Joukkorahoitus – uusiutuvan energian käänteentekijä?

by

Joukkorahoitukselle pyhitettiin neljä sivua EY:n RECAI-raportista, jossa pääasiallisesti käsiteltiin eri maiden houkuttelevuutta uusiutuvan energian investointikohteina. Game changer, ennakoivat. Joukkorahoitus voisi nostaa kierroksia uusiutuvan energian yleistymisessä myös Suomessa.

Joukkorahoituksessa tavalliset ihmiset mahdollistavat mielekkäiksi katsomiaan hankkeita saaden vastineeksi valmiin tuotteen tai palvelun, yrityksen osakkeita tai korkoa sijoitukselleen. Hiljattain perustamamme Joukon Voima järjestää joukkorahoitusta, jossa piensijoittajat pääsevät osallistumaan uusiutuvan energian hankkeiden rahoitukseen. Vastineeksi sijoitukselleen joukkorahoittajat saavat osuuden tuotetun energian myyntivoitosta.

Tässä kirjoituksessa esitän muutaman ajatuksen syistä, minkä takia me olemme Joukon Voimassa samoilla linjoilla EY:n kanssa: joukkorahoituksella on todellakin potentiaalia olla käänteentekijä.

Suorat investoinnit

Avaamalla uusiutuvan energian investoinnit tavallisille ihmisille saadaan uusiutuvan energian projekteihin enemmän pääomaa. Uusia rahan lähteitä tarvitaan perinteisten rahoituslaitosten rinnalle. Esimerkiksi pankkien tiukentuneiden vakavaraisuusvaatimusten myötä lainarahan saaminen on haastavampaa, sillä nyt vaaditaan suurempaa oman pääoman osuutta ja lainaehtoja on kiristetty. Joukkorahoittajien ansiosta useampi projekti toteutuu.

Investointikynnys madaltuu

Monen yrityksen, kaupungin tai kylän suunnittelupöydillä pohditaan lähienergian hyödyntämistä, mutta rahoituksen puuttuminen tai sen hakemisen vaivalloisuus voivat pysäyttää aikomukset. Joukkorahoitusta hyödyntämällä voi saada energiantuotantolaitteiston käyttöön oman kiinteistön yhteyteen ilman mittavaa alkuinvestointia ja vaivaa.

Popularisointi

Trillion Fundin Julia Groves totesi joukkorahoituksen voivan osoittaa, etteivät uusiutuvat ole vain ”green crap”. Kampanjoiden avulla viesti uusiutuvasta energiasta ja sen kannattavuudesta saadaan sellaisten ihmisten kuuluville, jotka eivät muuten aiheeseen välttämättä törmäisi.

Grovesin mukaan on vähintään yhtä tärkeää saada mukaan paljon sijoittajia kuin paljon sijoituksia. Joukkorahoittajista tulee niin yksittäisten kampanjoiden kuin uusiutuvan energian puolestapuhujia. Oletettavaa on, että osallistuminen kestävään energiantuotantoon muuttaa suhtautumista myös muihin arjen kulutusvalintoihin.

Osallistamalla tavallisia ihmisiä voidaan uusiutuvaan energiaan suhtautua valtavirrassakin muutenkin kuin ympäristöaktivistien propagandana.

Ensin piensijoittajat, sitten julkishallinnot ja rahoitusyhtiöt

Voiko uusiutuvan energian yleistymistä sälyttää ainoastaan piensijoittajien ja yksityisten ihmisten kontolle? Tuskinpa vain.

Uskon, että sitouttamalla ihmisiä uusiutuvan energian tuotantoon saavutamme lopulta kulminaatiopisteen, eli valtavirtaistumisen. Uudenlaisten, mutta toimivien ratkaisujen myötä vihreää energiaa ei enää sivuutettaisi julkisia hankintoja tehdessä ja suuret investointilaitokset rohkaistuisivat myös allokoimaan sijoituksia uusiutuviin.

Niin Tanskassa kuin Saksassa yksityishenkilöillä on ollut merkittävä rooli lähienergian yleistymisessä. Suomi tulee vuosikymmenen jos toisenkin myöhässä, mutta meillä on edelleen mahdollisuus samankaltaiseen ruohonjuuritasolta lähtevään muutokseen.

Joukkorahoittamalla kansalaiset pääsevät konkreettisesti osoittamaan tahtonsa nähdä maassamme enemmän uusiutuvan energian tuotantoa. Toivon mukaan tähän tahtoon havahdutaan päättäjien pöydissä ja mahdollistetaan olosuhteet uusiutuvien yleistymiselle.

Missä menet, Joukon Voima?

Etsimme tällä hetkellä ensimmäistä projektia toteutettavaksi. Lyhyen rakennusajan vuoksi  aurinkoenergiakohteet soveltuisivat ensimmäiseksi kohteeksi erinomaisesti. Olemme luonnollisesti kiinnostuneita toteuttamaan myös muunkaltaisia uusiutuvan energian hankkeita teknologiasta riippumatta. Mikäli sinulla on tiedossa rahoitusta kaipaava hanke, vinkkaathan meille, niin katsotaan!

Joukon Voimasta lisää www.joukonvoima.fi, @JoukonVoima, www.facebook.com/joukonvoima

Jukka Kajan
@JukkaKajan

 

Ajankohtaista

NAPS Timo Laakso

Napsin uusi toimitusjohtaja Timo Laakso aloitti selkein askelmerkein

Naps -konsernin uusi toimitusjohtaja Timo Laakso aloitti tehtävässään kesäkuun alussa, mutta ehti jo ennen varsinaista aloitustaan toimeenpanna strategisia kehityshankkeita sekä rekrytointeja. Laakso valittiin tehtäväänsä maaliskuussa Jussi Ojasen vaihtaessa toimialaa. Laakso on erittäin kokenut energia-alan kehittäjä, joka on johtanut mm. useita energia-alan projektikehityshankkeita sekä vastannut mm. uusien liiketoimintamallien luomisesta ja käynnistämisestä energiasektorin konsultointipalveluiden puolella.   Naps Solar […]