoimaa hyvänä parina aurinkoenergialle, etenkin talviaikaan.

Aurinkopaneelit tulee sijoittaa visuaalisesti ja käytännöllisesti parhaaseen paikkaan, mieluiten eteläpuolelle, jossa ei ole turhia varjostumia. Mikäli kyseessä on kesämökki, tulee aurinkoenergiaa myös keväällä, jolloin ei vielä mökillä oleskella paljon. Sähköyhtiön kanssa voi selvittää, olisiko mahdollista syöttää omaa tuotettua sähköä kenties saatavilla olevaan sähköverkkoon muiden käytettäväksi. Aurinkoenergialla saadaan tuotettua sähkön ohella myös tilojen ja käyttöveden lämmitys melko helposti ja puhtaasti. Aurinkoenergia ei ole kuitenkaan vain kesämökeillä käytettävää energiaa, vaan varteenotettava vaihtoehto osana sähkö- ja lämmitysratkaisuja myös muissa kohteissa. Uudisrakentamisessa aurinkoenergia muodostuu osaksi energiatehokkuutta, kun rakennetaan matalaenergiataloja ja rakennusnormit tiukentuvat.

 

Teresa Haukkala
VTM, tohtorikoulutettava
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Ajankohtaista

savosolar aurinkokeräin

Savosolar puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2020: Liikevaihto ja tulos kehittyivät myönteisesti

Avainlukuja tammi-kesäkuussa 2020: Liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 2,0 milj. euroa (1-6/2019: 1,7 milj. euroa), kasvua 22 % Covid-19- pandemiasta huolimatta. Liiketulos (EBIT) oli -1,7 milj. euroa (-2,3 milj. euroa). Katsauskauden tulos oli -2,6 milj. euroa (-3,3 milj. euroa). Yhtiön keräsi kesäkuussa järjestämällään merkintäoikeusannilla noin 3,5 milj. euron nettovarat käyttöpääoman vahvistamiseksi. Tilauskanta 30.6.2020 oli 2,9 milj. euroa […]