FrEE-hanke vieraili AMK- ja ammatillisen opetuksen tutkimuspäivillä Rovaniemellä

FrEE-hankkeen posteriesitys Tutkimuspäivillä 2022

FrEE-hankkeen digipedagogiikan asiantuntija Monica Aejmelaeus Metropoliasta vieraili Lapin yliopistolla AMK- ja ammatillisen opetuksen Tutkimuspäivillä marraskuussa 2022. FrEE-hanke oli myös esillä tilaisuuden posteriesityksissä. Alla Monica Aejmelaeuksen terveiset tilaisuudesta.

 

FrEE-hanke mukana Tutkimuspäivillä

Vierailin 9.-10.11.2022 Lapin yliopistolla AMK- ja ammatillisen opetuksen Tutkimuspäivillä. Tapahtuma järjestettiin Lapin yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin koulutuskeskus REDU:n ja Ammatillisen koulutuksen tutkimusseuran OTTU ry:n yhteistyönä.

Lähetin syyskuun puolessa välissä abstraktin tapahtuman järjestäjille ja syyskuun lopussa sain tietää, että abstrakti hyväksyttiin esitettäväksi tapahtumassa. Valmistelimme muutaman muun FrEE-hankkeen työntekijän kanssa posteriesityksen aiheesta Energia-alan ammatillinen jatkokouluttautuminen verkko-opetuksen kautta. Hyödynsimme posterissa aiemmin tekemämme tieteellisen julkaisun tutkimusaineistoa. Posteri oli esillä koko tapahtuman ajan.

 

Tutkimuspäivillä mielenkiintoinen ohjelma FrEE-hankkeen opetusaineiston kehitykseen

Tutkimuspäivien ohjelma koostui erilaisista suullisista esityksistä sekä posteriesityksistä. Ohjelma oli järjestetty erilaisten teemaryhmien mukaan. Nämä esitykset liittyivät AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimus- ja kehitystyöhön. Tapahtumassa oli kutsupuhujina professori Stephen Billet Griffithin yliopistosta Australiasta, professori Päivi Tynjälä Jyväskylän yliopistosta sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jari Multisilta.

Stephen Billetin puhui keynote-puheenvuorossaan ammatillisen koulutuksen aseman parantamisesta digitalisoituneessa maailmassa. Päivi Tynjälä esitteli pedagogisia näkökulmia tulevaisuuden osaamiseen. Jari Multisilta kertoi siitä, miten valtakunnallinen Digivisio 2030 -hanke muuttaa suomalaista korkeakoulutusta. Nämä puheenvuorot olivat erittäin antoisia ja tarjosivat mielenkiintoisia näkökulmia nykyaikaiseen opetukseen ja oppimiseen.

Tapahtumassa oli lukuisia erittäin mielenkiintoisia esityksiä. Niistä päällimmäisenä jäi mieleen Sanna Brauerin, Anne-Maria Korhosen ja Sanna Ruhalahden esitys ”Ammatillisten opettajien idut ja ideat osaamismerkkien hyödyntämiseen oppimisessa”. Aihe liittyi vahvasti myös meidän FrEE-hankkeeseemme, sillä meillä on tavoitteena tarjota osaamiskomponenttiemme suorittajille osaamismerkki hankitun osaamisen osoittamiseksi. Esityksessään Sanna Brauer kertoi työelämäläheisten osaamismerkkien teoreettisesta viitekehyksestä.

Aihe liittyi vahvasti myös meidän FrEE-hankkeeseemme, sillä meillä on tavoitteena tarjota osaamiskomponenttiemme suorittajille osaamismerkki hankitun osaamisen osoittamiseksi.

Lisäksi Taru Kekkonen ja Lumikki Hedman pitivät loistavan esityksen verkkopedagogisen osaamisen kehittämisestä Omniassa. He olivat järjestäneet Omniassa tulevaisuusverstaan, joka sisälsi kolme erilaista työpajaa. Työpajojen tarkoitus oli rakentaa yhteinen näkemys siitä, millaista verkko-oppimista Omniassa halutaan rakentaa. Tämän tuloksena syntyi tulevaisuudenkuva 2025 ja polku sinne. Lisäksi Taru Kekkonen ja Lumikki Hedman kertoivat Omnian verkkokurssin tuottamisen prosessista. Oli kiinnostavaa nähdä, minkälaisia prosesseja muilla on verkkokurssien rakentamiseen.

 

FrEE-hankkeen posteri herätti kiinnostusta

Ensimmäinen ilta huipentui iltatilaisuuteen ja ruokailuun. Tämän yhteydessä osallistujilla oli mahdollisuus tutustua posterinäyttelyyn vielä paremmin ja esittää kysymyksiä niihin liittyen. Iltajuhlassa pääsi myös mainiosti verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa. Posterimme sai hyvän vastaanoton ja herätti kiinnostusta osallistujissa.

 

Digitaaliset kaksoset talotekniikka-alan opetuskokeilussa

Toisen päivän mielenkiintoisin esitys oli ehdottomasti Juho Posion, Petteri Maljamäen, Ari Kumpulan, Marko Haavikon ja Heli Väätäjän esitys alustavista oppimistuloksista digitaalisen kaksosen käytöstä talotekniikka-alan opetuskokeilussa. Digitaaliset kaksoset jäljittelevät fyysisen version toimintaa ja ulkonäköä todellisuudessa. Tämä mahdollistaa sen, että opiskelija voi harjoitella digitaalisella kaksosella ennen varsinaisen fyysisen laitteen käyttöä. Myös meidän hankkeessamme on tarkoitus hyödyntää digitaalisia kaksosia.

Myös meidän hankkeessamme on tarkoitus hyödyntää digitaalisia kaksosia.

Kokonaisuudessaan oli mahtavaa päästä osallistumaan näin hienoon tapahtumaan ja oli mukava päästä tutustumaan Rovaniemeen. Tapahtuma tarjosi paljon arvokasta oppia myös FrEE-hankkeen toimintaan.

 

Kirjoittaja:

Monica Aejmelaeus, digipedagogiikan asiantuntija, FrEE-hanke, Metropolia

 

 

Ajankohtaista

biokaasu Gasum jakeluauto

Savon Kuljetus laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulle uusien biokaasukäyttöisten jakeluautojen avulla

Savon Kuljetus Oy ottaa loppuvuodesta käyttöönsä kymmenen biokaasukäyttöistä jakeluautoa. Aiemmin pääasiassa Savon alueella toiminut yritys voi uusien kaasuautojen voimin laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulle.   Kuljetus- ja infra-alan monialayhtiö Savon Kuljetus Oy on tilannut käyttöönsä kymmenen kaasukäyttöistä jakeluautoa. Yhtiö on sitoutunut käyttämään uusissa jakeluautoissaan polttoaineena vain biokaasua. Uudet ajoneuvot toimittavat pääsääntöisesti kappaletavarajakeluja pääkaupunkiseudulla, mutta niillä ajetaan myös […]