Gasum on avannut uusimman kaasutankkausasemansa Järvenpäähän. Lahden moottoritien kupeessa Boogien yritysalueella sijaitseva asema palvelee alueen henkilöliikennettä sekä keskiraskasta kuljetuskalustoa tarjoamalla paineistettua bio- ja maakaasua. Lisäksi Gasum avaa uuden kaasutankkausaseman Vantaan Länsisalmeen kesäkuun loppuun mennessä. Asemat tukevat Järvenpään ja Vantaan kaupunkien ilmastotavoitteita parantamalla entisestään kuluttajien ja yritysten mahdollisuuksia siirtyä käyttämään vähäpäästöistä kaasua ajoneuvojen polttoaineena.
Kaasun suosio jatkuvassa kasvussa
Kaasun suosio on kasvanut huimaa vauhtia Suomessa viime vuosina. Hallituksen tavoitteena on saada 50 000 kaasuautoa kotimaan liikenteeseen vuoteen 2030 mennessä, mutta kaasukäyttöisten ajoneuvojen nopea yleistyminen ennakoi tavoitteen saavuttamista etuajassa. Kasvava kaasutankkausasemaverkosto tuo yhä enemmän mahdollisuuksia siirtyä kohti ympäristöystävällisiä polttoainevaihtoehtoja.
Biokaasulla voidaan pienentää polttoaineen elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun liikennekäytössä lähipäästöjä, kuten typenoksideja ja pienhiukkaspäästöjä, syntyy vain murto-osa perinteisiin polttoaineisiin verrattuna. Biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine, jonka tuotannossa hyödynnetään biohajoavia jätteitä, teollisuuden sivuvirtoja ja jätevesilietteitä. Sen käyttäminen logistiikan polttoaineena on yrityksille helppo tapa liittyä osaksi kiertotaloutta.
”Liikenteen päästöjen vähentämisessä tarvitaan laajaa keinovalikoimaa ja tekijäjoukkoa. Biokaasu on tärkeä lisä ympäristöystävällisempiin liikkumisvalintoihin Järvenpäässä ja tukee kaupungin tavoitteita päästöjen vähentämiseksi”, sanoo Järvenpään kaupungin ympäristöasioista vastaava erikoissuunnittelija Eira Linko.
”Paikallisilla yrityksillä on kaasuaseman tulon myötä hyvä mahdollisuus miettiä omaa ympäristön kuormitusta. Yritykset voisivat esimerkiksi ottaa käyttöön uusiutuvaa biokaasua käyttäviä autoja”, jatkaa kaupungin yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo.
Kaasuautojen määrän odotetaan kasvavan merkittävästi Suomen teillä tulevina vuosina
Kasvua vauhdittavat paitsi kaasun saatavuus, myös kehittyvä kaasuautovalikoima sekä uusien kaasuautojen hankintaan kohdistetut tuet. Kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatuki ja henkilöautojen romutuspalkkio astuivat voimaan joulukuussa, ja tukimallien avulla kannustetaan yksityisautoilijoita ja yrityksiä siirtymään vähäpäästöisiin polttoaineisiin.
”Kaasun rooli Suomen tieliikenteen päästöjen vähentämisessä on huomioitu kansallisissa tavoitteissa ja myös fossiilittoman liikenteen tiekartassa nostettiin laajasti esille toimenpiteitä kaasuautojen määrän kasvattamiseksi. Uudet kaasutankkausasemat, kaasuautomallien kehittyvä valikoima sekä kustannustehokas ja vähäpäästöinen polttoaine yhdessä tiekartassa esitettyjen toimenpiteiden kanssa mahdollistavat meille merkittävät päästövähenemät liikenteessä. Yhä useamman vaihtaessa ympäristöystävälliseen ajoneuvoon yhteiset ilmastotavoitteet ovat helposti saavutettavissa,” sanoo Gasumin liikenneyksikön Suomen maajohtaja Olli Paasio.
Järvenpään ensimmäinen kaasutankkausasema (Diggarinkatu 8 A) vahvistaa entisestään Etelä-Suomen tankkausasemaverkostoa. Lahden moottoritien läheisyydessä sijaitseva asema palvelee sekä ohikulkevaa että alueen paikallista liikennettä, ja tukee lähialueiden asemaverkostoa Tuusulassa, Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Porvoossa. Asemalta voi tankata bio- ja maakaasua, joka sopii sekä henkilöautoille että kevyelle jakelukalustolle, kuten jakelu- ja jäteautoille.
Uuden aseman myötä yhä useammalla järvenpääläisellä asukkaalla ja alueen yrittäjillä on mahdollisuus tankata helppokäyttöistä ja ympäristöystävällisempää polttoainetta, jonka avulla liikenteen päästöjä voidaan pienentää merkittävästi. Myös Savon alueelta pääkaupunkiseudulle toimintaansa laajentanut Savon Kuljetus Oy on ottanut uusien jakeluautojensa käyttövoimaksi paineistetun biokaasun vähentääkseen ympäristön kuormitusta.
”Uusi Järvenpään asema tukee hyvin strategiaamme siirtyä kohti kaasulla kulkevaa kalustoa. Haluamme toimia puhtaan liikenteen edelläkävijänä ja olemme sitoutuneet käyttämään uusissa jakeluautoissamme ainoastaan biokaasua. Maaliskuuhun mennessä meillä tulee olemaan jo 10 biokaasukäyttöistä jakeluautoa Etelä-Suomen jakeluissa, joten kaasutankkausasemien lisääntymien alueella on erittäin hieno asia”, Savon Kuljetuksen liiketoimintajohtaja Kimmo Pekonen sanoo.
Gasum laajentaa kaasutankkausasemaverkostoaan pääkaupunkiseudulla avaamalla Vantaan Länsisalmeen kaasutankkausaseman
Aseman rakennustyöt aloitetaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Uuden aseman myötä kaasukäyttöisiä henkilöautoja ja kevyttä kuljetuskalustoa, kuten jakelu- ja jäteautoja, palvelee pääkaupunkiseudulla kaikkiaan 11 asemaa. Uusi asema avataan erinomaisten liikenneyhteyksien varrelle Kehä III:n ja Porvoon moottoritien risteyksen läheisyyteen.
”Biokaasukäyttöisten jäteautojen suosio on jatkuvassa nousussa. Jo 13 prosenttia kunnallisista jäteautoista kulkee biokaasulla, ja määrä on yhä nousussa. Uusi asema sijaitsee aivan Vantaan jätevoimalan vieressä, mikä tukee jätekuljetusten siirtymistä kaasukäyttöiseen puhtaampaan kalustoon. Koska jäteautot ovat pääsääntöisesti yli 16-tonnisia, on niiden käyttöön mahdollista hakea Traficomilta hankintatukea. Tämä helpottaa siirtymistä vähäpäästöisempään logistiikkaan entisestään. Uskon, että aseman sijainti miellyttää myös Porvoonväylää ajavia autoilijoita, sillä asemalle poikkeaminen käy helposti läheisen Kehä III-Porvoonväylä liittymän kautta”, kertoo Gasumin Suomen liikenneyksikön maajohtaja Olli Paasio.
Kaasun merkitys liikenteen päästöjen vähentämisessä tunnistetaan vuosi vuodelta paremmin. Kaasumarkkinan kasvua Suomessa vauhdittaa energiaviraston infrastruktuurituki kaasuasemien rakennushankkeille. Tukea myönnettiin vuodelle 2021 yhteensä 18 hankkeelle, joista viisi on Gasumin asemaprojekteja.
Uusi tankkausasema tukee Vantaan ilmastotavoitteita
Länsisalmen tankkausasema on Gasumin neljäs asema Vantaalla. Uuden aseman avaaminen helpottaa alueen kaasuautoilijoiden ja yritysten siirtymistä käyttämään kaasua käyttövoimana tukien samalla Vantaa tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä. Vantaan ilmastotavoitteissa liikenteen vähäpäästöiset käyttövoimat on nostettu esille erikseen yhtenä keinona hiilineutraaliuden edistämiseksi.
”Liikenteen päästöjen suhteellinen osuus Vantaan alueella syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä on merkittävä, esimerkiksi suurempi kuin kaukolämmön tuotannon. Liikenteen päästöjen alentaminen onkin tärkeää, ja biokaasun käyttömahdollisuuksien lisääminen tukee vähennystavoitteita. Haluamme Vantaalla lisätä biokaasun ja muiden uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja tukea kiertotaloutta”, kertoo ympäristöpäällikkö Jari Viinanen Vantaan kaupungilta.
Vantaan Länsisalmen kaasutankkausasema avataan kesäkuun loppuun mennessä osoitteeseen Länsisalmentie 3, 01200 Vantaa.
Tutustu Gasumin kaasutankkausemaverkostoon >
Lisätietoja
Olli Paasio, Suomen liikenneyksikön maajohtaja, Gasum, puh. +358 50 392 6477, etunimi.sukunimi(a)gasum.com