Helsingin päärautatieasemasta voimalaitos – Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelu liitti VR Groupin neljä kiinteistöä sähkömarkkinoihin

virtuaalivoimala

VR Groupin Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli on liitetty kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkön kulutusjoustomarkkinaan Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelun kautta. Nämä neljä kiinteistöä toimivat sähkömarkkinoiden joustona, mistä kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta. Kiinteistöjen hyödyntäminen kulutusjoustona vähentää varavoiman tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä Suomessa.

 

Kiinteistöjä voidaan hyödyntää paljon nykyistä enemmän kestävän energiajärjestelmän toteuttamiseen ja Suomen hiilineutraalisuuden edistämiseen. Olemme innolla mukana tässä ympäristöä ja yhteiskuntaa hyödyttävässä hankkeessa, joka samalla lisää kustannustehokkuuttamme uusien tulojen kautta”, sanoo VR Groupin kiinteistöjohtaja Juha Antti Juutinen.

Virtuaalivoimalaitos muodostuu kiinteistöjen useista säädettävistä sähkökuormista. VR Groupin neljä, eri paikkakunnilla sijaitsevaa, kiinteistöä ovat nyt osa Siemensin tarjoamaa virtuaalivoimalaitosta. Mukana olevat kiinteistöt ovat Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli. Virtuaalivoimalaitokseen liitetyt kohteet voivat kuluttaa enemmän tai vähemmän sähköä verkon tasapainon vaatimalla tavalla. Kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta joustona toimimisesta, mikä tuo VR Groupille kiinteistöistä uuden ansaintamallin.

 

Sähköverkon tasapainottamisen merkitys kasvaa, kun uusiutuvan energian määrä verkossa lisääntyy

Perinteisesti sähköverkkoa tasapainotetaan käynnistämällä fossiilisilla polttoaineilla toimivia varavoimalaitoksia. Ympäristöystävällisempi ja yhteiskunnalle edullisempi tapa on joustaa kulutuksessa.

VR Groupin kiinteistöt sopivat erittäin hyvin sähkömarkkinoiden joustoksi. Sekä päärautatieaseman että varikkokiinteistöjen tilavuus on suuri, jolloin esimerkiksi niiden ilmanvaihtoa on helppo muuttaa hetkellisesti toiminnan häiriintymättä. Käytännössä ne voivat joustaa milloin tahansa, mikä on selvä etu joustona toimimisessa”, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

Virtuaalivoimalaitokseen liittämiseksi VR Groupin kiinteistöissä kiinteistöautomaatiojärjestelmää ohjelmoitiin uudestaan ja lisäksi järjestelmä integroitiin palvelualustan kautta Fingridin markkinaan.

Koska VR Groupin kiinteistöissä oli jo käytössä nykyaikaista teknologiaa, virtuaalivoimalaitospalvelu voitiin toteuttaa nopeassa aikataulussa. Virtuaalivoimalaitospalvelu tarjotaan Siemensin älykkään energia-alustan kautta. Se mahdollistaa muitakin uusia palveluja kuten esimerkiksi sähköautojen latauspalvelun tai kiinteistöjen huipputehojen hallinnan”, Stenius sanoo.

Virtuaalivoimalaitospalvelun Siemens on kehittänyt Suomessa, jossa ovat maailman edistyksellisimmät sähkömarkkinat. Palvelua ollaan ottamassa käyttöön yhteensä jo 200 kiinteistössä. Virtuaalivoimalaitospalvelusta on solmittu jo ensimmäinen sopimus myös Ruotsissa, Väla-kauppakeskuksen kanssa.
Lähde Siemens lehdistötiedote.

Ajankohtaista

Tusina vinkkejä takan valintaan

Kun ilma viilenee, monissa taloissa takkaa aletaan taas lämmittää aktiivisemmin. Suomessa takan lämmityskausi kestää yleensä pitkään, jopa syyskuusta huhtikuulle. Takkalämmityksellä on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämpöenergiasta. Siksi monet valitsevat takan lisälämmön lähteeksi. Se tuo myös turvaa sähkökatkojen varalta. Takka on pitkäikäinen ja parhaimmillaan monikäyttöinen sisustuselementti. Sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja keskustella […]