Energiayhteisöjen pioneeri Lumituuli Oy täytti 20 vuotta

lumituuli sähkäle

Energiakeskustelussa ja päättäjien puheissa painotetaan kuluttajakeskeisyyttä ja energiayhteisöjä. Kuluneen 20 vuoden aikana kuluttajat ja kuluttajien muodostamat energiayhteisöt on jätetty seuraajan ja maksajan rooliin. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, Suomen päästötavoitteiden täyttämisessä ja työllistämisessä kaikille suomalaisille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuudet osallistua energiamurrokseen. Lumituuli Oy on tehnyt uraauurtavaa työtä 20 vuoden ajan suomalaisen, yhteisöllisen ja uusiutuvan energiantuotannon eteen.

 

Energiakeskustelussa ja päättäjien puheissa painotetaan kuluttajakeskeisyyttä ja energiayhteisöjä. Puheista huolimatta kovin vähän tapahtuu ilmiselvien esteiden purkamisessa ja kuluttajien energiayhteisöjen toimintamahdollisuuksien tarjoamisessa. Konkreettisia toimenpiteitä toimintamahdollisuuksien tarjoamiseen löytyy runsaasti, esimerkiksi yhden kiinteistön sisällä pitää sallia sähkön siirto ilman sähköveroa.

Lumituuli Oy sen sijaan muodosti jo 20 vuotta sitten energiayhteisön silloisten – ja ikävä kyllä pitkälti nykyisten – sääntöjen mukaisesti. Ensimmäinen yritys 1990-luvun alkupuolella pelkästään paikallisten voimin ei tuottanut toivottua tulosta rakentaa tuulivoimala, jolla saa tuotettua omaa sähköä. Mutta 1998 tuli voimaan sähkömarkkinoita avannut lakimuutos: jokainen pystyi valitsemaan vapaasti sähkön toimittajan. Tämä muutos mahdollisti sen, että laajempi innokkaiden joukko pystyi tulemaan mukaan, joten 1998 perustettiin Lumituuli Oy. Tavoitteena oli ja on yhä tarjota kuluttajille mahdollisuus ostaa tuulivoimalla tuotettua sähköä ja samalla edistää tuulivoiman hyödyntämistä Suomessa.

 

Kuluneiden 20 vuoden aikana Lumituuli on rakentanut 3 tuulivoimalaa joukkorahoituksella

Lumituuli Oy on Suomen ensimmäinen ja suurin tavallisten ihmisten omistama tuulivoimayhtiö, joka on toimintavuosien aikana kerännyt joukkorahoittamalla – osakeanneilla ja debentuurilainoilla – noin 3,7 miljoonaa euroa, joilla on rakennettu 3 tuulivoimalaa. Tällä hetkellä Lumituulen tuulivoimaloita on kaksi: Sähkäle Lumijoella ja Sipi Iissä. Lumituulen rakentamilla tuulivoimaloilla on tuotettu päästöntä sähköä vuodesta 1999 lähtien. Vuoden 2017 loppuun mennessä yhteensä n. 44,2 GWh.

Lumituulen tuottama tuulisähkö myydään ensisijaisesti yhtiön osakkaille. Se osa tuotannosta, jota osakkaat eivät kuluta, myydään Ekosähkö Oy. Hieno lisä on se, että asiakkaana maksat sähköstä omalle yhtiölle – Lumituulelle. Lumituulella on Suomalaisen työn yhdistyksen myöntämä Yhteiskunnallinen yritys -merkki, koska yhtiön tuotot käytetään yhteiskunnallisten tavoitteiden edistämiseen: päästöttömän tuulisähkön tuotannon lisäämiseen Suomessa. Yhtiöjärjestyksen määräyksen mukaan yhtiö ei jaa osinkoa, vaan se käyttää varat uusiin investointeihin.

 

Kiinnostaako puhtaan energian tuotannon lisääminen?

Helpoin ja nopein tapa on vaihtaa sähkösopimus sellaiseen, jossa tuotanto on pelkästään uusiutuvalla energialla tuotettua. “Mitä suorempi yhteys puhtaaseen energiantuotantoon, sitä parempi. En usko sertifikaateilla koristeltuun pörssisähköön”, sanoo Lumituulen toimitusjohtaja Sampsa Hario. Mitä enemmän uusiutuvan energian kysyntää, sitä enemmän uusiutuvan energian tuotantoa.

Seuraava askel on ryhtyä omistajaksi uusiutuvan energian yhtiössä. Lumituulen perusti 1998 sadat osakkaat  ja osakkaiden joukko on kasvanut osakeantien yhteydessä merkittävästi. Tänä päivänä Lumituulella on jo 1 200 osakasta. Vaikka nyt ei ole osakeantia käynnissä, niin osakkeita on jatkuvasti myynnissä Lumituulen nettisivuilla.

Suoraa tuottoa sijoituksesta voi saada myös antamalla yhtiölle lainaa. Huhtikuussa merkittäväksi avautuvassa Lumituulen debentuurilaina-annissa korko on kiinteä 5 % ja laina-aika viisi vuotta. Minimisijoitus on 1 000 euroa. Annin kokonaismäärä on 600 000 – 1 000 000 euroa. “En tiedä yksityishenkilölle toista yhtä helppoa tapaa sijoittaa suoraan tuulivoimaan”, sanoo Hario.

 

Euroopassa energiayhteisöt ovat arkipäivää

Suomalaista energiapolitiikkaa toisinaan arvostellaan yksipuolisena ja toisinaan kehutaan edistyksellisenä, mutta yksi asia on varma: kuluttajat ja kuluttajien muodostamat energiayhteisöt on jätetty seuraajan ja maksajan rooliin. Muissa Euroopan maissa energiayhteisöt ovat arkipäivää ja merkittävässä roolissa puhtaan energian tuotannossa ja taloudellisen aktiivisuuden lisääjinä. Painetta energiayhteisöjen toimintaedellytysten parantamiseen tulee myös EU:n Puhdas energiaa kaikille -toimenpidepaketista ja Työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmän työstä.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, Suomen päästötavoitteiden täyttämisessä ja työllistämisessä kaikille suomalaisille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuudet osallistua energiamurrokseen. Tarvittavat toimenpiteet – mm. yhden kiinteistön sisällä pitää sallia sähkön siirto ilman sähköveroa, kaupankäyntijakson sisäinen netotus ostetun ja myydyn sähkön osalta pitää mahdollistaa niin, että se suoritetaan verkkoyhtiön tietojärjestelmässä – ovat päättäjien tiedossa, ainoastaan päättäväinen toimeenpano puuttuu.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry ja Lumituuli Oy:n osakas

 

Lisätietoja

Jos tämä juttu herätti kiinnostuksen, niin lisää tietoa Lumituulen taipaleesta löytyy: Tuulivoimaa-lehden artikkeli Lumituuli – Tuhat ja kaksisataa omistajaa 13.3.2018

Lumituuli Oy:n verkkosivut

Debentuurilainan merkintäpaikka www.sijoitatuuleen.fi 16.4.-15.5.2018

 

Ajankohtaista

Lähienergialiitto palkitsi eduskunnan energiaremonttiryhmän ja kannusti jatkamaan hyvää työtä

Lähienergia-pöytästandaardi numero 7 luovutettiin 28.2.2019 eduskunnan energiaremonttiryhmälle, jonka puolesta pöytäviirin vastaanottivat kansanedustajat Hanna Kosonen ja Harri Jaskari sekä ryhmän koordinaattorina toimiva Sarianna Mankki. Lähienergialiiton puolesta sen luovuttivat Karoliina Auvinen, Raimo Lovio ja Tapio Tuomi.   Lähienergialiiton tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian käytöstä ja energiatehokkuuden parantamisen mahdollisimman helppoa ja kannattavaa suomalaisille. Tähän tarvittavat puhtaan energian ratkaisut tuovat lisää […]