FrEE-hankkeen kevätkuulumisia

FrEE-hankkeessa on ollut tekemisen meininkiä koko kevään ajan. Hankkeen päätavoitteena on luoda koulutusmateriaaleja, mutta myös niistä tiedottaminen ja hankkeen toimien esitteleminen on erityisen tärkeää. Seuraavaksi käydään läpi erilaisia toimenpiteitä, mitä kevään aikana on tehty ja saavutettu.

Tapahtumarikas kevät

Hanke on järjestänyt useita erilaisia seminaari- ja verkostoitumistapahtumia kevään aikana:

Lisäksi 30.5. on luvassa digipedagogiikkaan ja virtuaalisiin opetusratkaisuihin keskittynyt tapahtuma #FutureLearning – Energia-alan osaamisen uudet ulottuvuudet, josta lisää tietoa luvassa pian. Omien tapahtumien lisäksi hanke on esitellyt toimintaansa alan konferensseissa aktiivisesti. Tänä keväänä hanketta on esitelty ITK-konferenssissa 20.–21.4.

Koulutusmateriaaleja luotu reippaaseen tahtiin

FrEE-hankkeen pääasiallinen tehtävä on luoda energia- ja talotekniikkaan liittyviä koulutusmateriaaleja. Koulutusmateriaali koostuu pienten mikrokurssien alle, joita kutsumme hankkeessa osaamiskomponenteiksi. Koulutusmateriaalien luonti on edennyt sujuvasti ja koulutusmateriaalin tuotantoprosessi on vakiintunut vastaamaan kutakuinkin alla olevaa kuviota.

Koulutusmateriaalia kehitetään hankkeen työntekijöiden voimin. Valmisteilla on 10 erilaista osaamiskomponenttia. Materiaalin asiasisältöjä ovat olleet luomassa talotekniikan ja energia-alan asiantuntijat, jotka työskentelevät hankkeessa. Kielentarkistuksen ja kääntämisen jälkeen sisällöt viedään Moodle-alustalle. Moodlessa sisällöistä saadaan helppokäyttöisiä ja Moodlen toiminnallisuuksien avulla saadaan materiaaliin monipuolisuutta ja opiskelijan aktivointia. Esimerkiksi tekstisisällön lomaan voidaan asettaa erilaisia kysymystehtäviä, videoita ja kuvia. Hankkeen graafinen suunnittelija luo erilaiset kaaviot ja graafiset toteutukset, joiden avulla havainnollistetaan esimerkiksi tekstisisällöissä mainittujen komponenttien ja laitteiden toimintaa.

Videotuotanto osana monipuolista oppimismateriaalia

Olemme halunneet tehdä oppimismateriaalista modernia ja helposti sisäistettävää opiskelijoille. Haluamme myös huomioida erilaiset oppijat. Siksi olemme panostaneet hankkeessa laajasti myös videotuotantoon ja luoneet hankkeen aikana monenlaisia videoita. Omatuotantona videoita on tehty jo viime vuoden puolella, mutta tänä vuonna olemme lisäksi tuottaneet videoita yhdessä ammattitaitoisen videotuotantoyrityksen kanssa. Yhteistyö on ollut antoisaa ja olemme saaneet ammattimaista videomateriaalia.

Kuva: Jarno Nurmio

Käyttäjätestaus osana suunnitteluprosessi

Materiaalin edettyä käyttäjätestausvaiheeseen kannustetaan erilaisia käyttäjiä kokeilemaan koulutusmateriaaleja ja antamaan niistä palautetta. Testauksessa olevat koulutuskokonaisuudet eli komponentit löytyvät kaikki linkkipuun takaa kuten myös palautelomakkeet. Olemme myös aloittaneet etätestaukset, joissa käyttäjä kuvaa omaa ruutuaan ja ääntään samalla, kun hän suorittaa ennalta asetettuja tehtäviä testausalustalla. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan etätestaukseen, voit olla yhteydessä palvelumuotoiluassistenttiimme Lada Stukolkinaan (lada.stukolkina@metropolia.fi).

Palautteen pohjalta tehdään vielä muutokset, jonka jälkeen lopulliset koulutuskokonaisuudet viedään DigiCampus-alustalle. DigiCampus-alustan etuna on sen avoimuus; alustalle ei tarvitse olla korkeakoulujen käytössä olevia Haka-tunnuksia, mikä on ollut haaste esimerkiksi Metropolian Moodle-alustan kanssa.

Olemme aktiivisesti kirjoittava porukka

Hanke on kirjoittanut paljon blogikirjoituksia erilaisista energia-alan ja digipedagogiikan aiheista hankkeen verkkosivuille. Yhteensä kevään aikana on julkaistu 11 erilaista blogikirjoitusta, jotka löytyvät kaikki täältä.

Lisäksi olemme julkaisseet artikkeleita alan lehdissä: Ilmansuojelulehden numerosta 01/2023 löytyy hankkeessa työskentelevän yliopettaja Antti Tohkan kirjoittama artikkeli. Voit tutustua lehteen ja artikkeliin täältä.

VVS tidningen -lehdessä on aloitettu hankkeen artikkelisarja, jonka kirjoittaa hankkeemme projektiasiantuntija Regina Kalenius. Ensimmäinen artikkelisarjan artikkeli löytyy VVS tidningen lehden numerosta 01/2023 ja voit lukea sen täältä.

Hanke jatkuu vielä elokuun loppuun

Hankkeen loppu häämöttää jo edessäpäin. Kannattaa laittaa jo nyt kalenteriin hankkeen päätösseminaarin ajankohta 17.8.2023. Päätösseminaarissa tullaan mm. esittelemään hankkeen tuloksia sekä kuulemaan alan ajankohtaisia puheenvuoroja. Mikäli haluat kuulla lisää hankkeestamme tai tarjolla olevasta koulutusmateriaalista, ole rohkeasti yhteydessä projektipäällikköömme Kaisa Rapaseen (Kaisa.Rapanen@metropolia.fi)

 

Kirjoittaja

Ellamari Koutonen

Viestintäassistentti

FrEE-hanke

Ajankohtaista

Lähienergialiiton hallituksen vieraana valtiosihteeri Esa Suominen

Lähienergialiiton hallitus sai jatkoa korkeantason politiikkovierailuille, kun kokouksessa vieraili valtiovarainministeri Rinteen valtiosihteeri Esa Suominen.   Valtiosihteeri Esa Suominen (SDP) osallistui Lähienergialiiton hallituksen kokoukseen 25.3. Hän kertoi tulleensa mielellään vaihtamaan ajatuksia ja keräämään ideoita, joilla saadaan lisää liiketoimintaa ja työpaikkoja cleantech-alalle. Tunnin vilkkaan keskustelun aikana käsiteltiin erityisesti vaihtoehtoisia taloudellisia ohjauskeinoja ja mikä on niiden rooli investointien […]