Gasum liittyi Lähienergialiiton jäseneksi ja siinä yhteydessä järjestöpäällikkö Tapio Tuomi haastatteli Gasumin biokaasuliiketoiminnan tuotehallinnasta ja ratkaisuista vastaavaa johtajaa Matti Oksasta ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikkua. Jotta ihmisillä on ajan tasalla olevat ja oikeat tiedot Gasumista, tässä haastattelussa käydään läpi Gasumin toimintaa ja erityisesti biokaasun roolia Gasumin toiminnassa.
”Lähienergialiiton tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian hyödyntämisestä ja älykkäästä energian käytöstä suomalaisille mahdollisimman vaivatonta. Jaamme vahvasti tämän tavoitteen.” aloittaa Matti Oksanen ja jatkaa, ”Tahdomme, että jokainen suomalainen voi hyödyntää paikallisista jätevirroista tuotettua biokaasua vaivattomasti ja itselleen sopivalla tavalla: liikenteen puhtaana käyttövoimana, lämmityksessä, kaasuliedessä tai nauttia puhtaasti biokaasulla tuotetuista tuotteista.”
Gasum on suomalainen, 100 prosenttisesti valtio-omisteinen energiayhtiö ja kaasualan paras asiantuntija Pohjoismaissa
Gasum tuo Suomeen maakaasua, sekä tuottaa ja jalostaa kotimaista uusiutuvaa biokaasua. Lisäksi Gasum siirtää ja toimittaa kaasua energiantuotantoon, teollisuudelle, kotitalouksille sekä maa- ja meriliikenteelle. Gasumin tytäryhtiö Skangas on Pohjoismaiden suurin LNG-toimija, joka kehittää LNG-markkinaa aktiivisesti Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Juha Ala-Huikku toteaa: ”Olemme tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin biokaasutoimija ja kehitämme biokaasun tuotantoa ja infrastruktuuria aktiivisesti sekä Suomessa että Ruotsissa.”
Gasumin strategia on auttaa yhteiskuntaa askel askeleelta kohti puhtaampaa huomista
Matti Oksanen kertoo, että ”Gasum panostaa vahvasti biokaasun tuotannon kasvattamiseen. Valtakunnallisen biokaasulaitosverkostomme ansiosta olemme Suomen johtava biokaasun tarjoaja ja biohajoavien jätejakeiden käsittelijä. Vuoden 2017 alussa ostimme ruotsalaisen biokaasutoimijan Swedish Biogas Internationalin, mikä tekee meistä Pohjoismaiden suurimman biokaasutoimijan.”
”Näemme kuitenkin, että biokaasumarkkinan kasvu on vasta alkutekijöissään ja panostamme vahvasti sen kehittämiseen. Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista on hyödynnetty Suomessa vain muutamia prosentteja. Suomessa vuosittain tuotettavan biokaasun teknis-taloudellinen potentiaali on arviolta vähintään 10 terawattituntia. Tällä määrällä biokaasua voisi kulkea noin miljoona henkilöautoa.”
Biokaasun tuotanto ja käyttö on paras mahdollinen esimerkki kiertotaloudesta
Biokaasua voidaan tuottaa lähes kaikesta eloperäisestä materiaalista, kuten biojätteestä, jätevesilietteestä, jätevesistä, lannasta, teollisuuden sivutuotteista ja kasvibiomassasta. Paikallisista jätevirroista tuotettu täysin uusiutuva biokaasu on puhdas ja resurssiviisas vaihtoehto paikalliselle liikenteelle ja teollisuudelle. Lisäksi sivutuotteena syntynyt ravinnejäännös hyödynnetään lannoitteina suomalaisilla pelloilla. Kierrätyslannoitteiden käyttö vähentää tarvetta perinteisten väkilannoitteiden käyttöön.
Biokaasua voidaan käyttää ilman lisäinvestointeja kaikkiin samoihin käyttökohteisiin kuin maakaasua: Teollisuuden käyttövoimana ja raaka-aineena sekä liikenteen puhtaana polttoaineena
Esimerkiksi Kouvolan lakritsi on siirtynyt käyttämään tuotteidensa valmistuksessa suomalaista uusiutuvaa biokaasua ja pienentänyt hiilijalanjälkeään merkittävästi: henkilöauton päästöihin verrattuna tähän mennessä saavutettu vähennys vastaa noin miljoonaa ajettua kilometriä.
Toinen esimerkki löytyy Vuosaaresta, jossa Paulig paahtaa kahvinsa kotimaisella biokaasulla. Biokaasun käytön myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet vuositasolla lähes 2 700 tonnia, mikä vastaa noin 1 300 bensiinikäyttöisen auton vuotuisia päästöjä.
Kolmas esimerkki on muuttopalveluihin keskittyvä perheyritys Niemi, joka tarjoaa asiakkailleen pääkaupunkiseudulla mahdollisuuden vähäpäästöisiin muuttoihin Niemen biokaasukäyttöisiä ajoneuvoja hyödyntäen.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä biokaasun käyttökohteista. Lisää esimerkkejä voi jokainen löytää omasta arjestaan – kannattaa tarkkailla, onko tuotteella biokaasumerkki, joka viestii kuluttajille vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä valinnasta. Biokaasumerkin voi saada käyttöönsä
- yritys, joka käyttää tuotteen valmistuksessa energiana biokaasua.
- ravintola, joka käyttää ruoanvalmistuksessa tai muussa ravintolatoiminnassa biokaasua.
- kuljetusalan yritys ja muu toimija, jolla on käytössään kaasuautot.
Suomessa biokaasua käytetään pääosin lämmön ja sähkön tuotantoon, mutta biokaasun liikennekäyttö on voimakkaassa kasvussa
Vuonna 2015 biokaasulaitosten kaasulla tuotettiin noin 350 GWh verran lämpöä ja sähköä. Tämä vastaa noin 18 000 omakotitalon lämmitysenergiantarvetta.
Biokaasua käytetään kasvavassa määrin myös muun muassa teollisuudessa sekä ruoanlaitossa kotitalouksien kaasuliesien polttoaineena. Kaasutankkausasemien määrän lisääntyessä nopeasti kasvava biokaasun käyttökohde on liikenne – vuonna 2015 biokaasun käyttö liikennepolttoaineena vastasi 23 GWh energiamäärää.
Juha Ala-Huikku mainitsee, että “olemassa oleva maakaasun siirtoverkko soveltuu ilman muutoksia myös biokaasun jakeluun. Lisäksi olemme laajentaneet liikennekaasun saatavuutta rakentamalla tankkausasemia myös Kaakkois- ja Etelä-Suomen kattavan kaasuverkoston ulkopuolelle.“
Biokaasu on täysin uusiutuva, kotimainen energialähde. Esimerkiksi biokaasulla kulkevan henkilöauton päästövähennykset ovat noin 85 prosenttia pienemmät bensiinikäyttöiseen autoon verrattuna.
Gasum-biokaasulle on myönnetty kotimaisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki ja liikennekaasulle Avainlippu-tunnus.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org