Energia-alan osaajapulaa ratkaistaan monesta kulmasta – haastattelussa Metropolian yliopettaja Antti Tohka

Haluamme FrEE-hankkeessa levittää tietoa energia- ja talotekniikka-alan koulutushankkeista hyödynnettäväksi laajemmin, niin yrityksissä kuin muissa koulutusorganisaatioissakin. Haastattelussa Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan yliopettaja Antti Tohka kertoo hänen parhaillaan meneillään olevista hankkeistaan energia-alan osaajapulan ratkaisemiseksi.

Antti Tohka vastaa FrEE-hankkeessa osaamiskomponentit-työpaketista, jossa hän luo koulutussisältöjä yhdessä kehittäjäverkoston kanssa. Lisäksi hänellä on meneillään kaksi muuta energia-alan koulutushanketta.

 

Hei, Antti Tohka!

Energia-alan osaajapulaa ratkotaan nyt monesta kulmasta ja monella hankkeella.

Millaisia hankkeita sinulla on Metropoliassa meneillään energia-alan osaamiseen liittyen?

Antti Tohka: ”Minulla on aiheeseen parhaillaan meneillään kolme hanketta:

1. FrEE-hanke – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat vähähiiliseen kasvuun 

FrEE-hanke kehittää energia-alalla työskenteleville ihmisille täydennyskoulutusmateriaalia, jota voi opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Hankkeessa mietitään hyvää tapaa tarjota koulutusta esim. pien- tai mikroyrityksille, jonka henkilöstöllä ei ole juuri aikaa täydentää osaamistaan varsinkaan nyt, kun ala käy kuumana ja töitä on paljon. Näissä yrityksissä on haastavampaa lähettää henkilökuntaa koulutettavaksi tai tilata ulkopuolista koulutusta. Digitaalisessa koulutusmateriaalissa on ajateltu pedagogista kehitystä tarvelähtöisesti.

Alalle tarvitaan lisää tekijöitä, ja heidän osaamistaan pitää pystyä laajentamaan ja päivittämään samaan aikaan kun on tehtävä koko ajan töitä. Toivon, että FrEE-hankkeessa pystytään löytämään sopivia toimintatapoja ja koulutussisältöjä näille yrityksille jatkuvaan oppimiseen.

2. Uuden osaamispolut energia-alalle

Uuden osaamispolut energia-alalle on hanke, jossa katsotaan löytyisikö tapa kouluttaa muilla aloilla olevia ihmisiä energia-alalle. Ala muuttuu ja osaamisen pitää olla moninaista. Alalla tarvitaan esimerkiksi projektiosaamista, kaupallista osaamista ja myös vaikka sosiaalisen tieteen tekemisen taitoja. Näkemykseni on, että tuomalla teknistä osaamista muun osaamisen päälle pystyttäisi saamaan ihmisiä kiinnostumaan energia-alasta.

Hanke aloitettiin maaliskuussa 2023 aurinkosähköalan koulutuksella, koska asennuskausi on tulossa ja tarvitaan lisää porukkaa. Tekijäpula on pullonkaula järjestelmätoimituksille. Koulutuksella on pystyttävä tarjoamaan lyhyessä ajassa riittävä osaaminen vastaamaan kuhunkin tarpeeseen.

3. SkillBill 

Lisäksi olen mukana kansainvälisessä hankkeessa nimeltä SkillBill. SkillBill-hankkeessa on tarkoitus sekä verkostoitua eurooppalaisten energia-alan kouluttajien kanssa että tarjota yhteistyöhön kahta tehtäväkokonaisuutta:

Toisessa kokonaisuudessa on tarkoitus päivittää jo töissä olevien ihmisten osaamista uusiutuvan energian alalla, kuten FrEE-hankkeessa. Metropolian rooli siinä on luoda virtuaalioppimisympäristöjä osaamisen tueksi. Toinen Metropolian tehtäväkokonaisuus on ammatillisen koulutuksen virtualisointi, jossa tullaan hyödyntämään paljon AR/VR-tekniikkaa.

SkillBillistä syntyy 60 ECTS:n laajuinen koulutuskokonaisuus, joka alkaa syksyllä 2023. Metropolia on kutsuttu mukaan, koska meillä on paljon VR-osaamista. VR-kehittäjät tulevat Helsinki XR Centeristä ja Metropoliasta olemme mukana energia-alan osaajina. Monialaisuutta tarvitaan, koska eri alojen osaajien on pystyttävä puhumaan samaa kieltä.

Pidän tärkeänä, että hankkeessa ollaan saatu yhteys laajempaan energia-alan koulutusyhteistyöhön. Tekniikat ovat samat maasta toiseen. Digitaalisuus mahdollistaa ainakin osan materiaaleista jakamisen, hyödyntämisen ja yhteiskehittämisen. Tätä päästään testaamaan SkillBillissä. SkillBillissä on mukana n. 10 partneria, mm. eurooppalaisia yliopistoja eri maista.”

Koetko, että FrEE-hankkeen tuloksia voi hyödyntää suoraan SkillBill-hankkeessa?

”Varmasti jollakin aikataululla, mutta se vaatii, että materiaali pystytään kääntämään englanniksi. Nyt FrEE-hankkeen materiaaleja tehdään suomeksi ja ruotsiksi. On toki järkevää, että niitä käännetään mahdollisimman monelle kielelle, koska monet energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvät asiat pysyvät melko samoina maasta toiseen.

FrEE-hankkeessa kuitenkin painotetaan osaamistarpeita Uudenmaan alueella, koska rahoitusta on saatu Uudenmaan pk-yritysten kehittämiseen. Jatkohankkeena meillä voisi olla tarjottavaa eurooppalaiseen yhteistyöhön myös digitaalisen pedagogiikan tuomissa mahdollisuuksissa. Nyt SkillBill -hankkeessa oma roolimme on olla luomassa VR-ympäristöjä.”


Sinulla on siis FrEE-hanke alalla työskentelevien täydennyskoulutukseen, Uudet osaamispolut energia-alalle -hanke kouluttamaan alalle toimijoita muilta aloilta ja lisäksi kansainvälinen SkillBill-hanke.

Onko joku aihe, jonka haluat tuohon pakettiin lisää?

”Olen puhunut paljon siitä, että meidän pitäisi Suomessa päästä paremmin verkostoitumaan kansallisesti. Eri kouluttajilla on paljon hyviä hankkeita käynnissä, jotka saavat julkista rahoitusta, mutta välillä tulee vastaan hankkeita, joista ei ollutkaan aikaisemmin kuullut.

Toiveenani olisi koulutusverkosto, johon kuuluisi koulutusta tarjoavat tahot ja yritykset, miksei myös kolmannen sektorin ja julkisen sektorin toimijat, sillä osaamista tarvitaan joka taholla. Koulutuksen tulisi olla tarvelähtöistä, ja tulosten, kuten koulusmateriaalien ja pedagogisten oivallusten tulisi päätyä laajasti hyödynnettäväksi.

Kaiken A&O on, että yritykset ja muut toimijat ovat tietoisia, että materiaalia on tarjolla, että materiaali on asiakkaalle hyödyllistä ja tarpeeksi helppokäyttöistä, sekä se, että materiaali tulee hyödynnettäväksi. Sekin on iso haaste jatkuvassa oppimisessa.”

 

Antin toiveeseen tartutaan FrEE-hankkeen osalta Energia- ja talotekniikka-alan koulutustarpeet ja nykytila -yhteistyöfoorumissa 24.4.2023.

 

Kiitos haastattelusta, Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan yliopettaja Antti Tohka!

 

kirjoittaja / haastattelija:
Sanna Ylä-Lyly
koordinaattori, FrEE-hanke, Suomen Lähienergialiitto ry

Ajankohtaista

biokaasu Gasum Turku

Gasum tavoittelee miljoonan tonnin hiilidioksidipäästövähenemää lisäämällä biokaasun saatavuutta

Gasum etenee kohti hiilineutraaliutta asettamalla uusia vastuullisuustavoitteita ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Yhtiö tavoittelee miljoonan tonnin kumulatiivista hiilidioksidipäästövähenemää lisäämällä biokaasun saatavuutta. Yhtiö aikoo tuoda vuoteen 2025 mennessä markkinoille 4 TWh biokaasua yhtiön omasta ja sertifioitujen eurooppalaisten kumppanien tuotannosta, vähentää omassa toiminnassaan nesteytetyn maakaasun (LNG) ja biokaasun tuotantoketjujen päästöjä ja toteuttaa energiatehokkuustoimia omissa toiminnoissaan.   ”Vastuullisuus on keskeinen osa Gasumin […]