Energia-ala sopii kaikille

Älykäs lämmitys Wattinen DNA

Tässä blogissa pohditaan, kuinka energia-alalla työskentely sopii kaikille, monenlaisille tekijöille on tarvetta. FrEE-hankkeessa on toimijoita monilta aloilta. Haluamme rohkaista myös muita kokeilemaan energia–alaa, joka itse asiassa koskettaa meitä jokaista arjessamme.

Kenelle energia-ala sopii, kuka voi työskennellä alalla? Me tämän tekstin kirjoittajat olemme molemmat tulleet FrEE-hankkeeseen muilta aloilta, samoin moni muu hankkeessa. Tämä herätti keskustelun siitä, kuinka erilaisista taustoista voi tälläkin alalla toimia. Energia-ala oli meille ennestään vieras, mutta todellisuudessa aiheessa on paljon tuttua. Meitä molempia kiinnostaa kestävän kehityksen kysymykset, ja niiden parista meillä on molemmilla myös kokemusta. Energia-alalla on merkittävä rooli, kun puhutaan ilmaston kuumenemisesta. Haluamme rohkaista myös muita kokeilemaan energia–alaa, joka itse asiassa koskettaa meitä jokaista arjessamme.

Osaaminen kasvaa tekemällä

Energia-alan tilaisuuksissa oppii alasta yhtä ja toista, esimerkiksi asiantuntijoiden esityksistä ja toisten kanssa keskustellessa. Alalla on osaajapula ja monenlaisia osaajia tarvitaan, myös muita kuin heitä, jotka ymmärtävät laitteiden asennuksista tai teknisistä puolista. Energia-alan yrityksillä on esimerkiksi monta projektia päällä usein yhtä aikaa, ja jonkun on ehdittävä pitää yhteyttä asiakkaisiin ja koordinointia tarvitaan. Myös hankepuolella tarvitaan moninaista osaamista ja näkemystä, ja työn ohessa voi oppia perusasiat. Esimerkiksi FrEE-hankkeen viestintäassistentti Ellamari Koutonen kertoi oppineensa lämpöpumpun toiminnasta tehdessään siitä grafiikkaa opetusmateriaaliin.

Moni on jo oppinut energia-alasta

Energia-ala on tullut lähelle meitä jokaista, ja yhä useampi havahtui energia-kriisin myötä miettimään sähkön käyttöään. Moni oppi uutta. Opimme seuraamaan sähkön tuntihintoja ja mitoittamaan omaa arkista sähkön käyttöämme edullisemmille tunneille välttäen kulutushuippuja. Opimme, että sitä tarkoittaa kysyntäjousto. Kiinnostuimme lisää uusista energiamuodoista. Myös oman kodin / asunto-osakeyhtiön energiaremontti tuo kaukaisemmaltakin tuntuvat asiat lähelle meistä monia.

Keskustelimme myös energian käytön kokemuksistamme ulkomailla. Vertailimme kokemuksiamme esimerkiksi Englannista, Ranskasta ja muista maista siitä, kuinka esimerkiksi lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön on suhtauduttu jo aiemminkin säästeliäämmin: huonetta on ulkomailla lämmitetty vain silloin kun sitä käytetään, lämpimällä vedellä ei ole lotrattu. Osassa maista sähköä saa eri alueilla ehkä eri aikaan.

Matala kynnys energia-alalle

Myös työelämässä energia-alalla pärjää jo näillä tiedoilla, ja lisää alasta oppii tekemällä. Älä siis pelkää alaa koska ”et osaa”. FrEE-hankkeessa halutaan myös madaltaa kynnystä ja helpottaa alalle tulemista tarjoamalla nopeita ja maksuttomia koulutuksia verkossa.

FrEE-hankkeen materiaali on avuksi monenlaisille toimijoille, kuten myyjille, suunnittelijoille, isännöitsijöille ja asentajille.

Tervetuloa kuulemaan alasta, oppimisesta ja oppimaan lisää FrEE-hankkeen päätöstilaisuuteen Energiaosaaminen on tulevaisuutta – Energikunnande är framtid 17.8.2023!

 

Kirjoittajat:

Kaisa Rapanen, projektipäällikkö, Metropolia
Sanna Ylä-Lyly, projektikoordinaattori, Suomen Lähienergialiitto

Ajankohtaista

talotekniikkaa

Oulun Energia rakentaa Nokian tarpeisiin älykkään energiakeskuksen – tuottaa jäähdytyksen ja hyödyntää hukkalämmöt

Oulun Energia ja Nokia ovat solmineet sopimuksen energiakeskuksen rakentamisesta Nokian vuonna 2025 valmistuvien toimi- ja tuotantotilojen yhteyteen Oulun Linnanmaalle. Energiakeskus tuottaa Nokian toimintojen tarvitseman jäähdytyksen. Jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö puolestaan hyödynnetään Oulun Energian kaukolämpöverkossa.   Hanke on kokoluokaltaan merkittävä Oulun Energialle ja koko Oulun alueelle. Tilojen hukkalämmöstä kaukolämpöä tuottavia ja energiavirtojen tehokkaaseen kokonaisoptimointiin kykeneviä laitoksia […]