Kaasukäyttöisten ajoneuvojen määrä Suomessa rikkoi viime vuonna 10 000 rajan. Kasvu kertoo kaasuautojen vastaavan hyvin sekä kuluttajien että yritysten ajoneuvotarpeeseen edullisena ja vähäpäästöisenä vaihtoehtona. Vuoden 2019 aikana liikenteeseen ilmestyi myös kaasukäyttöisiä raskaan liikenteen ajoneuvoja enenevissä määrin. Tuorein esimerkki löytyy Kuopiossa, jossa paikallinen jäteyhtiö ja yrityksen jätekeräyksiä ajava yritys ottavat käyttöönsä kuusi biokaasukäyttöistä Scanian kuorma-autoa. Uusien ajoneuvojen käyttöönoton mahdollistaa Kuopioon avautunut kaasutankkausasema, joka palvelee sekä alueen yrityksiä että yksityishenkilöitä.
Kaasuautoilun suosio jatkaa kasvuaan Suomessa. Vuoden 2019 aikana kaasukäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja rekisteröitiin Traficomin mukaan yli 4 000 kappaletta, mikä on lähes tuplaten vuoteen 2018 verrattuna. Näistä uusia rekisteröintejä oli noin 2 200. Suosituimmat ensirekisteröidyt henkilöauto- ja pakettiautomerkit olivat Skoda (1 111), SEAT (595) ja Volkswagen (332). Kaasuautoja rekisteröitiin viime vuonna enemmän kuin täyssähköautoja.
”Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin Suomessa 5,2 prosenttia vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna, mutta kaasuautojen rekisteröinnit puolestaan kasvoivat 84 prosentilla. Tämä kertoo siitä, että osa kuluttajista ja yrityksistä ovat löytäneet kaasukäyttöiset autot. Lisäksi tietoisuus edullisesta ja ympäristöystävällisestä ajoneuvovaihtoehdosta on kasvanut,” Gasumin liikenteen Business Manager Heidi Kuoppala kertoo. ”Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi tuoda 50 000 kaasuautoa Suomen teille vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä olemme edellä tätä kunnianhimoista tavoitetta ja oikeilla ohjauskeinolla tavoite voidaan saavuttaa huomattavasti etuajassa, mikä vähentäisi liikenteen päästöjä merkittävästi.”
Myös logistiikassa otettiin askeleita kohti päästöttömyyttä
Vuoden 2019 aikana kaasukäyttöisiä rekkavetureita sekä muita raskaan liiketeen ajoneuvoja rekisteröitiin enemmän kuin aikaisempina vuosina. Scanian tilastojen mukaan lähes 4 prosenttia yrityksen myymistä raskaan kaluston ajoneuvoista olivat kaasukäyttöisiä. Lisäksi Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n Kuljettajabarometrin mukaan ympäristöystävällisen maa- ja biokaasun valinta kiinnostaa 26 prosenttia kuljetusyrittäjistä.
”Vielä muutama vuosi sitten ainoa polttoainevaihtoehto raskaalle liikenteelle oli diesel. Nyt murros kohti vähäpäästöisiä polttoaineita on saamassa vauhtia myös raskaassa liikenteessä, sillä viime vuonna kaasukäyttöisiä kuorma-autoja rekisteröitiin kasvavalla tahdilla. Kaasu on ympäristöystävällinen ratkaisu raskaan liikenteen kasvaviin päästöongelmiin, joka on saatavilla jo tänään. Lisäksi kaasu säästää polttoainekustannuksia ja valinnalla voidaan välittää positiivinen viesti asiakkaiden ja kuluttajien suuntaan sekä erottua kilpailijoista”, lisää Gasumin liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala.
Ympäristöystävällisen biokaasun lisääntynyt käyttö liikennepolttoaineena edistää Suomen päästövähennystavoitteita. Tällä hetkellä raskas liikenne aiheuttaa noin 40 prosenttia Suomen tieliikenteen päästöistä ja hallitus on sitoutunut vähentämään liikenteen päästöjä vuoteen 2030 mennessä 50 prosentilla verrattuna vuoteen 2005. Gasumin tavoitteena on laajentaa raskaan liikenteen tankkausasemaverkostoa noin 50 asemalla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 2020-luvun alkuun mennessä. Lisäksi yhtiö lisää liikennekaasun saatavuutta useilla alueilla eri ajoneuvoryhmille.
Kuopiossa jätehuollosta vastaavan Jätekukon alueella on otettu käyttöön kuusi biokaasukäyttöistä Scanian kuorma-autoa
Jätekuljetuksia alueella ajaa Urbaser, joka liikennöi uusilla jäteautoilla Kuopion keskustaajamassa. Kuopio pyrkii hiilineutraaliksi viimeistään vuoteen 2050 mennessä, ja biokaasulla kulkevat jäteautot vievät kaupunkia kohti tavoitetta ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti.
”Biokaasuautot istuvat täydellisesti strategiaamme ja arvoihimme – onhan jätehuolto osa kiertotaloutta. Keräämme esimerkiksi kuopiolaisten kotitalouksien biojätteitä, jotka kuljetetaan Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle biokaasun tuotannon raaka-aineeksi. Aiemmin jätekuljetuksissamme on käytetty ainoastaan dieselkuorma-autoja, mutta biokaasu nousi teettämässämme polttoaineiden elinkaariarvioinnissa ympäristövaikutuksiltaan ykköseksi”, kertoo Arto Ryhänen, jätehuoltoyhtiö Jätekukon toimitusjohtaja.
”Kuljetusalalla on yleisesti ottaen aloitettu kiinnittämään enemmän huomiota päästöjen vähentämiseen. Haluamme sijoittaa ympäristöystävälliseen kalustoon ja aiomme lisätä biokaasulla kulkevien ajoneuvojen määrää jatkossakin. Asiakkaamme ovat enenevissä määrin kiinnostuneita päästöjen vähentämisestä kuljetuksissa ja vaativat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kilpailutuksissa. Kaasutankkausasemien yleistyminen mahdollistaa meille vihreämpien polttoaineiden valinnan, ja nimenomaan uuden tankkausaseman ansiosta pääsemme aloittamaan vähäpäästöisemmät ajot Kuopiossa”, iloitsee Harri Hietala, Urbaserin kalustopäällikkö.
Lisätietoja
Heidi Kuoppala, Business Manager, liikenne, Gasum
Puhelin: +358 50 440 9793, etunimi.sukunimi(a)gasum.com
Jani Arala, Senior Sales Manager, liikenne, Gasum
Puhelin: +358 44 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com
Juha-Matti Koskinen, liikenteen myyntipäällikkö, Gasum
puh. 040 768 7188, etunimi.sukunimi(a)gasum.com
Arto Ryhänen, toimitusjohtaja, Jätekukko
puh. 044 368 0150, etunimi.sukunimi(a)@jatekukko.fi
Lähde Gasum tiedotteet Kuopion jätehuollossa painetaan kaasua – ensimmäiset biokaasulla kulkevat jäteautot aloittavat liikennöinnin ja Kaasukäyttöisten ajoneuvojen määrä lähes tuplaantui Suomessa vuonna 2019