Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla

Tuulivoimalat

Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö.

Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin 80 terawattituntia. Arvio perustuu Tilastokeskuksen tammi-syyskuun 2023 ennakkotietoihin, loppuvuotta koskevaan kulutusennusteeseen ja Energiateollisuus ry:n keräämien, vuotta 2023 koskeviin sähkön kulutustietoihin. Vuoteen 2022 verrattuna Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna lähes sama määrä.

Suomesta vuositasolla sähköomavarainen

Yksittäisistä energialähteistä merkittävimmät muutokset olivat ydinsähkön lisääntyminen noin kolmanneksella ja sähkön nettotuonnin määrän romahtaminen vajaaseen kahteen terawattituntiin. Myös fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni noin viisi prosenttia ja uusiutuvien energialähteiden runsaat kaksi prosenttia.

Vaikka tuontisähköä ei ole korvamerkitty millekään tuotantomuodolle, niin sen vähenemisen myötä uusiutuvien energialähteiden käyttö väheni Suomessa myös tämän vuoksi, koska tuontisähkö on ollut pääosin pohjoismaista tuuli- tai vesisähköä”, arvioi Energiaviraston Uusiutuva energia -ryhmän johtaja Pekka Ripatti.

Tuulivoima nousi vesivoiman rinnalle

Vuonna 2023 uusiutuvan energian käyttö oli noin 146 terawattituntia eli noin 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta ja noin puolet laskennallisesta loppukäytöstä. Kokonaiskulutuksen ja loppukäytön ero johtuu energian siirron ja muunnon häviöistä.

Suomessa uusiutuvasta energiasta edelleen noin 70 prosenttia tuotettiin puupolttoaineilla, vaikka tuotanto väheni erityisesti selluntuotannon sivutuotteena syntyvän mustalipeän käytön vähenemisen myötä. Merkille pantavaa on myös, että tuulivoimalla tuotettiin sähköä ensimmäisen kerran lähes yhtä paljon kuin vesivoimalla. Tuulisähkön määrä lisääntyikin viime vuonna runsaalla kolmella terawattitunnilla vajaaseen 15 terawattituntiin. Vaikka myös aurinkosähkön määrä lisääntyi noin 60 prosentilla runsaaseen 0,6 terawattituntiin, oli sen osuus vajaa prosentti sähkön kokonaiskulutuksesta.

Muista uusiutuvista merkittävin on lämpöpumput

Muiden uusiutuvien energialähteiden tarkempaa jaottelua ei ole vielä tiedossa, mutta kaikkiaan niiden määrä väheni noin kolmella ja puolella terawattitunnilla noin 19 terawattituntiin. Muista uusiutuvista merkittävin on kuitenkin lämpöpumput, joiden tuottaman energian määrän voidaan arvioida viime vuonna lisääntyneen. Onkin todennäköistä, että vähenemistä on tapahtunut liikenteen, muiden biopolttoaineiden ja biokaasun sekä erilaisten kierrätyspolttoaineiden käytössä.

 

Lähde Energiaviraston tiedote.

Ajankohtaista

Aurinkosähkö

Kotimainen tuotanto ja yksikidepiikennojen käyttö aurinkopaneeleissa valttia vastuullisuuskysymyksissä

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi 13.7.2021 tutkimuksen suomalaisten aurinkoenergiayritysten kytköksistä Kiinan Xianjiangissa uiguureilla teetettävään pakkotyöhön monikidepiin tuotannossa. Solar Finland Oy:n tytäryhtiö Salo Tech Oy vastasi tutkimuskysymyksiin Suomen ainoana aurinkopaneeleiden valmistajana. Suomalaisissa SALO®-aurinkopaneeleissa käytetään yksikidepiitä.   ”Olemme ilahtuneita, että Finnwatch selvitti aurinkopaneeleiden raaka-aineisiin liittyviä vastuullisuuskysymyksiä. Kuten tutkimuksesta selviää, monet alalla toimivat suomalaiset yritykset eivät tunne tuotteidensa raaka-aineiden alkuperää. […]