FrEE-hanke vieraili Educa-messuilla

by

FrEE-hanke vieraili Educa-messuilla, joka on Suomen suurin opetusalan tapahtuma. FrEE-hankkeessa pidetään tärkeänä luoda oppimismateriaalia, joka innostaa, motivoi ja vastaa työelämän tarpeisiin. 

 

Vierailimme Educa-messuilla Helsingin messukeskuksessa 27.1.2023. Educa-messut on Suomen suurin opetusalan tapahtuma, ja se on siten oivallinen tapa tutustua uusimpaan pedagogiseen osaamiseen ja inspiroitua uusista tavoista oppia. Messuilla oli esittelijöinä niin opetuksenjärjestäjiä kuin opetusta tukevien palvelujen tarjoajia. Messuohjelma oli täynnä kiinnostavia esityksiä ja keskusteluja opetuksen ajankohtaisista kysymyksistä, kuten digitalisaatiosta ja jatkuvasta oppimisesta.

 

Hiilineutraalius kiinnostaa jo peruskoulussa

Eräs mielenkiintoinen esittelijä oli Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus (STEK), joka esitteli sähköntuotannon tulevaisuuteen liittyviä oppimateriaalejaan. STEK tuottaa oppimateriaaleja erityisesti peruskouluihin ja toiselle asteelle, ja heillä on niin verkkosisältöjä kuin kytkentöihin liittyviä tehtäväpaketteja. Tutustuimme tarkemmin heidän Energiamurros-materiaaliinsa. Keskustelimme vihreästä siirtymästä, verkko-opetuksesta ja hankkeemme tavoitteista. Oli inspiroivaa nähdä, miten uusilla menetelmillä voidaan herättää kiinnostusta hiilineutraalia energiantuotantoa kohtaan jo peruskouluikäisissä.

 

Esityksiä jatkuvasta oppimisesta ja oppimisen edellytyksistä

Kävimme kuuntelemassa Opetushallituksen Riikka Vackerin ja Mika Kanasen esityksen ammatillisesta
koulutuksesta työelämän kumppanina. Esityksessä kirkastui se, miten ammatillisen koulutuksen onnistuminen ja aidon osaamisen syntyminen edellyttää koulutuksen vahvaa yhteyttä työelämään.

Opiskelun ja työelämän yhteyden ei tarvitse katketa opiskelijan kohdalla ensimmäisen tutkinnon suorittamisen jälkeen. Kun vahva yhteys säilytetään, oppiminen jatkuu työelämässä ja osaaminen säilyy ajankohtaisena.

Meille jäi mieleen myös Helsingin yliopiston kasvatustieteen professorin Minna Huotilaisen esitys oppimisesta neurotieteen ja aivoterveyden näkökulmasta. Erityisen keskeistä oppimisen kannalta on, miten oppija pystyy keskittymään oppimiseen ja muistamiseen. Muistamisen vihollisia ovat esimerkiksi jatkuvat keskeytykset ja stressi. Muistamista sen sijaan vahvistaa oivallukset. Oivaltaminen kytkee opitun asian jo oppijan tuntemiin asioihin ja merkityksiin, ja se vahvistaa oppijan motivaatiota ja innostusta oppimiseen. Toteuttaessa tämä voisi pedagogisesta näkökulmasta tarkoittaa esimerkiksi välitavoitteiden määrittelyä ja oppijan aktivointia esimerkiksi peleillä. Joustavat suoritustavat ja mahdollisuus ajoittaa opiskelu itselle sopivaan hetkeen, edesauttavat muistamista ja siten osaamisen syntymistä.

 

FrEE-hanke hyödyntää nykyaikaista digipedagogiikkaa

Pidämme tärkeänä luoda FrEE-hankkeessa sellaista oppimismateriaalia, joka innostaa ja motivoi. Motivaatio säilyy vahvistamalla oppijan kokemusta opiskelemansa merkityksellisyydestä. Kun oppimateriaalit vastaavat todellisiin työelämän tarpeisiin, yhteys teorian ja käytännön välillä säilyy kirkkaana. Ajantasaisia pedagogisia menetelmiä hyödyntämällä pienessäkin ajassa voi siten syntyä osaamista.

 

Kirjoittajat:

Monica Aejmelaeus, digipedagogiikan asiantuntija, Metropolia AMK

Hanna Gröndahl, tutkimusassistentti, Metropolia AMK

Ajankohtaista

OptiWatti valittiin globaalin cleantech -kilpailun Suomen ehdokaslistalle

Lähienergialiiton jäsenyritys OptiWatti jatkaa menestyspolulla. Heinäkuussa OptiWatti valittiin yhdeksi Suomen ehdokkaaksi Later Stage Award kilpailuun. Later Stage Award on yksi maailman seuratuimpia cleantech-kilpailuja, jossa on nyt edetty kunkin maan kilpailuehdokkaiden nimeämisvaiheeseen. Kymmenessä eri kategoriassa voittoa tavoittelevat niin sanotut myöhemmän vaiheen cleantech-yritykset, jotka edustavat monipuolisesti puhtaan teknologian eri toimialoja, kuten jätehallintaa, kestävää rakentamista, kuljetusta ja energiatehokkuutta. Suomesta […]