Aurinkosähköt kerrostaloon yhdessä päivässä!

by

Eilen katolleni asennettiin Naps Solar Systemsin aurinkosähköjärjestelmä, 3,3 kilowattia yhteenlasketulta nimellisteholtaan. Järjestelmä tuottaa vuodessa suunnilleen huoneiston kulutuksen verran. Kerrostalossa aurinkosähkö on harvinaista ja päivän aikana kävikin runsaasti tiedotusvälineitä. Asennus sujui hämmästyttävän nopeasti. Ainoa haaste oli hieman kenkkuileva nosturi, mutta siitä selvittiin.

Asunto-osakeyhtiöltä tarvitaan lupa. Meidän yhtiössä se meni sujuvasti: tein kattavan esitteen niin hallitukselle kuin yhtiökokoukselle. Joitain tarkentavia kysymyksiä tuli, mutta palaute kokonaisuutena oli todella kannustavaa.

Katolla käytettiin tiilikattoon tarkoitettuja kiinnikkeitä, jotka tulevat ulos laattojen välistä. Kiinnikkeisiin liitettiin alumiiniprofiilit ja näihin on todella nopeaa laittaa paneelit kiinni. Johdotukset onnistui nopeasti, koska paneeleissa oli pikaliittimet valmiina. Johdotus tuli suojattuna pintavetona katolta alas ja siitä kellaritilan kautta sähkökeskukseen. Reikiä ei tarvinnut edes tehdä, koska sattui löytymään reiät valmiina.

Sähkökeskuksessa on verkkoinvertteri ja pari turvakytkintä. Liitän verkkoinvertterin lähiaikoina SMA:n portaaliin, jonka jälkeen kuka tahansa voi tarkastella järjestelmän tuotantoa ja myös tuotantohistoriaa. Asennus meni niin sujuvasti että itsekin yllätyin. Voiko tämä olla näin helppoa? Näköjään voi. Olen varma että tämä kannustaa muitakin hankkimaan kerrostaloon aurinkosähköä!

Janne Käpylehto
Lähienergialiiton jäsen

Linkkejä:
– Helsingin sanomat www.hs.fi/kaupunki/a1397019107122?jako=6282b4c078c614d6646408dc6d63c433
– Nelonen www.ruutu.fi/ohjelmat/hs-uutiset/kerrostalokamppakin-voi-toimia-aurinkosahkolla
– Kiinteistölehti www.kiinteistolehti.fi/taloyhtioille/taloyhtioille/aurinkosahkoa-kerrostaloon-helsingissa
– Janne Käpylehdon energiablogi: www.pienenergia.com

Ajankohtaista

aurinko yhteistö

Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli

Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä joustojen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile. Toivottavasti nämä myös huomioidaan energiapolitiikan valintojen tekemisessä. Suomessa on meneillään energiasiirtymä, jossa polttoon perustuvista energialähteistä luovutaan nopeasti ja […]