FrEE-hankkeen uutiskirje: ensimmäinen vuosi takana

by

Free -hanke

FrEE – Framtidens EnergiExpert – tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hanke (9/2021-8/2023) on EU:n rahoittama hanke, jossa ovat mukana Metropolia Ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskola Novia, Stadin Ammatti- ja aikuisopisto sekä Suomen Lähienergialiitto. FrEE-hankkeen tarkoituksena on poistaa energiamurrokseen liittyvää osaamisvajetta energia- ja talotekniikan aloilla ja tuoda uutta osaamista resurssitehokkaasti erityisesti pk-yritysten henkilökunnalle ja yrittäjille.

 

Perustiedot FrEE-hankkeesta

FrEE-hankkeen verkkosivut ja FrEE-hankkeen esittely.

Du kan också läsa om FrEE-projektet på svenska.

 

FrEE-hankkeen tuoreimmat kuulemiset

Testaa FrEE-hankkeen koulutusmateriaalia ja opi uutta uusiutuvista energiamuodoista. Tule mukaan testaamaan FrEE-hankkeen koulutusmateriaalia. FrEE-hanke luo koulutusmateriaalia energiamurroksen vauhdittamiseksi ja Uudenmaan hiilineutraaliustavoitteiden tueksi. Materiaalin avulla taklataan osaajapulaa ja autetaan alan ammattilaisia lisäämään osaamista uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseksi. Etsiikö organisaatiosi uusia osaajia ja kaipaa apua heidän koulutukseen? Onko energia-ala sinulle uusi ja haluat oppia aurinkopaneeleista tai kiinnostaako sinua lämpöpumppujen toiminta? Testaamalla oppimismateriaaliamme pääset vaikuttamaan suoraan sen sisältöihin sekä samalla oppimaan uutta. Kaikkien testaajien kesken arvotaan K-ryhmän lahjakortti (arvo 50 euroa).

Oppimisen ympäristöjä ja opiskelumotivaatiota selvitettiin tarvekartoituksella FrEE-hankkeessa. FrEE-hankkeessa luodaan uusia koulutusmateriaaleja, joiden avulla vähennetään energiamurrokseen liittyvää osaamispulaa. Ennen koulutusmateriaalin luontia tehtiin kohderyhmälle oppimisen tarvekartoitus, jotta materiaalista saadaan alan tekijöille kaikista hyödyllisintä. Tarkoitus on tukea koko Suomea koskevaa energiaremonttia eli fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiamuotoihin siirtymistä. Tätä varten hankkeemme tarjoaa lisäkoulutusta talotekniikan ja energian aloille.

FrEE-hankkeen advisory boardin vierailu Raaseporissa. FrEE-hankkeen advisory board tutustui Raaseporissa Raaseporin energian tuotantolaitoksiin, Novia ammattikorkeakoulun toimintaan ja vieraili Novian yhteistyöyrityksen Roth Finlandin pääkonttorilla.

FrEE-hankkeessa koulutusmateriaalia luodaan tarve edellä. FrEE-hankkeessa rakennetaan oppimismateriaaleja vastaamaan rakennusalan sekä energia-alan energiamurroksesta johtuviin muutostarpeisiin. Uusiutuviin energialähdevaihtoehtoihin painottuminen luo aloille uuden osaamisen tarpeita, jotta energiatehokkaita ratkaisuja osataan hyödyntää. Koulutusmateriaalien sisältö on luotu tarvelähtöisesti selvittäen alan ammattilaisten näkemyksiä opiskelemisesta sekä opintojen sisällöstä. Tässä blogikirjoituksessa keskitymme selvityksessä nousseita oppimiseen liittyviä tekijöitä.

Lähienergialiitto tekee FrEE-hankkeessa näkymättömän näkyväksi. FrEE-hankkeen tiedotuksen ja viestinnän sai hoitaakseen Lähienergialiitto. Koska Lähienergialiitto otti hoitaakseen hankkeen nettisivut, se julkaisee paitsi nettisivuillaan myös Some-kanavillaan  ajankohtia tapahtumia messuista,  koulutuksista ja niiden tarpeista ja tarjonnasta. Apunaan Lähienergialiitolla on Advisory Board, johon on kutsuttu edustajia rakennusalan ja energia-alan vaikuttajista. Lähienergialiitto haluaa saada hankkeen asian mahdollisimman hyvin kuuluviin, joten suomen  lisäksi tiedottaminen tapahtuu myös ruotsiksi.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

P2G power-to-gas P2X

Suomen suurin Power-to-Gas-laitos – Wärtsilä ja Vantaan Energia ovat sopineet suunnittelun jatkamisesta kohti investointipäätöstä

Teknologiayhtiö Wärtsilä ja energiayhtiö Vantaan Energia ovat solmineet yhteistyösopimuksen merkittävän, synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G)-laitoksen esisuunnittelusta. Vuonna 2025 käyttöönotettavaksi suunniteltu laitos olisi Suomen suurin ja myös ensimmäinen, joka tuottaa 10 MW polttoaineteholla kaupallisessa mittakaavassa hiilineutraalia, synteettistä metaania.   Synteettinen metaani tuotetaan talteenotetusta hiilidioksidista sekä uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä. Osapuolet allekirjoittivat toukokuussa 2020 yhteistyösopimuksen konseptiselvityksestä, jossa […]