Flexens ja HydRe aloittavat yhteistyön vedyn käytössä liikenteessä Suomessa

by

rekka kuorma-auto

Suomalaiset Flexens ja HydRe valmistautuvat pilotoimaan vihreää vetää Lempäälässä. Flexens suunnittelee pienen mittakaavan vihreän vedyn tuotantoyksikön liittämistä Suomen ensimmäiselle vedyn tankkausasemalle. HydRe tarjota tankkausaseman. Laitteistot integroidaan paikalliseen LEMENE energiajärjestelmään, jonka omistaa energiayhtiö Lempäälän Energia. Osapuolet ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen yhteistyöstä ja suunnittelevat käynnistää hankkeen vuoden 2025 alussa.

 

Edistämme Suomen vetytaloutta demonstroimalla paikallista, joustavaa ja monistettavaa vihreän vedyn tuotantoa. Toisin kuin fossiiliset polttoaineet, vihreän vedyn tuotanto voi olla kustannustehokkaampaa pienessä mittakaavassa kuin sen kuljettaminen kaukaa. Lisäksi LEMENE-järjestelmässä selvitämme mahdollisuutta ottaa hukkalämpö talteen tuotantoyksiköstä olemassa olevaan lämpöverkkoon. Kun määräykset sen sallivat, haluamme integroida vihreän vedyn tuotantolaitoksen sähköjärjestelmään”, Aleksi Haverinen, Power-to-X:n johtaja, Flexens.

 

HydRe – Flexensin spin-out

HydRe perustettiin vuoden 2022 alussa Flexensin spin-out-yhtiönä kehittämään vedyn tankkausasemaverkostoa raskaan liikenteen tarpeisiin Pohjois-Euroopassa. Startup valmistelee useita vetyasemahankkeita ympäri Suomea ja aikoo avata kahdeksan asemaa vuoden 2025 loppuun mennessä.

HydRe pitää Lempäälän logistiikkakeskusta erinomaisena paikkana ensimmäiselle vetyasemalleen. Asema pystyy toimittamaan yli 250 000 kg vihreää vetyä vuodessa, mikä vähentää tieliikenteen päästöjä lähes 3 000 tonnia CO2eq vuodessa.

Odotamme ensimmäisen vihreän vedyn tankkausaseman rakentamista Lempäälään, joka on yksi puhtaan energian edelläkävijäkunnista. Tämä on ratkaiseva askel kohti päästötöntä raskasta liikennettä ja vähentää riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden tuonnista“, Juho-Matti Uuksulainen, toimitusjohtaja, HydRe.

 

Flexens tuottaa vihreän vedyn

Flexensin 2,5 MW:n elektrolyysilaitos toimittaa HydRe-tankkausasemalle sen polttoaineen: yli 250 000 kg vihreää vetyä vuodessa. Vedyn tuotantolaitoksen yhteyteen Flexens suunnittelee rakentavansa 1-2 MW aurinkosähköpuiston. Suomessa tämä on ensimmäinen kerta, kun pienimuotoinen elektrolyysilaitos integroidaan hajautettuun paikalliseen älykkääseen energiajärjestelmään ja sitä käytetään sähköverkon tasapainottamiseen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Flexens on mukana vedyn tuotannon kehityksessä. Yhtiöllä on meneillään useita projekteja vihreässä vedyssä ja se jakaa laajempaa osaamistaan ​​Smart Energy Åland -aloitteeseen. Lisäksi Flexensillä on merkittävä rooli vetyalalla Suomen vetyklusterin, BotH2nia-verkoston, FinH2 T&K-projektin ja European Clean Hydrogen Alliancen jäsenenä .

”Järjestelmäintegraatiokykymme on avainasemassa tämän kaltaisissa projekteissa. Niin on myös roolimme vedyn edistämisessä Pohjoismaissa ja Euroopassa”, Berndt Schalin, toimitusjohtaja, Flexens

 

Monipuolinen menestystarina

Vedyn käyttö polttoaineena on tärkeää liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Lisäksi elektrolyysilaite varmistaa Lempäälän Energian älykkään energiajärjestelmän joustavuuden ja omavaraisuuden LEMENE-energiayhteisössä. Vedyn tuotannosta syntyvä hukkalämpö otetaan talteen paikalliseen kaukolämpöverkkoon, mikä lisää vihreän energian osuutta Lempäälän lämmön lähteissä. Hankekonsepti on helposti kopioitavissa muihin hajautettuihin energiajärjestelmiin Lempäälän pilotoinnin jälkeen.

Vetyintegraatio on jälleen yksi askel Lempäälän sektori-integroidun älykkään energiajärjestelmän demonstroinnissa. Konsepti sopii täydellisesti alkuperäiseen ajatukseen omavaraisesta, puhtaasta ja paikallisesta energiajärjestelmästä”, Toni Laakso, toimitusjohtaja, Lempäälän Lämpö.

 

Lisätietoja

Aleksi Haverinen, Power-to-X johtaja, Flexens. aleksi.haverinen@flexens.com

 

Lähde Flexens verkkosivut

Ajankohtaista

Datakeskus palveli

Merus Powerin aktiivisuodattimet varmentavat eurooppalaisen palvelinkeskuksen sähkönlaatua

Merus Power toimittaa New Yorkin pörssiin listatun kumppaninsa kanssa kymmenistä aktiivisuodattimista koostuvan sähkölaatulaitteiston eurooppalaiseen palvelinkeskukseen. Toimitus on Merus Powerin historiassa yksi suurimmista yksittäisistä aktiivisuodattimien kauppoista. Laitteet tullaan toimittamaan useissa erissä vuoden 2022 aikana. Tämän kaltaiset aktiivisuodatinten toimitukset käyttöönottoineen on lähes miljoonan Euron suuruusluokkaa.   Palvelinkeskukset ovat nykyään osa tärkeää yhteiskunnan digitalisoituvaa infrastruktuuria. Palvelinkeskusten häiriötön toiminta […]