Fourdeg ja Parking Energy palkittiin pohjoismaisessa cleantech-kisassa

Automaatio atk

Peräti kolme suomalaista yritystä on palkittu WWF:n Climate Solver -kilpailussa. Kisassa palkittiin yhteensä viisi yritystä, joiden innovaatioilla voi olla merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Palkitut kotimaiset yritykset ovat Lähienergialiiton jäsenyritykset Fourdeg ja Parking Energy (Parkkisähkö) sekä Norsepower. Kaksi muuta yritystä on Ruotsista.

 

Arvion mukaan palkitut viisi innovaatiota Suomesta ja Ruotsista voisivat vähentää hiilidioksidipäästöjä kansainvälisesti yli 100 miljoonaa tonnia vuosittain. Määrä vastaa likimain molempien valtioiden yhteenlaskettuja päästöjä.

Kotimaisten yritysten upea menestys kisassa osoittaa sen minkä jo tiedämme: Suomesta löytyy cleantech-osaamista. Nyt tarvitaan potkua ideoiden markkinointiin, jotta innovaatiot saadaan skaalattua ja toden teolla käyttöön kansainvälisesti”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

 

Fourdeg on suomalainen palveluyritys vesikiertoisen lämmityksen optimointiin

Palvelu parantaa käyttömukavuutta ja säästää lämmityskuluissa. Se toimii automaattisesti huonekohtaisella ohjauksella kaikenkokoisissa uusissa ja vanhoissa asuin-, julkis- ja liikerakennuksissa.

On ollut upeaa nähdä, että teknologiamme selvästi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja olemme löytäneet palvelullemme asiakkaita. Tunnustus toivottavasti lisää palvelumme tunnettuutta, koska älykkäällä lämmityksellä on mahdollisuus vähentää päästöjä helposti ja ilman, että kukaan joutuisi tinkimään mukavuudestaan”, sanoo Fourdegin toimitusjohtaja Markku Makkonen.

 

Parking Energy (Suomessa Parkkisähkö Oy) tarjoaa sähköautojen latausta kiinteistöalalla

Yrityksen ajatus on nopeuttaa sähköautojen leviämistä mahdollistamalla sähköautojen lataus kaikilla pysäköintipaikoilla. Paikat varustetaan valmiiksi kaapeloinnilla ja pikaliittimellä, latauslaitteet tuodaan tarpeen mukaan ja halutun tehoisina, mikä alentaa tuntuvasti lataus- ja huoltokuluja. Järjestelmään voidaan liittää myös lämmityspistorasiat.

Parking Energyn tavoite on nopeuttaa sähköautojen leviämistä. Puolet ihmisistä asuu kerrostaloissa tai tekee töitä toimistoissa, joten nämä ovat loogisimmat paikat ladata niitä. Suunnittelimme järjestelmän sellaiseksi, että se toimii, kun kaikki autot ovat ladattavia. Näemme jo nyt, että järjestelmän asentaminen nopeuttaa päätöksiä siirtyä ladattaviin autoihin”, sanoo Parkkisähkön hallituksen puheenjohtaja Heikki Suonsivu.

 

Kolmas suomalainen yritys Norsepower on kehittänyt roottoripurjeen, jolla laivojen polttoaineenkulutusta voidaan vähentää. Päästöt voivat vähentyä aluksesta riippuen jopa 20 prosenttia vuodessa.

Palkinnot luovutetaan yrityksille 22.5. Malmössä Ruotsissa maailman energiaministerien tapaamisessa. Yritykset liitetään WWF:n Climate Solver -verkostoon.

 

Lisätietoja

Leena Oiva, kehityspäällikkö, WWF, leena.oiva@wwf.fi, p. 040 539 8338

Markku Makkonen, toimitusjohtaja, Fourdeg Oy, markku.makkonen@fourdeg.com, p. 040 543 0582, www.fourdeg.fi

Tuomas Riski, toimitusjohtaja, Norsepower Oy Ltd, tuomas.riski@norsepower.com, p. 050 330 5732

Jiri Räsänen, toimitusjohtaja, Parking Energy (Parkkisähkö Oy), jiri.rasanen@parkingenergy.com, p. 045 601 3553, www.parkingenergy.com, www.parkkisahko.fi

Lisätietoa WWF:n pohjoismaisesta Climate Solver -verkostosta (englanniksi).

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde WWF-sivut.

Ajankohtaista

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti nousi 1 000 megawattiin

Vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1000 megawattia, josta suurin osa oli pientuotantoa. Vuoden aikana kokonaiskapasiteetti kasvoi yli 300 megawattia. Energiaviraston alustavien tietojen mukaan vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1 000 megawattia, josta pientuotantoa oli 936 megawattia ja teollisen kokoluokan laitosten kapasiteettia 50 megawattia. Verkkoon kytkemätöntä kapasiteettia oli noin 23 […]