Energiavarastojen mahdollisuudet asiantuntijoiden silmin

by

Lähienergialiitto järjesti huhtikuussa webinaarin aiheesta Energiavarastojen mahdollisuudet. Energiajärjestelmän toimintavarmuus vaatii joustavia resursseja ja sektori-integraation syventämistä sekä monipuolisia energialähteitä. Energiamurros on jo muuttanut energiajärjestelmää, mutta yhä enemmän joustavuutta tarvitaan energian tuotantoon, jakeluun ja kulutukseen. Keinoja lisätä joustavuutta on varastoida energiaa myöhempää käyttöä varten, kun kulutusta on enemmän kuin tuotantoa tai muuttaa energiamuotoa helpommin varastoitavaksi. Webinaarissa käsiteltiin energiavarastoja eri energiamuodoille: sähkö-, lämpö- ja kaasuvarastot.

 

Vastuullinen sähköverkon kehittäminen energiamurroksen keskellä

Webinaarin aloitti Tommi Lähdeaho kertomalla Elenia Verkko Oyj:n toiminnasta ja yhtiön tavoitteesta olla paras ja tehokkain verkkoyhtiö ja samalla myös edistää ilmastonmuutosta. Kaiken perustana.selkärankanaTommi Lähdeoja piti huoltovarmuutta ja hyperturvallisuutta.

Pumppuvoimalaitos

Seuraavaksi Flexens Oy:n Berndt Schalin ja Juhani Riikonen, jotka kertoivat pumppuvoimalaitoshankkeesta. Suomesta etsittiin paikkaa, jossa demonstroida tulevaisuuden energiajärjestelmää ja valituksi tuli Ahvenanmaa. Hylätty rautamalmikaivos meren alla on mahdollisuus energiavarastolle.

Kaasuverkon rooli energiavarastona

Analyytikko Kristo Helin Gasgrid Finland Oy:ltä kertoi kaasuverkon roolista energiavarastona. Gasgrid Finlandilla on visio2035, jolloin kaasut mahdollistavat hiilineutraalin yhteiskunnan, jossa Gasgrid Finland tarjoaa alustan ja josta se on siirtoverkkoyhtiönä vastuussa.

Lämpövarastojen rooli fossiilivapaassa ja sähköistyvässä Suomessa

Neljäntenä puheenvuoron Karoliina Auvinen. Hän esitteli, miten primäärienergia voidaan tuottaa fossiilivapaasti. Jos fossiiliset polttoaineet korvataan mahdollisimman  optimaalisesti ja resurssitehokkaasti – kaikki mikä voidaan suoraan sähköistää, sähköistetään – ja synteettisten polttoaineiden ja vedyn käyttö varataan raskaaseen liikenteeseen ja teolliseen toimintaan, joka vaatii korkeita lämpötiloja. Muutos kaukolämpöjärjestelmässä tarkoittaa sitä, että polttamisen sijaan lämpöä tuotetaankin lämpöpumpuilla, joihin otetaan lämpöä merestä, ilmasta, maasta ja erilaisista ylijäämälämmön lähteistä.

 

 

Ajankohtaista

Lämpöpumppuinvestoinnit jo puoli miljardia vuodessa

Lämpöpumppujen sekä kappalemääräinen että erityisesti euromääräinen myynti kasvoi viime vuonna. Isojen lämpöpumppujen kauppa jatkoi vilkastumistaan. Reiluun 60 000 asennettuun lämpöpumppuun investoitiin jo lähes puoli miljardia vuodessa. Vuonna 2017 asennettujen lämpöpumppujen lämpöteho oli 500 MW.   Viime vuonna asennetut pumput raastavat talojen ympäriltä energiaa reilut puoli terawattituntia vuodessa. Suomeen on asennettu nyt yli 800 000 lämpöpumppua […]