Energibranschens kompetensbrist löses från olika håll och perspektiv – Intervju med Metropolias universitetslärare Antti Tohka

by

I FrEE-projektet strävar vi efter att sprida information om utbildningsprojekt inom energi- och byggteknikområdet för bredare användning, både inom företag och andra utbildningsorganisationer. I denna intervju berättar Metropolias lärare inom fastighets- och byggbranschen, Antti Tohka, om pågående projekt för att lösa kompetensbristen inom energibranschen.Antti Tohka ansvarar för kompetenskomponenterna i FrEE-projektet, där han tillsammans med utvecklingsnätverket skapar utbildningsinnehåll. Dessutom är han involverad i två andra utbildningsprojekt inom energibranschen.

Hej, Antti Tohka!

Kompetensbristen inom energibranschen hanteras nu från olika perspektiv och genom olika projekt.

Vilka projekt är du involverad i på Metropolia som rör kompetens inom energibranschen?

Antti Tohka: ”Just nu är jag involverad i tre projekt inom ämnet:

FrEE-projektet – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat vähähiiliseen kasvuun
FrEE-projektet utvecklar kompletterande utbildningsmaterial för alla som arbetar inom energibranschen oberoende av tid och plats. Projektets syfte är att finna hur man på bästa sätt kan erbjuda utbildning till exempel små eller mikroföretag, vars personal har lite tid att komplettera sina kunskaper, särskilt nu när branschen är het och det finns mycket arbete. Det är svårare för dessa företag att skicka sin personal på utbildning eller beställa extern utbildning. Det digitala utbildningsmaterialet är tänkt att utvecklas behovsbaserat.

Branschen behöver fler aktörer och deras kompetens måste kunna utvidgas och uppdateras samtidigt som de arbetar. Jag hoppas att FrEE-projektet kan hitta lämpliga tillvägagångssätt och utbildningsinnehåll för kontinuerligt lärande.

Nya kompetensvägar för energibranschen
Nya kompetensvägar för energibranschen är ett projekt där man undersöker om det finns ett sätt att utbilda personer från andra branscher. Branschen förändras och kompetensen måste vara mångsidig. Branschen behöver exempelvis projektlednings- eller kommersiell kompetens samt kunskap om samhällsvetenskaplig forskning. Min uppfattning är att genom att bringa teknisk kompetens ovanpå annan kompetens skulle man kunna väcka intresse för energibranschen.

Projektet startade i mars 2023 med en utbildning inom solenergi, eftersom installationsperioden närmade sig och mer personal behövdes. Bristen på arbetskraft är en flaskhals för systemleveranser. Utbildningen måste kunna erbjuda tillräcklig kompetens på kort tid för att möta varje behov.

SkillBill
Jag är också involverad i ett internationellt projekt vid namn SkillBill. Målet med SkillBill-projektet är att skapa relationer med europeiska energiutbildare och att erbjuda samarbete inom två områden:

Inom det ena området handlar det om att uppdatera kompetensen för personer som redan arbetar inom förnybar energi, likt FrEE-projektet. Metropolias roll är att skapa virtuella inlärningsmiljöer. Den andra delen av Metropolias roll är virtualisering av yrkesutbildning där mycket AR/VR-teknik kommer att användas.

SkillBill kommer att resultera i en 60 ECTS utbildning som börjar hösten 2023. Metropolia har blivit inbjuden att delta på grund av vår starka VR-kompetens. VR-utvecklare kommer från Helsinki XR Center och vi på Metropolia är involverade som energiexperter. Mångsidig kompetens är viktigt, eftersom experter från olika områden måste kunna tala samma språk.

Jag anser att det är viktigt att vi har fått bredare samarbete inom energiutbildning. Teknikerna är desamma över landsgränserna. Digitaliseringen möjliggör att vi delar, använder och och utvecklar tillsammans åtminstone en del av materialen. Detta kommer att testas i SkillBill-projektet. Cirka 10 partners är involverade i SkillBill, bland annat europeiska universitet från olika länder.

Tror du att resultaten från FrEE-projektet kan användas direkt inom SkillBill-projektet?

Säkert, men det kräver att materialet översätts till engelska. För närvarande utvecklas FrEE-projektets material på finska och svenska. Det skulle naturligtvis vara meningsfullt att översätta dem till så många språk som möjligt, eftersom många aspekter relaterade till energiproduktion och -konsumtion förblir ganska lika över länderna.

Dock fokuserar FrEE-projektet på kompetensbehov i Nyland eftersom finansiering har erhållits för att utveckla små och medelstora företag i Nyland. I framtida projekt skulle vi kanske kunna erbjuda något inom europeiskt samarbete, särskilt inom digital pedagogik. För närvarande har vår roll i SkillBill-projektet varit att skapa VR-miljöer.”

Så du har alltså FrEE-projektet för kompletterande utbildning inom branschen, Nya kompetensvägar för energibranschen för att utbilda aktörer från andra områden till branschen, och dessutom det internationella SkillBill-projektet.

Finns det något ämne du vill lägga till?

Jag har talat mycket om att vi i Finland borde kunna nätverka bättre nationellt. Det finns många bra projekt bland utbildarna som får offentlig finansiering. Ibland stöter man ändå på projekt som man inte hade hört talas om tidigare.

Min vision är att det skulle finnas ett utbildningsnätverk som inkluderar utbildningsanordnare och företag, kanske också aktörer inom den tredje och offentliga sektorn, eftersom kompetens behövs överallt. Utbildningen bör vara behovsorienterad och resultaten, såsom utbildningsmaterial och pedagogiska insikter, bör kunna användas brett.

Allt hänger på att företagen och andra aktörer är medvetna om att det finns material tillgängligt, att materialet är användbart och tillräckligt användarvänligt, och att materialet faktiskt används. Det är också en stor utmaning inom livslångt lärande.

Anttis önskan tas upp inom ramen för samarbetet om energi- och byggteknikområdets utbildningsbehov och nuvarande situation inom samarbetsforumet den 24.4.2023.

Tack för intervjun, Antti Tohka, universitetslärare inom fastighets- och byggbranschen på Metropolia!

Intervjuare:

Sanna Ylä-Lyly
Koordinator, FrEE-projektet,
Finlands Närenergiförbund rf

Originaltext på finska finns här.

Ajankohtaista

oulun energia oulujoki vesivoima

Oulun Energia panostaa voimakkaasti kiertotalouteen ja hiilineutraaliin energiantuotantoon

Ensimmäinen ja suuri askel kiertotalouteen on otettu, kun Ruskon jätteiden lajittelulaitos aloittaa täysimittaisen tuotantonsa lokakuun puolivälissä. Jätteiden lajittelusta saadaan laadukasta kierrätyspolttoainetta marraskuussa avattavaan Oulun Energian Laanilan biovoimalaitokseen. Lajitteluprosessissa erotellaan myös kierrätyskelpoisia materiaaleja, kuten muoveja, kuituja ja metalleja uudelleen hyödynnettäväksi.   Jätteiden lajittelulaitos edistää koko Pohjois-Suomen kierrätystavoitteita. ”Panostamme jätevirtojen hallintaan. Tavoitteenamme on olla Pohjois-Suomen johtava kiertotaloustoimija vuoteen […]