Jäteyhtiö Jätekukko ja yrityksen jätekeräyksiä ajava Urbaser vahvistavat kiertotalouden periaatteita toiminnassaan tankkaamalla biokaasua jäteautoihin Kuopiossa. Ympäristöystävällisyys on niin Jätekukon kuin Urbaserinkin strategian ytimessä, minkä vuoksi biokaasu oli molemmille yrityksille luonnollinen valinta.
Jätekukko on kuntien omistama palveluyhtiö, jonka toimialue kattaa 15 kuntaa Pohjois-Savon alueella. Yhtiön palveluihin kuuluvat muun muassa jätteenkuljetuspalvelut, jätehuollon palveluneuvonta ja lajitteluasemat. Urbaser on ympäristöhuollon palvelutoimittaja, joka toimii ympäri Suomen. Kasvava kaasutankkausasemaverkosto tuki yrityksen päätöstä sijoittaa biokaasukäyttöisiin kuorma-autoihin Kuopiossa.
Biokaasusta etua kilpailutuksiin
”Ennen Kuopion jätekeräysten kilpailutusta teetimme polttoaineiden elinkaariarvioinnin, jonka perusteella oli selvää, että biokaasulla tankkaaminen on ympäristön kannalta enemmän kuin järkevää. Biokaasun ansaitseman ykkösijan vuoksi annoimme siitä myös lisäpisteitä kilpailutuksissa. Ympäristötekijöiden merkitys kilpailutuksissa on noussut”, kertoo Arto Ryhänen, jätehuoltoyhtiö Jätekukon toimitusjohtaja.
Vihreämpien vaihtoehtojen kasvava suosio on huomattu myös Kuopiossa Jätekukon keräyksiä ajavalla Urbaserilla. Ympäristöalan yrityksenä Urbaser pyrkii ottamaan päästövähennykset huomioon kaikessa toiminnassaan ja vastaamaan samalla asiakkaiden odotuksiin. Ympäristönsuojelu on osa yrityksen toimintaperiaatteita, joita biokaasuun panostaminen nyt vahvistaa.
”Kuljetusalalla on yleisesti ottaen aloitettu kiinnittämään enemmän huomiota päästöjen vähentämiseen. Haluamme sijoittaa ympäristöystävälliseen kalustoon ja aiomme lisätä biokaasulla kulkevien ajoneuvojen määrää jatkossakin. Asiakkaamme ovat enenevissä määrin kiinnostuneita päästöjen vähentämisestä kuljetuksissa ja vaativat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kilpailutuksissa”, kertoo Harri Hietala, Urbaserin kalustopäällikkö.
Edelläkävijäyritykset viitoittavat tulevaisuuden suuntaa
”Biokaasuautot istuvat täydellisesti strategiaamme ja arvoihimme – onhan jätehuolto osa kiertotaloutta. Keräämme esimerkiksi kuopiolaisten kotitalouksien biojätteitä, jotka kuljetetaan Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle biokaasun tuotannon raaka-aineeksi”, Ryhänen kertoo.
”Kuntien omistamana ja täten julkisena yhtiönä haluamme näyttää esimerkkiä. On tärkeää, että kaltaisemme yritykset, joilla on erityinen vaikutus ympäristöön, tekevät konkreettisia panostuksia päästöjen vähentämiseksi”, Ryhänen jatkaa.
”Urbaserilla vastuullisuus tarkoittaa jokapäiväisiä tekoja. Ympäristöystävällisemmän kaluston lisäksi huomioimme myös kuljetusmatkat, jätejakeiden hiilidioksidipäästöt ja jätevirtojen jäljitettävyyden. Ajotapaseurannan ja reittien optimoinnin avulla olemme onnistuneet pienentämään kuljetustemme päästöjä. Toivon, että uusien innovaatioiden ja esimerkiksi kaasun yleistymisen myötä päästövähennystavoitteiden saavuttaminen on tulevaisuudessa entistä tehokkaampaa”, Hietala toteaa.
Lähde Gasum nettisivut.