FrEE – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -projektet försöker eliminera den brist av experter inom Nyland som man väntar sig inom energi- och byggnadsteknikbranscherna i och med energiomändringen. Denna förändring kommer växla energiproduktionens struktur från central till decentraliserad, och minskar bruket av fossila bränslen. Projektet erbjuder hjälp till både företag och privat personer, så att de kan agera resurseffektivt.
I projektet konceptualiseras Energy Hub Living Lab -miljön
I miljön kommer företagare och företag tillsammans med sin personal kunna utnyttja de elektroniska kunskapsmoduler som produceras inom ramen av projektet. Modulerna kommer vara delvis elektroniska, delvis knutna till den fysiska inlärningsmiljön. Under projektets gång kommer Energy Hub Living Lab kopplas ihop med nätet av redan existerande, nationella och internationella, hubbar.
Projektets huvudmål är att säkerställa en smidig grön energiomställning. Detta ökar affärsmöjligheterna och arbetsuppgifterna. Kompetensbehoven förändras, och en modell för deras utveckling skapas.
Projektets huvudgenomförare är Metropolia Ammattikorkeakoulu, som underutförare deltar Yrkeshögskolan Novia, Stadin ammatti- ja aikuisopisto samt Finlands Närenergiförbund rf.
Med hjälp av projektet skapar man digitala kunskapkomponenter och av dem blir kunskapmoduler. Bruk av nya tekniska lösningar kräver nya kunskaper. I projektet tjänstedesign av kunskapmoduler är gjort enkel, flexibel och lätt för arbetare så att man kan uppdatera sin kunskap när och var man vill. Energy Hub Living Lab -miljön kommer att konceptualiserades i projektet. I den kan energi- och entreprenörer och företag med sin personal kan utnyttja kunskapkomponenter som har skapat i projektet, delvis virtuellt och delvis knutet till den fysiska miljön. Under projektet blir Energy Hub Living Lab en del av nationell och internationell hub-nätverk. Huvudmål med projektet är att säkerställa en flytande grön energiomställning. Detta ökar olika affärsmöjligheter och arbetsuppgifter. Kompetensen behöver förändras och en verksamhetsmodell skapas för deras utveckling.
Projekttid: 01.09.2021 – 31.08.2023
Finansiär: Europeiska socialfonden
I början av projektet intervjuades professor Eva Heiskanen från Helsingfors universitets konsumentforskningscentrum. Så här säger hon: ” När ny energiteknik tas i allmänt bruk i samhället ökar komplexiteten i arbetet som är relaterat till alla sektorer på fältet, vilket alltid är fallet vid teknikövergångar.
Detta är särskilt fallet så länge som allmänt accepterade standardlösningar inte har hittats.
I synnerhet fastighetsspecifika hybridlösningar sådana som aldrig kan standardiseras fullt ut, och där mångfalden av fastigheter kräver god designkompetens från marknadsförare och installatörer av nya lösningar.”
Utbildning är nyckeln
Professor Eva Heiskanen fortsätter : ”Utbildning är centralt för att främja energiomställningen, eftersom högkvalitativa implementeringar ökar medborgarnas och konsumenternas förtroende för nya energilösningar. Offentligt tillgänglig utbildning jämnar också ut spelplanen, och säkerställer att småföretagen också kommer i kapp med den nya marknaden. Studien som genomförts av STN Smart Energy Transition-projektet stärker ett sådant behov av utbildning”
Mer information om ämnet:: Energiamurros ja osaaminen: Tiina Ohrling, Eva Heiskanen, Kaisa Matschoss, Tarkastelu energiamurroksen avainalojen ammatillisista osaamis- ja koulutustarpeista.
Metropolia Ammattikorkeakoulu är projektets huvudgenomförare. Så här säger Antti Tohka från Metropolia: ”Jag agerade huvudförfattare och forskare till denna projektansökan. Min bakgrund är nergitekniskutbildning Otnäs och jag har arbetat på Metropolia sedan 2010. Jag har arbetat som forskare på olika platser.
Här i FrEE projektet kombineras den systemanalytiska sidan; att se en sådan förändring i energisystemet, och den pedagogiska sidan, och att förstå att det finns mycket här som inte lärs ut på vetenskapshögskolor eller yrkeshögskolor eller yrkesskolor till dem som är i arbetslivet.
Energiomställningsfasen i huvudstadsregionen äger rum snabbt.
”Det senaste statement är att Helsingfors 2030 ska vara koldioxidneutralt. Detta kräver snabba åtgärder och omedelbart infrastrukturbyggande”
Antti konstaterar att ärendet är bekant sedan tidigare, då han lärt ut förnybar energi i Metropolia, och har varit med i projektverksamheten. Han fortsätter sedan: “Jag presenterade idén för min nuvarande förman, och han föreslog de befintilga aktörerna som partners. Harri Hahkala tipsade om den Närenergiförbundet. Jag tycker att det var ett genialiskt drag, eftersom Närenergiförbundet är det mest lämpliga och naturliga, eftersom idén är decentraliserad produktion, förnybar energi och förbättrande av energieffektiviteten.”
Närenergiförbundets mål i projektet
Tapio Tuomi, verkställande direktör för Närenergiförbundet (en av de medgenomförande medarbetarna i projektet),säger följande om Närenergiförbundet:
”Vårt mål är att göra användningen av förnybar energi, och smart energianvändning, så enkel som möjligt för finländare – konsumenter, företag, gårdar och aktörer inom den offentliga sektorn. Detta vill vi främja genom att möjliggöra framväxten av nya tjänster och nya aktörer.”
Medlemmarna i Närenergiförbundet består av företag, föreningar och privat personer. Företagsmedlemmarna representerar i stor utsträckning närenergi-branschen. Bland dem finns energiföretag, tjänsteföretag inom smart energianvändning, föregångare inom produktion av förnybar energi och ren rörlighet. Medlemmar från andra organisationer för förnybar energi är Suomen Tuulivoimayhdistys ry STY, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU, Aurinkotekninen yhdistys, Pienvesivoimayhdistys, Tulisija- ja savupiippuyhdistys och Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry PORATEK “
Medgenomförande Novia
Novia är medgenomförande i projektet. Mats Lindholm, utbildningschef för bygg- och samhällsteknik, säger: “Jag är involverad i projektet från Novias sida. I år har vi påbörjat VVS-planeringsorienterad ingenjörsutbildning på campuset i Raseborg, i Nyland. Begäran om utbildning kom från näringslivet och har fått starkt ekonomiskt stöd från företag. Utbildningen är på svenska. FrEE-projektet har sitt ursprung i programmet Klimatneutralt Finland 2035 , om global klimatförändring.
Vi utforskar vad som kan göras, särskilt med hjälp av bygg- och fastighetsteknik, och hur man kan förbättra situationen.
Vi vet att ungefär en tredjedel av Finlands koldioxidutsläpp, på ett eller annat sätt, orsakas av fastighetssektorn och byggande.
Tekniken spelar en mycket avgörande roll för att kunna leva, bo och arbeta i Finland på ett mer hållbart sätt i framtiden”
Antti Tohka påminner att projektet inte får utveckla Metropolias eller andra genomförares egen verksamhet, utan utbildningen kan göras till företag som sedan kan utbilda sina egna anställda: “Vi utvecklar utbildningskomponenter för företag som hjälper till genom att utbilda sin egen arbetskraft så praktiskt som möjligt.”
En ny sorts kompetenscenter i Kvarnbäcken
Med som delgenomförande är också Stadin AO, vilket kommenteras av biträdande rektor Sari Slöör. Sari förklarade först sin arbetsbeskrivning på följande sätt: “Stadin AO har två vice rektorer som bistår rektorn och i deras arbetsbeskrivning finns bland annat projektverksamhet.” Sari Slöör säger att ett nytt bygg- och husteknikens campus byggs i Kvarnbäcken. Dessa utrymmen kommer att ligga i närheten av Metropolia, så en ny typ av kunskapscentrum kommer att skapas där. Detta ger fördelar till studerande, användning av faciliteter och undervisning, och det främjar studerande att studera vidare.
Sari ser mycket synergi här. När Sari talar om projektet säger hon att varje aktör tillför sin egen synvinkel till verksamheten, och den röda tråden är övergången till grön energi.
FrEE-projektet som samprojekt
Mats Lindholm reflekterar över den förändring som skett genom åren: “I 20 år har det gjorts en hel del arbete på energieffektivitetssidan och det har hela tiden förbättrats. Kanske beror detta på den senaste förnyelsen av markanvändnings- och bygglagen 1999 och dess ikraftträdande 2000. Där var redan då krav på hållbar utveckling inne i paragraferna, och det gav stöd så att man systematiskt har kunnat arbeta för detta redan i tjugo år Å andra sidan har många saker redan gjorts på detta område. Därför ser jag att det blir allt viktigare att ha ett nära samarbete mellan energi, byggnadsteknik och konstruktion. Under de senaste 20 åren har alla kunnat optimera sina egna områden i enlighet med sina egna behov, men nu måste vi titta på samarbetet mellan dessa tre områden, så att resultatet är balanserat. .
Jag ser att FREE-projektet kommer att hjälpa, och jag anser att denna ansökan om samarbete i projektet är en stor prestation.
Antti Tohka förtydligar vidare hur Metropolia arbetar med utbildning för företag: “Just nu kontrollerar jag bland annatproducerat material. Jag kontrollerar om det är upphovsrättsskyddat, eller om det kan överföras till företags användning. Materialet kommer sedan att placeras under Närenergiförbundets sidor.”
Realistiska mål
Mats Lindholm fortsätter om betydelsen av samarbetet i projektet, och möjligheterna det ger: “Genom projektet kan vi sprida kunskap åt bägge riktningar. Lära sig vad man har gjort i Sverige på samma fält, och öppna marknader för företagarna i Nyland. Genom Novia har man fått med det svenska näringslivet. I styrgruppen sitter bl.a. verkställande direktören av Solkompaniet med.
Jag hoppas att projektet främjar samarbetet mellan bygg- och husteknik samt energibranschen ett steg snabbare.
Jag hoppas också att det kan öppna upp för små företagen vad kolneutral 2035 i praktiken kan föra med sig.
För små och mellanstor företager kan det öppna nya möjligheter att växa.
Att visa vad allt positivt de 2035-målen kan bringa till näringslivet. Det är inte bara för miljön och det fortsatta livet på jorden, men också en orsak för företag att hålla sig framkanten av utvecklingen. Då finns det en chans för tillväxt för företag inom branschen i Nyland. Det ger motivation att vara med i projektet, när man ser en chans att främja den sidan.”
Antti håller samma linje som Mats: “Mina förväntningar av projektets mål är relativt realistiska.
Nu måste man agera så att man kan sprida projektets resultat i hela Finland och blir en del av internationella aktioner.”
Free-projektet är svaret
Också Tapio har liknande tankar ”Den snabba tekniska utvecklingen i branschen avspeglas i brist på kvalificerad arbetskraft. Företagen fick själva utbilda– det finns inte kärnkunskap. Att endast öka antalet studieplatser är en för långsam lösning, branschen har ett behov av tilläggs- och fortbildning som svarar snabbt på den ständiga utvecklingen och den föränderliga regleringen av.
FrEE-projektet är svaret på denna stora brist. “