EU haluaa edistää lämmönvarastointia – Vantaalle rakenteilla maailman suurin lämmön kausivarasto

lämmön kausivarasto Vantaan energia

Euroopan unioni haluaa edistää täysin uusia lämmönvarastoinnin tapoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Linjaus on tervetullut, sillä uusilla lämmönvarastointiteknologioilla voidaan vauhdittaa fossiilisista polttoaineista luopumista. Vantaan Energia rakentaa maailman suurimman lämmön kausivaraston, jonne voidaan säilöä esimerkiksi kesällä syntyvää aurinkoenergiaa ja käyttää se kylminä talvipäivinä. Uudenlaisten varastointimenetelmien kehittämiseen tarvitaan kuitenkin myös yhteiskunnan ja yritysten tehokasta yhteistyötä. Aika tarttua toimeen on nyt.

 

Euroopan komissio on ilmoittanut aikovansa edistää uudenlaisia lämmönvarastointiteknologioita. Vastauksessaan Euroopan parlamentille komissio kertoo, että se aikoo lisätä hukkalämpöjen hyödyntämistä sekä kehittää suuren mittakaavan lämmönvarastointia ja älykkäitä kaukolämpöverkkoja.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivosesta on hieno uutinen, että EU aikoo kiinnittää tulevaisuudessa enemmän huomiota lämmönvarastoinnin ja kaukolämmön mahdollisuuksiin ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista energiatuotannossa Vantaan alueella vuoteen 2026 mennessä, ja tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan uudenlaisia lämmönvarastoinnin ratkaisuja.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen näkyy asiakkaillemme entistä ilmastoystävällisempänä lämpönä sekä lisääntyvinä valintamahdollisuuksina: asiakkaillamme on pian mahdollisuus valita maalämpöä, aurinkolämpöä tai vaikka tuulienergiaa lämpöverkon kautta toimitettuna. Nämä valinnat ovat asiakkaillemme mahdollisuus osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen”, Toivonen kuvailee.

 

Maan alle rakennettava lämpöenergian kausivarasto on tärkein osa Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuutta

Suunnittelemme paraikaa maailman suurinta lämmön kausivarastoa Vantaalle, jonka avulla lopetamme loppujenkin fossiilisten polttoaineiden käytön. Lämmön kausivaraston myötä kesällä syntyvä ylimääräinen lämpö voidaan säilöä käytettäväksi kylminä talvipäivinä”, Toivonen kertoo.

Kausivarasto mahdollistaa Vantaan Energialle kesäaikaisten hukkalämpöjen, jätteen energiahyötykäytöstä kesällä syntyvän ylijäämälämmön sekä aurinkoenergian varastoimisen alhaisen lämmitystarpeen aikana. Varastoitu lämpö hyödynnetään pakkaskaudella, kun lämmöntarve on suuri.

Esimerkiksi jäähdytyksessä ja datakeskuksissa syntyvän hukkalämmön ja ylimääräisen uusiutuvan energian varastointi vahvistaa energiatehokkuutta ja kiertotaloutta. Lisäksi kausivarasto auttaa myös kulutuspiikkien tasaamisessa ja tukee uusiutuvien energiamuotojen tuotannon lisäämistä. Siksi samanlaiset lämmönvarastoinnin innovaatiot tulevat olemaan avainasemassa energia-alan siirtyessä kohti hiilineutraalia energiantuotantoa.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja fossiiliton energiantuotanto tarvitsevat investointeja kausivaraston kaltaisiin teknologioihin, joita ei ole välttämättä ole vielä olemassa, ja joiden pilotointiin liittyy ensimmäisen toimijan teknologiariski. Tarvitaan EU-tason poliittista johtajuutta ja rahoitusta, jotta energiavarastoinnin investointeja saadaan liikkeelle kautta Euroopan. Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitaan myös yrityksiltä rohkeita toimia ja konkreettisia tavoitteita. Vantaan Energia päätti syksyllä 2020 lopettaa fossiilisten polttoaineiden käytön vuoteen 2026 mennessä. Turpeen käyttö lopetetaan vielä tämän vuoden aikana ja kivihiilen käyttö vuonna 2022.

 

Lisätietoja

Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy, +358 50 453 6729, jukka.toivonen@vantaanenergia.fi

Maailman suurimman lämmön kausivaraston suunnittelu etenee hyvää vauhtia

 

Lähde Vantaan energian verkkosivut.

Ajankohtaista

Kansanedustajat Karimäki ja Myllykoski: Suomeen Aurinkoatlas aurinkoenergian edistämiseksi

Kansanedustajat Johanna Karimäki (vihr) ja Jari Myllykoski (vas) jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen Aurinkoatlaksen saamiseksi Suomeen. Kyseessä olisi avoin tietopalvelu Suomen aurinko-olosuhteista, joka vauhdittaisi Suomen aurinkoenergia-alan kehitystä.   Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa tehtiin poliittinen päätös teettää Tuuliatlas. Tuuliatlas on avoimen datan palvelu, joka esittää tuulitiedot Suomen kartalla. Tuuliatlas on ennen kaikkea kaavoituksen, aluesuunnittelun ja voimalarakentamisen […]