FrEE-hankkeen advisory boardin vierailu Raaseporissa

Raaseporin energia Novia

FrEE-hankkeen advisory board tutustui Raaseporissa Raaseporin energian tuotantolaitoksiin, Novia ammattikorkeakoulun toimintaan ja vieraili Novian yhteistyöyrityksen Roth Finlandin pääkonttorilla.

Päivä alkoi vierailulla Raaseporin energian voimalaitoksella ja aurinkopuistossa

Tammisaaren voimalaitoksella Ulf Bäckman otti ryhmän vastaan ja kertoi, että Tammisaaressa Raaseporin energia on tuottanut kaukolämpöä vuodesta 2001 pääasiassa metsähakkeella.

Ulf Bäckman Voimalaitoksen valvomossa

Kaukolämpö tuotetaan kahdessa kiinteän polttoaineen kattilassa, joista toinen (voimalaitos) tuottaa kaukolämmön lisäksi myös sähköä. Ensimmäinen biokattila valmistui vuonna 2001 ja voimalaitoskattila vuonna 2009. Biokattilan teho on 17 MW lämpöä ja voimalaitoksen teho on 17 MW lämpöä ja 3,5 MW sähköä.

CHP biovoimala Raasepori
Raasepori Energian CHP biovoimala Tammisaaressa

Voimalaitoksesta siirryttiin junanradan toiselle puolelle Raaseporin energian aurinkopuistoon, jonka toiminnasta kertoi Jonas Hägglund. Aurinkovoimalan suunnittelu, rakentaminen ja toiminta selviää parhaiten katsomalla alla oleva lyhyt esittelyvideo.

Voimalaitokseen ja aurinkopuistoon tutustumisen jälkeen nautimme lounaan Tammisaaren satamassa sijaitsevassa GH Fyren ravintolassa.

Lounaan jälkeen siirryimme Novian Raaseporin kampukselle

Mats Lindholm kertoi Novia ammattikorkeakoulun kiinnostavan historian ja minkälaista toimintaan Raaseporin kampuksella on.

Mats Lindholm

Novian Raaseporin kampuksen historia alkaa vuodesta 1881, jolloin perustettiin ”Maskinist-, verkmästare- och byggmästareskolan i Helsingfors”. Vuonna 1942 lisättiin Insinöörikoulutus, minkä jälkeen kouluun kuului suomenkielinen teknillinen oppilaitos ja teknillinen oppilaitos suomen- ja ruotsinkielisillä osastoilla. Vuonna 1969 Ruotsinkielinen osasto erotettiin, josta syntyi ”Tekniskaskolan i Helsingfors”. Seuraavaksi vuonna 1978 koulu muutti Helsingistä Tammisaareen ja sai nimen ”Tekniska skolan i Ekenäs”.

Rakennusmestarikoulutuksen lisäksi vuonna 1992 aloitettiin insinööri- ja rakennusarkkitehdin koulutus. Vuonna 1996 Yrkeshögskolan Sydväst perustettiin. Lopuksi ammattikorkeakoulu Novia perustettiin 1.8.2008, kun Yrkeshögskolan Sydväst ja Svenska yrkeshögskolan liitettiin yhteen.

Nykyään Novia on Suomen suurin ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu. Koulutuspaikkakuntia ovat Vaasa, Turku, Raasepori ja Pietarsaari. Noviassa on 4 500 opiskelijaa ja noin 300 työntekijää. Tutkintokoulutuksen lisäksi Novialla on monenlaisia täydennyskoulutusmahdollisuuksia myös jo työelämässä oleville. Koulutukset ovat ruotsin- ja englanninkielistä.

Tammisaaressa Novian teknisen koulutuksen ohjelmista on mahdollista opiskella rakennusmestariksi (3,5 vuotta) sekä AMK-insinööriksi (4 vuotta) rakenne- tai LVI-suunnittelussa.

Matkan päätteeksi tutustuimme Roth Finlandin toimintaan

Yksi Novian yhteistyöyrityksistä on Roth Finland, jonka toimipiste sijaitsee Raaseporin kampuksella. Robin Gottberg esitteli yhteistyötä Novian kanssa ja Roth Finlandin tuotteita. Jutun kirjoittaja asuu omakotitalossa, jossa on yksi vesivahinko tapahtunut, joten Rothin vesivuotovahdin toiminta kiinnosti kovasti. Niinpä matkan jälkeen otin yhteyden Robiniin ja tilasin Roth QuickStop Pro 2:n. Nyt voin elää ja matkustella huolettomasti, sillä ”Roth QuickStop Pro valvoo käyttövesijärjestelmääsi jatkuvasti olit sitten kotona, töissä tai matkoilla. Vuototapauksessa yksikkö katkaisee vedentulon ja lähettää sinulle hälytyksen älypuhelimeesi

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

Kai Mykkänen

Kansanedustaja Kai Mykkänen Lähienergialiiton hallituksen vieraana

Lähienergialiiton hallituksen kokouksien poliitikkovierailut jatkuivat 26.8. Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen kertoi näkemyksiään uusiutuvista energiamuodoista ja energiatehokkuudesta. Edustaja Mykkänen vieraili Lähienergialiiton hallituksen kokouksessa 26.8. Hän alusti keskustelua kertomalla hallitusohjelman Biotalous ja puhtaat ratkaisut -osuuden sisällöstä ja erityisesti taustoitti sen kahta tavoitetta: Luovutaan hiilen käytöstä energiantuotannossa ja puolitetaan tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin 2020-luvun aikana. Alustuksen jälkeen käytiin vilkas […]