Aurinkoenergiajärjestelmien lukumäärä 2021 lopussa selvitetty ja MW-luokan aurinkovoimalat yleistyvät

Aurinkosähkö Suomessa 2021

Aurinkosähkön yleistyminen vakaassa kasvussa Suomessa. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa yli 39 000 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää, joiden yhteenlaskettu teho oli noin 395 MW. Uusi ilmiö on, että omaan käyttöön mitoitetuista aurinkovoimaloista on siirrytty myös MW-kokoluokan aurinkovoimaloihin.

Vaikka vuonna 2021 aurinkosähkön tehon kasvu oli ennätyssuuri eli 102 MW, niin vuosien 2015-19 aurinkosähkötehon jyrkkä kasvu tasaantui vuosina 2020 (91 MW ja +45 %) ja 2021 (102 MW ja +35 %). Kasvun tasaantumisen taustalla Lähienergialiitto arvioi olevan:

  • Aurinkosähköteknologiassa ei ole tapahtunut lähivuosina sellaista teknologista harppausta, joka olisi kompensoinut järjestelmien väliaikaisen hintojen nousun
  • Vuonna 2020 alkanut koronapandemia on hidastanut yritysten investointeja.

Vuonna 2021 alkanut sähkön hinnan nousu on kuitenkin kannustanut erityisesti kotitalouksia jatkamaan investointeja aurinkosähköön, mikä näkynee jatkossa myös vuotta 2022 koskevissa luvuissa.

Lähienergialiitto selvitti huhtikuussa 2022, mikä oli verkkoon kytketyn aurinkosähkön tilanne Suomessa vuoden 2021 lopussa. Selvityksen mukaan Suomessa oli tuolloin yli 39 000 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää. Energiavirastolle raportoidaan ainoastaan järjestelmien teho, mutta nyt saatiin ensimmäistä kertaa luotettava arvio myös sille kuinka monessa kiinteistössä aurinkosähköjärjestelmiä on.

Aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi Suomessa 395 megawattiin vuonna 2021

Vuoden 2021 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 395 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia – alustavan tiedon mukaan kapasiteetti kasvoi vuodessa yli 100 megawatilla.

Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2021 lopussa noin 2,2 prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,4 prosenttia vuonna 2021.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle 1 megawatin (MW) pientuotantolaitteistoista. Energiaviraston ylläpitämässä voimalaitosrekisterissä on yli 1 megawatin laitoksia yhteensä 4,6 megawattia.

Vuoden 2021 alustavat luvut perustuvat Energiaviraston sähkön jakeluverkkoyhtiöiltä keräämiin tietoihin.

Julkiset tuet aurinkosähköinvestointeihin 2013–21

Suomessa aurinkosähkö ja -lämpöinvestointeja on tuettu TEM:n energiatuesta vuodesta 2013 lähtien. Suurten hankkeiden tuet on päätetty TEM:ssä ja pienet Business Finlandissa (aiemmin Tekes). Kuvassa 1 on esitetty aurinkosähkötukien kehitys miljoonina euroina. Vuosien 2017 ja 2019 suuret tukimäärät johtuvat noihin vuosiin ajoittuvista suurten hankkeiden tukipäätöksistä. Vuoden 2021 lukuihin ei sisälly yhtään suurta tukipäätöstä. Vuosien 2017 ja 2019 suuret tukipäätökset antavat selityksen miksi aurinkosähkön lisääntyminen oli noina vuosina prosentuaalisesti erityisen suurta ja miksi kasvu on hieman tasaantunut vuosina 2020 ja 2021. Vuodelle 2022 on jo myönnetty yksi 4,7 miljoonan euron tukipäätös, mikä lupaa taas kasvua investointeihin.

Aurinkosähköinvestointien energiatuet - TEM ja Business Finland yhteensä, miljoonaa euroa
Kuva 1

Suunnitteilla ja rakenteilla on MW-kokoluokan aurinkosähkövoimaloita

Alkuvuonna on uutisoitu useista MW-kokoluokan aurinkosähkövoimaloista, joista tässä muutama. Suomen suurin, 140 hehtaarin laajuinen aurinkovoimala rakennetaan lapualaiselle Heininevan turvesuolle, jos EPV Energia Oy:n tavoite toteutuu. Tuulivoimayhtiö Ilmatar aloittaa aurinko­voimalan rakennustyöt Joroisissa. Imatralainen aurinkoenergian kehitysyhtiö 3Flash Solar Oy tavoittelee aurinkosähköpuiston kehittämistä Linnankoskelle, niin sanotuille Miikin pelloille Vuoksen varrelle. Kalajoen Juurakon hybridisähköpuisto on valmistuessaan aurinkovoimala on Suomen suurin aurinkovoimala ja ensimmäinen tuulipuiston kanssa yhteinen hybridipuisto. 100 MWp aurinkosähkötoteutus kaivosten rikastushiekka-altaille Pohjois-Pohjanmaalle. Vanhan turvetuotantoalueen paikalle Rauman Lappiin – aurinkovoimalalle varattu yli sadan hehtaarin alue.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähteet

Energiaviraston uutinen 20.6.2022

Lähienergialiiton kysely maalis-/huhtikuussa 2021. Selvitys tehtiin lähettämällä kysely 17 jakeluverkkoyhtiölle, joiden verkkoihin Energiaviraston vuoden 2020 lukujen perusteella oli kytketty 73 % silloisesta aurinkosähköjärjestelmien tehosta. Saatujen vastausten perusteella arvioitiin samassa suhteessa koko Suomen teho ja aurinkosähköjärjestelmien lukumäärä.

Vuosien 2015-21 teholuvut: Energiavirasto.

Vuosien 2008-14 teholuvut: Lempiälä, Apajalahti, Haukkala & Lovio (2019): Socio-cultural framing during the emergence of a technological field: Creating cultural resonance for solar technology. Research Policy 9/2019.

TEM: Energiatuen määrä aurinkosähköinvestoinneissa 2013-2021

 

Ajankohtaista

kaasuasema kaasuauto tankkaus

Liedon asemalaajennus valmistunut – kaasua pääsevät tankkaamaan nyt myös henkilö- ja jakeluautot

Gasumin Liedon tankkausaseman laajennushanke on valmistunut, ja aiemmin vain raskasta liikennettä palvellut asema tarjoaa kaasua nyt myös henkilö- ja jakeluautojen tarpeisiin. Uudistus vastaa kaasuautojen kasvavaan suosioon niin Turun seudulla kuin koko maassa ja vahvistaa merkittävästi kevyen ja keskiraskaan liikenteen ajoneuvojen mahdollisuuksia siirtyä ympäristöystävällisempään polttoainevaihtoehtoon.     Gasumin Liedon tankkausaseman laajennushanke on valmistunut. Jatkossa asemalla on […]