FrEE-hankkeen esittely

by

Avainsanat:

free-hanke oikea

FrEE-hankkeessa kehitetään koulutusmateriaaleja vastaamaan rakennusalan sekä energia-alan muutostarpeisiin. Siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin vaihtoehtoihin luo aloille käytännön tarpeita energiatehokkaiden ratkaisujen osaamiselle. Sisältö on luotu tarvelähtöisesti alan asiantuntijoita kuullen.

  • Koulutamme energia- ja talotekniikan aloilla työskenteleviä ihmisiä energiamurroksen eli uusiutuviin energiamuotoihin painottumisen kynnyksellä.
  • Tarjoamme apua yrityksille ja yksityisille. Yrityksillä on tarve uudenlaiselle osaamiselle energiamurroksen myötä.
  • Luomme digitaalisia koulutusmateriaaleja, joita yritykset voivat hyödyntää omien tarpeidensa mukaisesti.
  • Materiaali on tehty helposti omaksuttavaksi: helppokäyttöisyys, joustavuus ja keveys takaavat, että osaamista voi täydentää missä ja koska vain.
  • Luomme myös virtuaalisia oppimisympäristöjä. Näin opiskelija voi päästä esimerkiksi tutkimaan ilmanvaihtokoneen toimintaperiaatetta kotoa käsin.
  • Hankkeen päätavoite on varmistaa sujuva energiamurros Uudellamaalla. Se tukee myös Uudenmaan hiilineutraalisuustavoitteita.

Hankkeen päätoteuttaja on Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy ja osatoteuttajina Yrkeshögskolan Novia, Stadin ammatti- ja aikuisopisto sekä Lähienergialiitto.

Kenelle?

Sisältöä suunnataan sopimaan erilaisiin työtehtäviin talo- ja energiatekniikan aloilla. Hankkeen tunnistettuja käyttäjäryhmiä ovat:

  • Toimitila- ja kiinteistönhoitajat
  • Energia-ala
  • Isännöitsijät ja kiinteistöpäälliköt
  • Järjestelmän toimittajat
  • Kiinteistön omistajat
  • Vakuutusyhtiöt

Helppokäyttöisiä koulutusmateriaaleja

Hankkeessa kehitetään ketteriä, tarvelähtöisiä koulutusmateriaaleja, joilla vastataan tulossa olevaan merkittävään työvoima- ja osaajapulaan talo- ja energiatekniikan aloilla. Koulutusmateriaalit tehdään helppokäyttöisiksi niin, että materiaaliin voi tutustua missä vain ja millä tahansa laitteella.

Esimerkkejä tulevista oppimiskomponenteista

FrEE-hankeen tarjoama koulutusmateriaali jäsentyy komponenteiksi. Osaamiskomponenteilla on mahdollisuus päivittää juuri niitä tietoja, joihin yrityksen osaamisvaje kohdistuu.

  • Aurinkosähköjärjestelmät
  • Lämpöpumppujärjestelmät
  • Energiatekniikan fysiikka
  • Energiajärjestelmät
  • Tekninen myynti ja myyntityö

Komponentit sijoittuvat suurempiin osaamismoduuleihin: Liiketoiminnan ja järjestelmien suunnittelu, Järjestelmien asennus ja käyttöönotto, sekä Järjestelmien käyttö ja ylläpito.

Hankkeen taustaa

Energia- ja talotekniikan alat ovat tällä hetkellä murroksessa, johon vaikuttaa useampi megatrendi. Näitä ovat mm. kasvihuoneilmiön torjuminen, energiantuotantomenetelmien kehittyminen sekä digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet.

Hiilineutraali Uusimaa -raportissa mainitaan nopea ja reilu energiasiirtymä, jossa Uudenmaan näkökulmasta ensisijainen haaste on lämmityksen päästöjen saaminen laskuun. Olennaista maakunnallisen tavoitteen onnistumisen kannalta on katsottu pääkaupunkiseudun energiantuotannon kääntäminen hiilineutraaliksi. Energiamurrokseen sekä energiatuotannon puhtauteen liittyviä tavoitteita ovat asettaneet myös Uudenmaan kaupungit ja niissä vaikuttavat energiayhtiöt. Esimerkiksi Helsingin kaupunki etsi haastekilpailulla Helsinki Energy Challenge erilaisia ratkaisuita fossiilisesta lämmöntuotannosta vapaaksi pääsemiseksi. Helsinki Energy Challengessa myös korostettiin sitä, etteivät energiamurrokseen liittyvät valinnat saisi painottua liikaa bioenergian käyttöön. Kuvatut kunnianhimoiset ilmastotavoitteet vaativat energiasiirtymän toteuttamista ennennäkemättömällä vauhdilla.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeessa tavoitellaan kokonaisvaltaista tapaa tarjota apua yrityksille ja yrittäjille energia- ja talotekniikan alojen energiamurrokseen. Edistämällä vihreämpää muutosta ja hiilineutraaliutta talotekniikan sekä energiatekniikan aloilla hanke vastaa merkittävällä tavalla moniin kestävän kehityksen tavoitteisiin, erityisesti kasvihuonekaasujen vähentämiseen, uusiutuvien energialähteiden käyttöön, paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittämiseen sekä ympäristöosaamiseen. Hankkeen päätavoitteena on varmistaa sujuva energiamurros, joka tulee lisäämään myös erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja työtehtäviä, jotka tulevat murtamaan perinteisiä alakohtaisia sukupuolipainotuksia.

Hanke toteutetaan aikavälillä: syksy 2021- syksy 2023.

 

Toiminta FrEE-hankkeessa

 

Lataa FrEE-hankkeen esite tästä.

 

Ajankohtaista

kaasuauto tankkaus

Gasum rakentaa maailman pohjoisimman kaasuntankkausaseman Rovaniemelle

Rovaniemen aseman myötä vähäpäästöiset kuljetukset biokaasulla ovat mahdollisia valtaosassa Suomea. Asema on ollut jo pitkään erittäin toivottu myös henkilöautoilijoiden keskuudessa Lapin matkailun näkökulmasta. Gasum on aloittanut kaasuntankkausaseman rakennustyöt Rovaniemellä. Asema avautuu arviolta alkukesästä 2024. Rovaniemen asema on tärkeä laajennus Gasumin liikennekaasun jakeluverkostoon Pohjois-Suomessa ja erityisesti Lapin alueella. Pohjois-Suomen asemat mahdollistavat vähäpäästöiset kuljetukset kaasurekoilla ja -kuorma-autoilla […]