Hankinta- ja muuntotuki laajenee vetykäyttöisiin paketti- ja kuorma-autoihin

by

rekka kuorma-auto

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle lakiesityksen vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankinnan sekä ajoneuvon vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaksi muuntamisen määräaikaisesta tukemisesta annetun lain muuttamisesta. Lakia sovellettaisiin paketti- ja kuorma-auton hankintatukeen, jota haetaan viimeistään 31.12.2024. 

Lakiin sisällytettäisiin uusi tukikategoria vetykäyttöisille paketti- ja kuorma-autoille. Esityksessä ehdotetaan lisäksi lain muuttamista vastaamaan EU:n valtiontukilainsäädännön muutoksia. Samalla täyssähköauton hankintatukia ja henkilöautojen muuntotukia koskevaa sääntelyä ehdotetaan kumottavaksi, sillä niiden hakuaika on päättynyt. Ehdotetut muutokset vaikuttaisivat myös lain nimikkeeseen. Muutokset eivät lisäisi valtion menoja

Suomi tähtää 10 prosentin osuuteen EU:n puhtaan vedyn tuotannosta ja vähintään samaan osuuteen vedyn jatkokäytöstä

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että Suomi tähtää 10 prosentin osuuteen EU:n puhtaan vedyn tuotannosta ja vähintään samaan osuuteen vedyn jatkokäytöstä. Vetyajoneuvot sisällytettäisiin ajoneuvojen hankintatukiohjelmaan eli jatkossa tukea voisi hakea myös vetykäyttöisille paketti- ja kuorma-autoille. Tuen tarkoituksena on alentaa vedyllä toimivien paketti- ja kuorma-autojen hankintakustannuksia, jolloin kyseisten ajoneuvojen hankinta olisi mahdollista nykyistä useammalle ajoneuvon ostajalle. Vetykäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tukeminen perustuisi vuoden 2023 talousarviopäätöksiin, joten uuden tuen aloittamisella ei olisi valtion menoja lisäävää vaikutusta.

Hankinta- ja muuntotukien lainsäädäntöä on tarpeen uudistaa vastaamaan valtiontukia koskevan komission nk. yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen muutoksia. Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen muutokset eivät mahdollista kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankinnan tukemista. Siten sähkökäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukia myönnettäisiin jatkossa eri EU:n valtiontukisäädöksen nojalla kuin kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukea.

De minimis -asetuksen muutos edistäisi tuen kohdentumista

Jatkossa osa kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuista voidaan myöntää vähämerkityksisenä tukena nk. de minimis -asetuksen perusteella. Kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukea ei esityksen mukaan myönnettäisi yrityksille maanteiden tavarakuljetuksiin. Tämä johtuu voimassa olevan de minimis -asetuksen rajauksista.

Nykyinen de minimis -asetus on voimassa 31.12.2023 asti, joten komission odotetaan julkaisevan asetuksen muutokset. Komission kesäkuussa julkaiseman luonnosversion perusteella tukea voitaisiin myöntää nykyisestä poiketen myös maanteiden tavarakuljetuksia tekeville yrityksille maanteiden tavarankuljetuksiin tarkoitettujen ajoneuvojen, kuten kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen, hankintaan. Komission kesäkuussa julkaisema asetusluonnos ei välttämättä vastaa lopullisen asetuksen sisältöä. Kansallista hankinta-ja muuntotukiohjelmaa arvioidaan uudelleen, kun uusi de minimis -asetus on julkaistu. Liikenne- ja viestintävirasto käynnisti lain uudelleenarvioinnista säädöshankkeen 15.8.2023.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024. Lakia sovellettaisiin paketti- ja kuorma-auton hankintatukeen, jota haetaan viimeistään 31.12.2024.

Lähde LVM tiedote.

Ajankohtaista

voitto

Suomesta lähetettiin Ukrainaan aurinkosähköjärjestelmä ja muuta energia-alan materiaaliapua

Suomi on ollut sodan aikana yksi eniten energia-alan apua Ukrainaan tarjonneista maista. Tiistaina 14.3. Suomesta lähti viimeisimpänä energia-alan materiaaliapukuljetuksena Ukrainaan älykäs aurinkosähköjärjestelmä. Ukrainaan lahjoitettu aurinkosähköjärjestelmä on varustettu älykkäällä varavoimajärjestelmällä, jonka avulla kriittisten sähkölaitteiden toiminta voidaan turvata sähkökatkon aikana. Lahjoituksen on tehnyt suomalainen energia-alan yritys PlayGreen (nyk. Kerabit Aurinkosähkö) ja se toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.   […]