Ensimmäiset 6 kuukautta sähkövaraston vartijana

akkujärjestelmän blogi kuva

Keväällä kirjoitin akkujärjestelmän hankinnasta ja sen taustoista. Lupasin kirjoittaa kokemuksistani, kunhan niitä on kertynyt. Nyt syksyn koittaessa kerron, millaisia kokemuksia on kertynyt aurinkosähkön varastoinnista sekä akkujärjestelmän ohjauksen eri ominaisuuksista.

Tuossa ensimmäisessä kirjoituksessa Vain muutaman kilowattitunnin tähden olin tunnistanut seuraavat toiveet (lausutaan haasteet) akkujärjestelmän toiminnalle:

  1. miten ohjata akun käyttöä pörssisähkön mukaisesti? Eli lataa halvoilla tunneilla ja pura kalliilla tunnilla. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun aurinkosähköä ei ole tarjolla.
  2. miten saada sähköauton lataus toimimaan pelkästään aurinkosähköllä tai pörssisähkön mukaan ja niin ettei akkua käytetä siihen? Tämä on tärkeää läpi vuoden.
  3. miten saada Optiwatin pörssisähkön ohjaama lämmitys toimimaan mahdollisimman edullisesti akun kanssa?
  4. miten estää akun käyttö, kun saunaa lämmittää halvalla sähköllä?

Aurinkosähkön ylijäämätuotannon lataaminen akkuun onnistui mainiosti

Alla olevat graafit näyttävät ylijäämätuotannon määrät (siis verkkoon myyty aurinkosähkö):

  • vuonna 2023 798 kWh ja
  • vuonna 2024 470 kWh.
    • Huomaa, että akkujärjestelmä asennettiin 20.5.2024, joten se ei vaikuttanut vielä huhti-toukokuun lukuihin. Todellinen ero on siis vielä suurempi.

Olen siis saanut paljon tehokkaammin hyödynnettyä oman tuotantoni verrattuna aikaan ennen akkujärjestelmää. Ja kaikki tämä tapahtuu akkujärjestelmän toimesta automaattisesti, ilman erillistä säätämistä.

Ylijäämä 2023. Tiedot Lumme energian verkkopalvelu
Ylijäämä 2024. Tiedot Lumme energian verkkopalvelu

Akun lataaminen halvoilla tunneilla

Alusta alkaen olen harjoitellut akun lataamista halvoilla tunneilla, sillä minulla on pörssisähkösopimus (Ekosähkö spot). SMA:n Home manager -ohjelmisto ei (ainakaan nyt) osaa hyödyntää päivittäin julkaistavia pörssisähkön hintatietoja. Niinpä latausajat pitää manuaalisesti päivittää Sunny Portal -sivuston kautta. Kesti aikansa oppia ajastamaan akun ja sähköauton lataus niin, ettei vasta ladattua akkua tyhjennetä sähköauton lataukseen.

Sunny Portalin käyttöliittymä ei ole kovin käyttäjäystävällinen, mm. kellonajan AM/PM muodossa.

Sunny portal latauksen ajastus.

Tietoja pitää muokata päivittäin hintojen julkistamisen jälkeen. Akun käytön ohjaaminen pörssisähkön hintojen mukaan, eli lataaminen halvoilla tunneilla, onnistuu, vaikkakin se vaatii päivittäistä työtä. Käytännössä tähän kuluu korkeintaan pari minuuttia päivässä, joten tehtävä ei ole mitenkään mahdoton.

Akun purkautumisen ohjaaminen on akkujärjestelmän Akilleen kantapää

Tällä hetkellä suurin ratkaisematon haaste on akun purkamisen ohjaaminen. 

Akkujärjestelmäni koko on 10 kWh, ja sen mitoituksessa ei käytetty mitään erityistä menetelmää, vaan valinta perustui enemmänkin käytettävissä olevaan budjettiin. Nyt tuntuu siltä, että suuremmasta akusta (esimerkiksi 25 kWh) voisi olla enemmän hyötyä – esimerkiksi heinäkuussa sähkön päivittäinen osto oli keskimäärin 22 kWh. Akkujärjestelmien nykyhinnoilla tämän kokoluokan järjestelmän taloudellinen kannattavuus voi kuitenkin olla kyseenalainen, etenkin, koska purkamista ei voi ohjata kalliiden tuntien ajaksi.

Kun akku on ladattu täyteen, se purkautuu kulutuksen mukaan, eikä sitä voi (nykyään) ohjata. Sähköautojen latauksen osalta kiertotie on ajastaa sähköauton lataus ja akun lataus päättymään samaan aikaan – ottaen huomioon/arvioiden kuinka kauan sähköauton akun lataus kestää. Tämä ei ole kaikista suoraviivaisin tapa, mutta on toiminut kohtuullisesti.

Ongelmallista on myös sähkökiukaan lämmitys. Kesällä kiuas lämmitetään pääasiassa akkuun ladatulla aurinkoenergialla, riippumatta siitä, minkä hintaista sähköä olisi ollut saatavilla verkosta.

Taloudellisen hyödyn arviointi akun käytöstä kalliiden tuntien aikana odottaa vielä sitä, että akun purkautumista voisi ajastaa samalla tavalla kuin lataamista. Lisäksi olisi hienoa, jos tämä tapahtuisi suoraan pörssisähkön hintatietojen perusteella, ilman manuaalista työtä.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi, toiminnanjohtaja, Lähienergialiitto

 

Lisätietoja kiinteistökohtaisista akuista

Ajankohtaista

Suomalaista aurinkovoimaosaamista Egyptiin

GreenEnergy Finland toimittaa suuren aurinkosähkövoimalaitoksen Egyptiin GreenEnergy Finland (GEF) ja Egyptian Technical Projects Company (TEPCO) tekivät 9.11.2016 sopimuksen 1,051 megawatin aurinkosähkövoimalaitoksen toimituksesta. Avaimet käteen -toimituksen hinta on noin miljoona euroa. GreenEnergy Finland vastaa suunnittelusta, hankinnoista ja rakentamisesta projektissa. Voimalaitos asennetaan Kairon läheisyydessä sijaitsevaan 6th of October Cityyn. Teollisuuslaitoksen katolle asennettava voimalaitos rakennetaan laadukkaista komponenteista, 3755:stä […]