Energiakärkihanketukea Gasumille biokaasua liikennekäyttöön tuottavalle laitokselle

biokaasuauto tankkaus

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 16.2.2018 tehdyillä päätöksillä energiakärkihanketukea Gasum Oy:lle ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle biokaasua liikennekäyttöön tuottaville laitoksille sekä Siemens Oy:lle kysyntäjoustoa sähkömarkkinoille tarjoavan virtuaalivoimalaitoksen käynnistämiseen. Tukea myönnettiin yhteensä 20,75 miljoonaa euroa.

 

Gasum saa 7,83 miljoonaa euroa biokaasulaitoksen rakentamiseen Lohjalle ja Pirkanmaan Jätehuolto 4,55 miljoonaa euroa Nokian koukkujärven jätteenkäsittelyalueelle rakennettavaan biokaasulaitokseen.

Molemmat laitokset tuottavat biokaasua ensi sijassa liikennekäyttöön. Ne sijoittuvat kuitenkin kaasuverkon piiriin niin, että biokaasulla voidaan korvata myös maakaasun käyttöä sähkön- ja lämmöntuotannossa.  Laitokset on tarkoitus rakentaa kaksilinjaisena niin, että ne voivat ottaa vastaan hyvinkin erilaisia raaka-aineita, kuten biojätteitä ja erilaisia lietteitä. Hankkeet mahdollistavat myös kehityksen ravinteiden kierrätyksessä.

Siemens saa 8,38 miljoonaa euroa digitaalisen virtuaalivoimalaitoksen käynnistämiseen. Virtuaalivoimala on digitaalinen ohjelmistoalusta, johon liitetään kysynnän joustomarkkinoille tarkoitettuja hajautetusti sijoitettuja sähkökuormia. Niitä syntyy pääosin erilaisista kiinteistöistä sekä muista erilliskuormista, jotka eivät itsenäisesti pysty osallistumaan häiriöreservimarkkinoille. Voimalaitoksen kokonaiskapasiteetti on 32 megawattia. Tästä 10 megawattia tulee hajasijoitetuista sähkövarastoista ja 22 megawattia kysyntäjoustoon soveltuvasta taloteknisestä kapasiteetista.

Video, jolla ministeri Tiilikainen kertoo tehdyistä energiakärkihankepäätöksistä

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätietoja

Tarkempi kuvaus tuetuista hankkeista

TEM tiedote 16.2.2018

Ajankohtaista

Kansanedustajat Karimäki ja Myllykoski: Suomeen Aurinkoatlas aurinkoenergian edistämiseksi

Kansanedustajat Johanna Karimäki (vihr) ja Jari Myllykoski (vas) jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen Aurinkoatlaksen saamiseksi Suomeen. Kyseessä olisi avoin tietopalvelu Suomen aurinko-olosuhteista, joka vauhdittaisi Suomen aurinkoenergia-alan kehitystä.   Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa tehtiin poliittinen päätös teettää Tuuliatlas. Tuuliatlas on avoimen datan palvelu, joka esittää tuulitiedot Suomen kartalla. Tuuliatlas on ennen kaikkea kaavoituksen, aluesuunnittelun ja voimalarakentamisen […]