Virastotalon auditorisossa järjestetyssä Hyvää energiaa Turussa -tilaisuudessa sai hyvät tiedot uusiutuvan energian potentiaalista ja sen hyödyntämisestä Turussa. Tapio Tuomen johtamassa paneelikeskustelussa Henri Hautamäki (Perussuomalaiset), Santeri Vuori (Kokoomus), Minna Sumelius (Vasemmistoliitto), Aapo Kraama (Kristillisdemokraatit), Jakke Mäkelä (Vihreät), Martti Markula (Keskusta) ja Jerker Björkqvist (RKP) käsittelivät kiinnostavia kysymyksiä, kuten ”Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?”.

Tilaisuuden avauksen jälkeen kuultiin alustus, joissa käsiteltiin hajautetun uusiutuvan energian tuotantoa Turussa ja mitä Turun kaupunki on asiassa jo tehnyt.

Kehittämispäällikkö Risto Veivo esitteli Turun kaupungin saavutuksia ja suunnitelmia matkalla hiilineutraaliksi Turuksi 2040 mennessä.

 

Tilaisuuden avauksen ja alustuksen jälkeen käynnistyi paneelikeskustelu. Keskustelun aluksi panelistit esittäytyivät

Tapahtuman järjestäjän huomautus: Piia Elo (SDP) perui osallistumisen sairastumisen takia niin viime metreillä, ettei sijaista keretty järjestämään.

 

Miten Turussa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä hukkalämpöä enemmän, esim. avoin kaukolämpöverkosto?

Kaukolämpöverkostojen alueella ja sen ympäristössä on yleensä paljon hukkalämpöä, jota pystyttäisiin hyödyntämään kaukolämmössä esimerkiksi lämpöpumppujen avulla. Onko Turussa toteutettu tällaisia kohteita? Miten Turussa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä hukkalämpöä enemmän, esim. avoin kaukolämpöverkosto?

Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?

Yksi energiantuotannon trendeistä on paikallisen tuotannon lisääntyminen, erityisesti uusiutuvan energian lisääntymisen vuoksi. Uusiutuva energia on jo usein hinnaltaan hyvin kilpailukykyistä, lisäksi kuluttajat ovat yhä enemmän ympäristötietoisia ja haluavat siirtyä puhtaamman energian käyttöön. Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten toimijoiden energiantuotannolle?

Lämmitys ilman fossiilisia – ja puuta säästäen – aurinkolämpö on oleellinen osa ratkaisua

Euroopassa on käynnissä kehitys, jossa kaukolämpöä tuotetaan osittain aurinkolämmöllä. Viime viikolla julkistettiin toimitussopimuksia joissa suomalaiset energiayhtiöt tuottavat aurinkolämpöä kaukolämpöverkkoon. Lämmitys ilman fossiilisia – ja puuta säästäen – aurinkolämpö on oleellinen osa ratkaisua

Miten tulevana päättäjänä aiot edistää auringolla tuotetun sähköenergian yleistymistä Turun kaupungin omistamissa kiinteistöissä?

Mitä tiedät aurinkosähköstä ja sen kannattavuudesta? Miten tulet edistämään CO2-päästöjen vähentämistä Turussa? Miten tulevana päättäjänä aiot edistää auringolla tuotetun sähköenergian yleistymistä Turun kaupungin omistamissa kiinteistöissä?

Kommenttipuheenvuoro ja yhteenvedot

 

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi

Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton kerran vuodessa järjestämä kilpailu, johon ilmoittaudutaan 31.12.2017 23:59 mennessä. Voittaja valitaan tammikuun 2018 aikana ja julkistetaan 31.1.2018. Palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa.   Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ”Uusiutuva energia on nousemassa Suomen tärkeimmäksi energiamuodoksi […]