Case: EkoLämmöx – Täyden palvelun lähienergiatalo

Jos suunnittelet kiinteistöösi energiaremonttia, osaa Ekolämmöx hyvin suurella todennäköisyydellä auttaa. Nummelassa toimistoaan pitävä yritys on koonnut kattonsa alle laajan lähienergian palvelu- ja tuotevalikoiman. Yritys tarjoaa energiatodistuksia, energiatehokkaita rakennusratkaisuja, sekä uusiutuvan energian tuotantolaitteistoja.

 

Jotta Ekolämmöxillä olisi varaa neuvoa, on yritys asentanut heidän toimistona ja työntekijän asuintalona toimivaan rakennukseen monipuolisen uusiutuvan energian hybridiratkaisun. Etupihalla on aurinkopaneelit, katolla -keräimet ja sisällä vesikiertotakka. Nämä kaikki ovat liitettynä samaan hybridivaraajaan. Ennen omaa energiantuotantoa talo oli kokonaan öljylämmitteinen ja polttoöljyä paloi vuosittain 5 000 litraa. Nyt öljyä palaa vain, kun talo on tyhjillään vuosittaisen kulutuksen ollessa vain 250 litraan.

”Olin yhteydessä öljypolttimon huoltajaan ja kysyin huoltovälistä. Huoltomies vastasi, että parin tuhannen poltetun litran jälkeen voisi ainakin tarkistaa tilanteen. Vastasin, että palataan asiaan kymmenen vuoden päästä!”, naurahtaa Ekolämmöxin Mikko Isokangas.

Nyt öljyn sijaan kiinteistössä palaa vuodessa 20 kuutiota puuta. Huhtikuusta syyskuun puoliväliin saakka aurinkokeräimet tarjosivat tarpeeksi lämpöenergiaa, eikä puita tarvinnut silloin polttaa lainkaan. Kiinteistöön asennettu järjestelmä on kaikkinensa maksanut noin 22 000€, joten takaisinmaksuaika jää noin viiteen vuoteen.

Ekolämmöxille energiatehokkuuden vaaliminen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen ovat yhtä tärkeitä. Energia-asiantuntija Kari Balk sanoo, että ensin kiinteistöille tehdään energiatodistus ja pyritään sen avulla minimoimaan energiahäviöt. Vasta kulutustottumusten kartoittamisen jälkeen kannattaa lähteä miettimään sopivaa energiantuotantojärjestelmää. Balkin ja Isokankaan mukaan mikään tuotantomuoto ei ole ylivertainen vaan yksittäiset kulutuksen ja kiinteistön piirteet ratkaisevat. Eri lähteiden yhdistely on sen sijaan kaikissa tapauksissa tehokasta. Erilaiset tuotantomuodot ovat parhaimmillaan erilaisissa olosuhteissa, minkä lisäksi yhdistettynä ne tarjoavat synergiaetuja.

Ekolämmöxin aurinkopaneelit

Vaikka Ekolämmöxillä projekteja riittää ja liiketoiminta sujuu, on Isokangas kovin kriittinen lähienergialle suotuja toimintaedellytyksiä kohtaan: ”Ei kaikkea hyvää voi verottaa hengiltä. Päättäjien tulisi ymmärtää positiiviset työllisyysvaikutukset, jotka uusiutuvan energian tuotantoa helpottamalla voitaisiin saavuttaa.” Lähienergian tulevaisuudesta Ekolämmöxillä ollaan kuitenkin optimistisia. Heidän mukaan esimerkiksi LVI-asentajien asennoituminen uusiin ratkaisuihin on muuttunut huomattavasti pelkästään jo puolessa vuodessa. Myös kuluttajien kiinnostus erilaisiin energiajärjestelmiin kasvaa jatkuvasti. Lähienergia on Ekolämmöxin mukaan väistämättömän murroksen porteilla.

Ekolämmöxin Kari Balk nojailee toimiston katolla oleviin aurinkokeräimiin, jotka on kytketty hybridivaraajaan.
Ekolämmöxin Kari Balk nojailee toimiston katolla oleviin aurinkokeräimiin, jotka on kytketty hybridivaraajaan.

Tutustu yritykseen: www.ekolammox.fi

 

Ajankohtaista

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusi kumppanuus laajamittaisen, integroidun uusiutuvan energiajärjestelmän kehittämiseksi Ahvenanmaalla

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Flexens ja Lhyfe ovat solmineet kumppanuuden kehittämään ja rakentamaan kunnianhimoisen integroidun energiasaarekeratkaisun, joka mahdollistaa laajan merituulen, vihreän vedyn tuotannon ja muun paikallisen arvoa luovan toiminnan Ahvenanmaalla. CIP, Copenhagen Energy Islandsin kautta, Lhyfe ja Flexens käynnistävät yhdessä Åland Energy Island -hankkeen. Tässä hankkeessa integroidaan laajamittainen merituulivoima ja vedyn tuotanto. Tavoitteena on kehittää […]