Energiaoopperaa, mitä se on?

Lähienergialiitto järjestää Energiamessujen yhteydessä tapahtuman nimeltä Tampereen oopperajuhlat – Maamme energia, joissa yhdistetään energiapoliittista paneelikeskustelua ja suomalaista oopperaa. Markkinoinnin avuksi rekrytoitiin Antti, joka pohtii tässä kirjoituksessa mihin tuli lupautuneeksi.

 

Mistä on kyse?

Eräänä iltana pari viikkoa sitten sain viestin Tapio Tuomelta, joka on paitsi enoni ja kummisetäni, myös Lähienergialiiton järjestöpäällikkö. Olisi kuulemma tarjolla työtä jonkin tapahtuman markkinointiin liittyen. Suostuin, sillä tapahtumien järjestämisestä ja markkinoinnista on kokemusta ja sen myötä annettavaa. Miksipä siis ei, tuskin tässä mistään kovin erikoisesta on kyse.

Erehdyin.

Kyseessä on Energiamessujen yhteydessä järjestettävä seminaari, jonka nimikin herätti paitsi ihmetystä, myös mielenkiintoa.

 

Mitä on energiaooppera?

Tampereen oopperajuhlat – Maamme energia” on tapahtuman nimenä huomiota herättävä. Varsinkin kun tapahtuman sisältö on käytännössä juuri sitä mitä nimi lupaa: Energiamessujen yhteydessä Tampereella järjestettävässä seminaaritilaisuudessa tullaan kuulemaan paitsi energiapoliittista keskustelua, myös oopperaa.

Eikä mitä tahansa oopperaa, vaan energiaoopperaa: ”Maamme energia” Mikko Heleniuksen sävellys, joka perustuu samannimiseen kirjaan, jossa kymmenen professoria pohtii Suomen energiapoliittista tulevaisuutta. Libreton on kirjoittanut Rosa Meriläinen. Asia selvä, mutta yksi kysymys jää mieleen.

Miksi?

Tähän yritin saada vastauksen Tuomelta.

 

Vastauksia kysymyksiin

Tapio Tuomi, mistä syntyi ajatus yhdistää energiapoliittinen keskustelu ja ooppera?

”Energiapoliittinen keskustelu on jämähtänyt paikalleen ja seuraa yleensä ennalta arvattavaa käsikirjoitusta. Lisäksi keskustelijoilla on valmiit roolit, esimerkiksi ’puolustan-voimakkaasti-tätä-ja-samalla-vastustan-kaikkea-muuta’ tai ’minä-tiedän-ja-kaikki-uusi-tieto-on-virheellistä’.

”Nyt päätimme uudistaa käsikirjoitusta yhdistämällä energia-aiheisen ja kotimaisen oopperan energiapoliittiseen keskusteltuun. Voi sanoa, että käynnissä oleva energiamurros aiheutti energiaremontin myös keskustelutapaan.

Minkälainen on tapahtuman kohdeyleisö?

Sekä Energiamessujen kävijät että kaikki muut aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Opiskelijat ovat yksi erityisryhmä, jonka toivomme tavoittavamme. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kyvykkäitä tekijöitä vielä pitkän ajan.

Mikä on Lähienergialiiton tavoite tällaisen tapahtuman järjestämisessä?

Yksi Lähienergialiiton toiminnan painopisteistä on oikean tiedon tuottaminen ja levittäminen energian kuluttajille lähienergiapalveluista, niiden käyttöön ottamisesta ja käyttämisen hyödyistä. Lähienergia on puhdasta energiaa: uusiutuvaa energia ja älykästä energian käyttöä. Cleantech on nyt voimakkaassa kehitysvaiheessa, jolloin ajan tasalla oleva ja oikea tieto on hyvin tarpeellista kuluttajien näkökulmasta.

Tuomen kommentit on helppo allekirjoittaa. Energiapolitiikka ja sen ympäristövaikutukset ovat aiheita, jotka koskettavat kaikkia, mutta keskustelu aiheesta kaipaisi epäilemättä pientä piristysruisketta. Ajatus oopperan ja paneelikeskustelun yhdistämisestä ei enää kuulostakaan niin kaukaa haetulta.

 

Mitä minä voin tehdä?

Vaikka muusikko olenkin, ei minua sentään värvätty oopperaan solistiksi, sen tontin hoitavat alan ammattilaiset. Sen sijaan voin jalkautua Tampereella ja levittää energiaoopperan ilosanomaa. Lisäksi pyrin saamaan tapahtumalle näkyvyyttä erilaisissa sosiaalisissa medioissa.

Tulen myös kirjoittamaan tekemisistäni Lähienergialiiton vierailevana bloggaajana, joten sinäkin voit seurata miten homma etenee. Pitäkää peukkuja!

 

Kirjoittaja

Antti Pitkänen

Markkinoinnin ja erilaisten projektien sekatyöläinen, tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja muusikko Tampereelta.

 

Lisää samalta kirjoittajalta

Tampereen oopperajuhlat –kirjoitussarjan seuraava kirjoitus

 

 

Ajankohtaista

Aurinkosähkön nettolaskutus tarvitaan koko maahan tuottajien tasapuolisuuden takaamiseksi

Aurinkosähkön tuottajat eriarvoisia verkkoyhtiöiden poikkeavien mittauskäytäntöjen takia Sähkön pientuotannon kannattavuus vaihtelee nyt Suomessa alueesta riippuen, koska eri verkkoyhtiöiden käyttämät sähkömittarit poikkeavat toisistaan. Mittarit laskevat aurinkosähkön tuotannon ja kulutetun sähkön eri tavoin. Tämän johdosta pientuottajat ovat saamansa taloudellisen hyödyn osalta keskenään eriarvoisessa asemassa. Lähienergialiiton hankejohtaja Markku Tahkokorpi toteaa: ”Tilanne on mielestämme sähkömarkkinalain vastainen, koska lain mukaan […]