Aurinkosähköt kerrostaloon yhdessä päivässä!

by

Eilen katolleni asennettiin Naps Solar Systemsin aurinkosähköjärjestelmä, 3,3 kilowattia yhteenlasketulta nimellisteholtaan. Järjestelmä tuottaa vuodessa suunnilleen huoneiston kulutuksen verran. Kerrostalossa aurinkosähkö on harvinaista ja päivän aikana kävikin runsaasti tiedotusvälineitä. Asennus sujui hämmästyttävän nopeasti. Ainoa haaste oli hieman kenkkuileva nosturi, mutta siitä selvittiin.

Asunto-osakeyhtiöltä tarvitaan lupa. Meidän yhtiössä se meni sujuvasti: tein kattavan esitteen niin hallitukselle kuin yhtiökokoukselle. Joitain tarkentavia kysymyksiä tuli, mutta palaute kokonaisuutena oli todella kannustavaa.

Katolla käytettiin tiilikattoon tarkoitettuja kiinnikkeitä, jotka tulevat ulos laattojen välistä. Kiinnikkeisiin liitettiin alumiiniprofiilit ja näihin on todella nopeaa laittaa paneelit kiinni. Johdotukset onnistui nopeasti, koska paneeleissa oli pikaliittimet valmiina. Johdotus tuli suojattuna pintavetona katolta alas ja siitä kellaritilan kautta sähkökeskukseen. Reikiä ei tarvinnut edes tehdä, koska sattui löytymään reiät valmiina.

Sähkökeskuksessa on verkkoinvertteri ja pari turvakytkintä. Liitän verkkoinvertterin lähiaikoina SMA:n portaaliin, jonka jälkeen kuka tahansa voi tarkastella järjestelmän tuotantoa ja myös tuotantohistoriaa. Asennus meni niin sujuvasti että itsekin yllätyin. Voiko tämä olla näin helppoa? Näköjään voi. Olen varma että tämä kannustaa muitakin hankkimaan kerrostaloon aurinkosähköä!

Janne Käpylehto
Lähienergialiiton jäsen

Linkkejä:
– Helsingin sanomat www.hs.fi/kaupunki/a1397019107122?jako=6282b4c078c614d6646408dc6d63c433
– Nelonen www.ruutu.fi/ohjelmat/hs-uutiset/kerrostalokamppakin-voi-toimia-aurinkosahkolla
– Kiinteistölehti www.kiinteistolehti.fi/taloyhtioille/taloyhtioille/aurinkosahkoa-kerrostaloon-helsingissa
– Janne Käpylehdon energiablogi: www.pienenergia.com

Ajankohtaista

Suomen on kannustettava pientuottajien yhteistä ja alueellista energiantuotantoa

Ympäristöministeriössä on valmisteilla hallituksen esitykseksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta. Esityksellä ehdotetaan lainsäädäntöä, jolla muutettaisiin lakia kahdesta eri syystä:   siirtymiseksi uusissa rakennuksissa lähes nollaenergiarakennuksiin komission Suomelle tietopyynnössään esille tuomiin rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kannalta kansallisen täytäntöönpanon eräiden kohtien täsmentämiseksi olemassa olevien rakennusten osalta. Lähienergialiitolta pyydettiin lausuntoa hallituksen esitykseen ja siihen liittyviin asetusluonnoksiin. Asetusluonnoksissa on kiitettävästi huomioitu rakennusten laatua […]