Hyvinkäälle avattiin Suomen ensimmäinen luomubiokaasun tankkausasema

Energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman. Yhdessä viereisen Knehtilän luomutilan kanssa Palopuron tankkausasema ja biokaasulaitos muodostavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen agroekologisen symbioosin, jossa luomutilan viljelyn sivuvirrat hyödynnetään luomubiokaasun tuottamiseen.

 

Erilaisia toimijoita yhdistävä hanke syntyi tarpeesta ryhtyä konkreettisiin tekoihin kestävän maatalouden ja energian puolesta.

Olemme hankkeesta todella ylpeitä. Palopuron kaltaiset uraauurtavat avaukset ovat avainasemassa, kun siirrytään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja energiaomavaraisia ratkaisuja. Kyseessä ei ole vain biokaasulaitos ja tankkausasema, vaan koko energia- ja ravinnekiertokulun symbioosi aina luomuruoasta ilmastoystävälliseen maatalouteen. Palopuron biokaasulaitoksen ja Knehtilän tilan symbioosi on vaatinut rohkeaa ajattelua ja uudenlaista yhteistyötä monen ennakkoluulottoman toimijan kanssa”, kertoo Nivoksen liiketoimintajohtaja Sanna Kokkonen.

Palopuron luomubiokaasu tuotetaan viereisellä biokaasulaitoksella viherlannoitusnurmesta ja hevosen- ja kananlannasta. Syntyvä biokaasu jalostetaan liikennepolttoaineeksi kaasuautoille ja myydään kuluttajille nyt avattavalla tankkausasemalla. Jäljelle jäänyt biokaasu hyödynnetään maatilan viljankuivurissa sekä tulevan leipomon leivinuunien lämmityksessä.

On hienoa, että yhteistyö maatilan ja energiayhtiön kanssa on edennyt näin pitkälle. Biokaasulaitoksen kiinteä mädätysjäännös on ravinnerikasta lannoitetta luomupelloille ja sen levitys voidaan toteuttaa hyvin tilalla noudatettavan viljelykierron puitteissa”, sanoo Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola.

 

Uusi tankkausasema kasvavalle määrälle kaasuautoilijoita

Tankkausaseman tulevia käyttäjiä ovat kaasuautoilijat, joiden määrä kasvaa Suomessa huimaa vauhtia. Kaasuautoiluun houkuttelee paitsi vähäpäästöisyys, myös sähköautoilua toistaiseksi edullisemmat kustannukset.

Me Nivoksella kannustamme vähäpäästöiseen autoiluun ja edesautamme osaltamme sen kasvavaa suosiota. Olemme nyt mukana hankkeessa, jossa tutkitaan miten vastaavia konsepteja voisi hyödyntää ja monistaa laajemminkin. Kutsumme biokaasuamme ylpeydellä luomubiokaasuksi, sillä sen raaka-aineena käytetään luomuksi hyväksyttyjä raaka-aineita”, Kokkonen toteaa.

Lue lisää: www.nivos.fi/palopuro

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Lähde Nivos nettisivut

Ajankohtaista

biokaasulaitos Gasum

Hiilidioksidin monet mahdollisuudet biokaasulaitoksilla – Päijät-Hämeessä tutkitaan päästöhiilidioksidin kierrätyskonseptia

LAB-ammattikorkeakoulu (LAB), LUT-yliopisto (LUT) ja Lahden Seudun Kehitys LADEC tutkivat Päijät-Hämeessä alueellista päästöhiilidioksidin kierrätyskonseptia. Kierrätyshiilidioksidin (biohiilioksidi) hyödyntämiseen tähtäävä talteenotto- ja puhdistuspilotti tehdään yhteistyössä Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) Kujalan jätekeskuksella Lahdessa, LABIO Oy:n sekä Gasumin kanssa.   Hiilidioksidin talteenottopilotointi on osa BIOSYKLI-projektia, jossa selvitetään teollisuuden suurimpia alueellisia hiilidioksidin tuottajia sekä talteen otetulle ja puhdistetulle hiilidioksidille alueellisia hyödyntäjiä. […]