Biokaasun rooli raskaassa liikenteessä kasvaa

by

Valio ottaa käyttöönsä Suomen ensimmäisen biokaasulla kulkevan maidonkeräysrekan – maitotoimitukset pääsevät perille Valion omalla hävikillä tuotetulla biokaasulla. Heinon Tukku käyttää kuljetuksissaan jatkossa myös kotimaista biokaasua. Vähäpäästöistä ja uusiutuvaa biokaasua tuotetaan esimerkiksi biohajoavista jätteistä ja jätevesilietteestä. Energiayhtiö Gasumin mukaan biokaasukäyttöisten jakeluautojen yleistyminen liikenteessä johtaisi merkittäviin päästövähenemiin.

 

Keväällä 2018 Euroopan komissio ehdotti ensimmäistä kertaa sitovia päästötavoitteita raskaalle liikenteelle. Ehdotuksen mukaan uusien ajoneuvojen CO2-päästöjen tulee olla 15 prosenttia alemmat vuonna 2025 kuin vertailuvuonna 2019 ja 30 prosenttia pienemmät vuonna 2030. Biokaasun käyttö polttoaineena tarjoaa ratkaisun päästöjen vähentämiseen sekä ilmanlaadun parantamiseen, sillä sen käytössä syntyy vain murto-osa lähipäästöjä, kuten typenoksideja ja pienhiukkaspäästöjä.

 

Polttoaine omista biojätteistä on käytännön kiertotaloutta

Valtakunnallinen ja täyden palvelun tukkukauppa Heinon Tukku on ottanut käyttöönsä alkuvuonna biokaasulla kulkevan kuorma-auton. 120-vuotias perheyhtiö ja valtakunnallinen Foodservice-tukkuri Heinon Tukku on lisännyt jakelukalustoonsa biokaasulla toimivan kevyen kuorma-auton. Heinon Tukun asiakkaisiin kuuluu useita hotelleja, ravintoloita, kahviloita sekä ammattikeittiöitä ympäri Suomea. Päivittäistavaroiden kuljetus pääkaupunkiseudulla kerryttää yhdelle Heinon Tukun jakeluautolle noin 50 000 kilometriä ajoa vuodessa. Biokaasuun vaihtamalla jakeluauton on mahdollista vähentää päästöjä noin 35 tonnilla verrattuna dieseliin.

Logistiikka on kiinteä ja välttämätön osa tukkutoimintaa, ja haluamme kantaa kortemme kekoon puhtaamman liikenteen puolesta. Ympäristöystävällisellä ja kotimaisella biokaasulla toimiva kuorma-auto tuntui meille luonnolliselta valinnalta. Liikenteen päästöt tuottavat huomattavan osan kokonaispäästöistä, ja pyrimme valinnoillamme pienentämään niitä omalta osaltamme. Biokaasukäyttöinen auto vähentää myös meluhaittoja merkittävästi verrattuna esimerkiksi dieselmoottoreihin”, kertoo Heinon Tukun kuljetuspäällikkö Tommi Martikainen.

Kotimaista ja uusiutuvaa biokaasua tuotetaan kotitalouksien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä ja jätevesilietteestä. Myös Heinon Tukun kierrättämät biojätteet jalostetaan biokaasuksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten käytännön kiertotaloutta toteutetaan hyödyntämällä aiemmin hukkaan menneitä raaka-aineita.

Biokaasua käytetään myös teollisuudessa energianlähteenä sekä jakeluautojen ja liikennebussien polttoaineena. Biokaasun liikennekäytöllä vähennetään polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä jopa 85 prosenttia.

Polttoainevalinnoilla saavutettavat päästövähenemät ovat merkittävässä osassa liikenteen päästöjen suitsemisessa. Onkin hienoa, että Heinon Tukku liittyi kasvavaan joukkoon yrityksiä, jotka kulkevat ympäristöystävällisesti biokaasulla. Samalla se toimii esimerkkinä myös muille yrityksille, jotka suunnittelevat panostavansa tulevaisuudessa kaasukäyttöisiin jakeluautoihin”, toteaa Gasumin liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala.

 

Gasum ja Valio aloittavat yhteistyön, kun Valio ottaa käyttöönsä nesteytetyllä biokaasulla kulkevan (LBG) rekkaveturin Valio Luomu™ -maidon jakeluun

10 prosenttia kaikesta Valio Luomu™ maidosta tullaan helmikuusta alkaen keräämään biokaasukäyttöisellä Volvo LBG 460 -jakeluajoneuvolla. Valiolla on tavoitteenaan muuttaa maitoketjunsa hiilineutraaliksi, ja biokaasukäyttöisen ajoneuvon käyttöön ottaminen on merkittävä askel kohti tavoitetta. Maidonkeräysajoneuvo tulee liikennöimään eteläisessä Suomessa. Luomumaidon lisäksi maitorekka tulee keräämään valiolaisten tuottajien perusmaitoa.

Uusi rekkaveturi on Suomen ensimmäinen kaasukäyttöinen maidon jakeluun tarkoitettu raskaan sarjan ajoneuvo. Biokaasukäyttöisen ajoneuvon valintaa puolsivat sen erinomainen ajettavuus, toimintamatka sekä turvallisuus. Olen iloinen ja ylpeä siitä, että Valio Luomu™ tuotteen ostaja voi nyt tehdä entistäkin ympäristöystävällisemmän valinnan ostaessaan Valio Luomu™ -maitoa”, Valion kategoriapäällikkö Mirva Tollet sanoo.

Biokaasun liikennekäytöllä on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä jopa 85 prosenttia. Kotimaan liikenteen päästöistä 40 prosenttia tulee raskaasta liikenteestä, ja siksi juuri yrityksien kuljetuslogistiikkaan kohdistuu paineita päästöjen vähentämiselle. Yksi rekkaveturi vastaa kokoluokasta riippuen vuosipäästöiltään noin 40–50 henkilöautoa. Valion tavoitteena on pitää uuden kaasukäyttöisen jakeluajoneuvon ajoaika mahdollisimman pitkänä uuden kaasuauton tuomien päästövähennyksien maksimoimiseksi.

On hienoa, että Valio hyödyntää biojätteistä tuotettua ympäristöystävällistä biokaasua polttoaineena ja sillä tavoin vähentää kuljetuslogistiikasta syntyviä päästöjä. Uusiutuvan biokaasun tuotantoon osallistuminen on kiertotaloutta parhaimmillaan, koska sen avulla saadaan biojätteet tehokkaaseen hyötykäyttöön. Jotta liikenteen päästöjä saadaan pienennettyä, tarvitsemme Valion kaltaisia edelläkävijöitä”, kertoo Gasumin myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen.

Gasum ja Valio tuottavat yhteistyössä uusiutuvaa biokaasua Valion hävikkijakeesta. Tuotantoprosessista ylijäävän jakeen uudelleen käyttäminen toteuttaa kiertotaloutta erityisen hyvin, sillä biokaasun tuotannossa syntyvää orgaanista ainesta voidaan hyödyntää edelleen kierrätyslannoitteena.

Prosessistamme syntyy meille tarpeetonta, mutta biokaasun valmistukseen sopivaa jätejaetta. Toimitamme siis raaka-ainetta Gasumille, jonka valmistamaa LBG:tä tankkaamme. Meillä on muitakin biokaasukäyttöisiä ajoneuvoja, kuten jakeluauto ja henkilöstön työsuhdeautoja. Logistiikkakokonaisuuden hiilijalanjäljen pienentäminen on merkittävää koko hiilineutraalin maitoketjun tavoitteen kannalta, sillä ajokilometrejä tulee paljon, kun maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita kuljetetaan”, Valion kehityspäällikkö Petteri Tahvanainen sanoo.

Valio harkitsee logistiikkakaluston täydentämistä uusilla kaasukäyttöisillä ajoneuvoilla tulevaisuudessa, missä erityisesti raskaille ajoneuvoille sopivan biokaasun jakeluverkon kattavuus ratkaisee. Gasum tukee raskaan liikenteen liikkumista vähäpäästöisellä kaasulla pohjoismaissa. Tällä hetkellä Gasum investoi 50 uuden raskaan liikenteen kaasutankkausaseman rakentamiseen ja avaamiseen 2020-luvun alkuun mennessä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

 

Lisätiedot

Jani Arala, Senior Sales Manager, myynti, liikenne, Gasum, 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Juha-Matti Koskinen, myyntipäällikkö, raskas liikenne, Gasum, 040 768 7188, juha-matti.koskinen(a)gasum.com

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde Gasum tiedotteet 31.1.2019 ja 7.2.2019

 

Ajankohtaista

Sähköauto latauspiste

30 miljoonaa euroa kasvurahoitusta – johtava sähköautojen latausalustayritys Virta vauhdittaa globaalia siirtymistä kestävään liikkumiseen

Huhtikuussa 2021 päättyneen Virran (Liikennevirta Oy) rahoituskierroksen johtava sijoittaja on Jolt Capital. Muut uudet sijoittajat ovat singaporelainen Vertex Growth sekä kotimainen Tesi.   Kasvuyhtiö Virta on päättänyt 30 miljoonan euron rahoituskierroksen. Huhtikuussa 2021 päättyneen kierroksen johtava sijoittaja Jolt Capital on eurooppalaisten B2B-teknologiayritysten kasvattamiseen keskittynyt sijoitusyhtiö. Singaporelaiselle Vertex Growthille Virta on ensimmäinen sijoitus Eurooppaan. Kotimaasta mukaan […]