EU:n Puhtaan energian paketin toimeenpano on käynnissä

Lähienergialiiton suositut aamiaistilaisuudet jatkuivat 16.4.2019 EU:n puhtaan energian paketin sisällöstä käydyllä keskustelulla. Vilkkaan keskustelun aiheina olivat erityisesti erityyppiset energiayhteisöt, hajautettu tuotanto ja pientuottajat, itsenäiset aggregaattorit ja sähkön varastointi.

 

EU Puhtaan energian paketti julkaistiin loppuvuodesta 2016. Sen sisältämät direktiivit ja asetukset ovat nyt hyväksytty EU:n päättävissä elimissä ja kansallinen toimeenpano on käynnissä. EU Puhtaan energian paketti sisältää monia, energiamurrosta kiihdyttäviä aiheita mm. energiayhteisöt, hajautettu tuotanto ja pientuottajat, aggregaattori, verkkoyhtiöiden rooli, sähkön varastointi, alkuperätakuut. Lähienergialiitto järjesti tilaisuuden, jossa keskusteltiin mainittujen aiheiden osalta tulossa olevista muutoksista. Nämä muutokset ja lisäykset nykyiseen lainsäädäntöön voivat tarjota alustan uusille palveluille ja tuoda energia-alalle uusia toimijoita. Samalla ne mahdollistavat aktiivisten kuluttajien ja energiayhteisöjen toiminnan.

 

Puhtaan energian paketti sisältää useita direktiivejä ja asetuksia

Tilaisuuden aluksi TEM:n Tatu Pahkala alusti EU Puhtaan energian paketin sisällöstä.

 

Hyvin monet tunnistetuista muutoksista kohdistuu sähkömarkkinalainsäädäntöön. Muutokset lakeihin on toteutettava vuoden 2020 loppuun mennessä ja direktiivien toimeenpano on jo käynnissä eri ministeriöissä.

 

 

Monet muutoksista kohdistuvat sähkömarkkinalainsäädäntöön

Vilkkaan keskustelun aiheina olivat erityyppiset energiayhteisöt, hajautettu tuotanto ja pientuottajat, itsenäiset aggregaattorit ja sähkön varastointi. Hyvien monet muutoksista ovat käsitelty myös TEM Älyverkkotyöryhmän loppuraportissa, jonka sisältöön tutustuminen auttaa ymmärtämään muutoksien taustoja paremmin.

Keskustelussa käsiteltiin myös pitkään vilkasta keskustelua synnyttänyttä ongelmaa ns. tunnin sisäisen netotuksen puutteesta. Ikävä kyllä EU Puhtaan energian paketti ei tuo asiaan ratkaisua, koska tarvittavien laki-/asetusmuutosten esteenä oleva EU:n mittauslaitedirektiivi (MID) ei sisälly pakettiin. Ongelman ratkaisukeinojen kartoitusta jatketaan monien eri tahojen toimesta.

Tatu Pahkalan käyttämä esitysaineisto löytyy tämän linkin avulla.

 

Uusiutuvan energian direktiivin (REDII) osalta Pekka Grönlund vastasi kirjallisesti tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin

(tämän kappaleen sisältö lisätty 25.4.2019 teollisuusneuvos Pekka Grönlundin TEM sähköpostin perusteella)

Alkuperätakuiden osalta suurin muutos on se, että ne laajennetaan koskemaan myös lämpöenergiatuotteita sekä kaasua. Lainsäädäntö valmisteltaneen ensi vuoden aikana.”

Uusittu direktiivi (REDII) tuo paljon muutoksia nykytilanteeseen. Laajin muutos lienee kestävyyskriteerien laajentaminen liikenteen biopolttoaineista myös muuhun bioenergiakäyttöön (sähkö ja lämpö). Tällä ei kuitenkaan ole välttämättä kovin suurta vaikutusta hajautettuun pientuotantoon, koska nämä sisältävät kokorajoja.”

”Iso kokonaisuus on lupamenettelyihin liittyvät muutokset, jotka edellyttävät koordinaatiopisteen luomista ja toisaalta direktiivi määrää lupamenettelyille 2 vuoden enimmäisajan. Direktiivissä on myös lämpösektoria koskevia uusia kirjauksia, mutta nämä koskevat lähinnä suuremman kokoluokan kaukolämpöä ja toisaalta direktiivi sisältää melko paljon joustoa kansalliselle toimeenpanolle”.

Energiayhteisöasiat menevät osin sähkömarkkinalain uudistamisella. Lisäksi meneillään on Gaian ja LUTin hanke, jossa selvitetään erilaisia, lähinnä hallinnollisia, esteitä. Tämä selvitys valmistuu marraskuussa, jonka jälkeen katsotaan, mitä näille esteille tai hidasteille voidaan tehdä.”

Nuo varmastikin ne isoimmat teemat ja kokonaisuudessaan tulee olla valmista 2021 kesäkuussa.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

aurinkolämpö Savosolar

Savosolar on allekirjoittanut lopullisen sopimuksen Grenaa Varmevaerkin kanssa

Savosolar ja tanskalainen Grenaa Varmevaerk A.m.b.a. ovat solmineet lopullisen sopimuksen suuren aurinkolämpöjärjestelmän toimituksesta. Sopimuksen lopullinen arvo on noin 3,5 miljoonaa euroa sisältäen aurinkokentän, jonka koko on lähes 21 000 m2. Projekti on sekä arvoltaan että kooltaan Savosolarin tähänastisen historian suurin. Savosolar kertoi tarjouskilpailun voittamisesta 9.5.2018 ja hankkeen toteutuksen suunnitellusta etenemisestä 7.11.2018.   Sopimus kattaa aurinkolämpöjärjestelmän kokonaistoimituksen […]