Avustusta tarjolla asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi

aurinkopaneeli aurinkokeräin playgreen

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.

 

Avustushaku avautui syyskuun 2020 alussa, mutta avustusta voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Hankkeen on oltava valmis, laskun on oltava maksettu ja maksatushakemuksen on oltava KEHA-keskuksessa viimeistään 18.11.2022.

 

Kenelle ja millaiseen kohteeseen avustusta myönnetään?

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloa tai paritaloa. Mikäli pientalon omistaa usea henkilö, on hakijalla oltava valtakirja jokaiselta pientalon osaomistajalta. Hakijan tai valtakirjan antaneiden ei tarvitse itse asua pientalossa.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle.

 

Mihin toimenpiteisiin avustusta voi hakea?

Avustusta myönnetään pientalon öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä, lukuun ottamatta fossiilisia polttoaineita käyttäviä rakennuskohtaisia lämmitysjärjestelmiä.

Avustusta myönnetään yksi per lämmitysjärjestelmä. Siten esimerkiksi paritalo voi saada yhden tai kaksi avustusta riippuen siitä, onko asunnoilla yhteinen lämmitysjärjestelmä vai onko molemmilla omansa.

Avustusta ei myönnetä siltä osin kuin kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen nojalla asunto-osakeyhtiön maksettavaksi. Avustusta ei myöskään voida myöntää, jos hakijalle on myönnetty muuta avustusta tai jos hän hakee kotitalousvähennystä samaan tarkoitukseen. Avustusta ei myönnetä myöskään siinä tapauksessa, jos rakennusta käytetään EU-oikeuden valtiontukisäännöissä tarkoitettuun taloudelliseen toimintaan.

 

Kuinka paljon avustusta voi saada?

Avustuksen määrä on aina joko 2  500 euroa tai 4  000 euroa. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, kun siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin. Avustusta ei myönnetä lainkaan, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta.

Avustus myönnetään kustannusarvion perusteella, ja avustus maksetaan, kun hakija on ensin maksanut kustannukset kokonaan.

 

Miten avustusta haetaan?

Ohjeet avustuksen hakemiseen löytyvät Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta ja avustuksen haku hoidetaan sähköisesti (hakulomake löytyy kohdan Ympäristön, kulttuuriympäristön, vesistön ja vesien- ja merenhoidon avustukset alta ja sen täyttäminen edellyttää sähköistä tunnistautumista).

Jos hakijalla ei ole tietokonetta, joten hän tarvitsee hakuohjeet ja -lomakkeet paperisena. Ne voi tulostaa ELY-keskuksen verkkosivuilta tai voit pyytää sähköpostilla ELY-keskuksen kirjaamoa (kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi) lähettämään paperisen hakuohjeen sekä -lomakkeen suoraan hakijalle.

 

Mistä saa lisätietoja?

Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja maksatuksen hoitaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).

 

Lähde ja lisätiedot

Uusi avustus öljylämmityksen vaihtoon – tarjolla jopa 4 000 euroa pientalon omistajalle

ELY-keskusten sivusto.

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetulla avustuksella suuri kysyntä – hakemuksia tullut reilussa viikossa yli 1 000 kotitaloudelta

Ajankohtaista

Sertifiointi viestii uusiutuvan energian laiteasentajan pätevyydestä

Uusiutuvan energian laiteasentajille suositellaan sertifiointia. Sertifiointi käsittää aurinkolämpö- ja aurinkosähköasentajat, lämpöpumppu- sekä pellettiasentajat ja muut bioenergiaa hyödyntävien järjestelmien asentajat.   Sertifiointia varten asentajilta vaaditaan pohjakoulutus tai riittävä työkokemus, minkä lisäksi he käyvät läpi muutaman päivän koulutuksen ja kirjallisen teoria- ja käytännönkokeen. Aurinkosähköjärjestelmien asentajille on lisäksi tarkempia pätevyysvaatimuksia. Lämpöpumppuasennuksiin tarvitaan myös kylmälaitepätevyys. Sertifioitu asentaja saa todistuksen […]