Energiaverotusohje päivitetty

by

oppiminen lukeminen

Energiaverotusohje on päivitetty 19.6.2023 ja se tulee voimaan 1.7.2023 alkaen. Pääosa muutoksista on biokaasun verotuksesta kertovassa luvussa, lisäksi pientä tarkennusta on nestemäisten polttoaineiden verotusmenettelyissä ja lämpöpumppujen sähköverossa.

Ohjeessa käsitellään nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain  ja sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain soveltamiseen liittyviä kysymyksiä.

Ohjeeseen on tehty tarkennuksia ja korjauksia koskien lämpöpumppujen sähköverotusta (luku 2.4.4), biokaasun verotusta (luku 3.3), biokaasun kestävyyttä (luku 3.3.3) sekä biokaasun valtiontukikäsittelyä (luku 3.3.6). Ohjeeseen on tehty myös teknisiä tarkennuksia tiettyjen nestemäisten polttoaineiden verottomuuden osalta (luku 1.5.4).

Lämpöpumppujen, sähkökattiloiden ja geotermisen lämmön kiertovesipumppujen alennettu sähkövero tuli voimaan 1.7.2022 alkaen. Lämpöpumppujen veroluokan II sähköveroon ovat oikeutettuja kaikki kaukolämpö- ja kaukokylmäverkostoihin lämpöä tuottavat lämpöpumput. Lisäksi kaikki nimellislämpöteholtaan vähintään 0,5 MW lämpöpumput ovat oikeutettuja veroluokan II sähköveroon. Jos lämpöpumppu toimii teollisuuslaitoksessa ja palvelee sen teollisuuden tarpeita, kuuluu siinä kulutettu sähkö teollisuuden sähköveroluokan II piiriin.

Biokaasusta on kannettu valmisteveroa 1.1.2022 alkaen. Biokaasulle on säädetty 9 kestävyyteen ja käyttötarkoitukseen perustuvaa verotasoa, joiden määrät ja määritelmät löydät ohjeesta.

Linkki ohjeeseen Energiaverotusohje (PDF). Ohje löytyy myös vero.fi/syventävät ohjeet sivuilta myöhemmin.

 

Ajankohtaista

tuulivoimala

Tuulivoimaloiden hyötysuhde nousee ja tuotantokustannukset laskevat

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kerääminen tilastojen mukaan Suomen tuulivoimaloiden hyötysuhde on noussut tasaisesti viime vuosien aikana. Vuonna 2018 parhaiten tuottaneen tuulipuiston kapasiteettikerroin* oli lähes 45 prosenttia. Myös tällä hetkellä rakenteilla olevien tuulipuistojen laskennalliset hyötysuhteet yltävät 45 prosenttiin, mikä näkyy erityisesti tuulivoimatuotannon kustannusten laskuna.   VTT:n tilastojen mukaan vuosina 2011 – 2017 Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden keskimääräinen kapasiteettikerroin […]