Lähienergialiiton lausunto: Energiaviraston Kuuleminen itsenäisen aggregoinnin kompensaatiomallista

Viite 3258/040303/2024 ja 3257/040303/2024

Energiaviraston kuuleminen reservitoimittajien ehdoista itsenäisen aggregoinnin mahdollistamiseksi aFRR-markkinalla

Energiaviraston Kuuleminen itsenäisen aggregoinnin kompensaatiomallista

Lähienergialiiton lausunto

Lähienergialiitto kiittää Energiavirastoa mahdollisuudesta antaa lausunto.

Vihreä siirtymä ja kasvava sähköistyminen vaativat sähköjärjestelmältä yhä enemmän joustavuutta tuotannossa, siirrossa ja kulutuksessa

Varsin laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että kustannustehokkain ja nopein ratkaisu sähköjärjestelmän tasapainottamisessa – vastauksena kasvavaan sääriippuvaiseen tuotantoon – on joustojen lisääminen. Erityisesti kaiken kokoisissa kulutuspisteissä. Tässä onnistuminen edellyttää, että kaikki toimijat – erityisesti sähkön loppukuluttajat, saadan mukaan.

Sähkömarkkinalaki on kehitetty oikeaan suuntaa, kun itsenäinen aggregaattori sai oman roolin sähkömarkkinoilla. Lisäksi Fingrid on tehnyt hyvää työtä eri sähkömarkkinoiden avaamisessa mm. pienentämällä tarjouksien minimikokoja ja sallimalla itsenäisen aggregaattorin osallistuminen yhä useammalle markkinalle.

Lähienergialiiton arvio on, että nyt kuultavana oleva malli – ehdot yhdessä siihen liittyvän kompensaatiomallin kanssa – ei tarjoa sellaista toimintaympäristöä, jotta loppukuluttajille syntyisi uusia joustopalveluita tai syntyisi uusia palvelun tarjoajia. Eikä näin ollen aFRR markkinaan ei tule lisää kilpailua, joka takaisi kokonaisuuden kannalta kustannustehokkaimmat joustoresurssit.

Lähienergialiitto ehdottaa, että pienten loppukuluttajien kuormien (liittymäkoko korkeintaan 3 x 63 A) aggregointi itsenäisen aggregoinnin toimesta rajataan ehdotetusta kompensaatiomallista, jolloin sen piiriin kuuluisi ainoastaan 3 x 63 A suuremmat liittymät. Tämä on yksinkertainen ja kustannustehokas tapa taata toimintaympäristö, johon syntyy älykästä joustoa, uusia palveluita ja uusia toimijoita.

Toinen vaihtoehto on, että pienten loppukuluttajien kuormien (liittymäkoko korkeintaan 3 x 63 A) osalta referenssihinnaksi asetetaan 0€.

Perustelut ehdotukseen

Ehdotettu rajaus tarkoittaa sitä, että jousto on ainoastaan kulutuksen ajallista siirtoa. Samalla se ratkaisee myös rebound-efektin. Koska yksittäinen kuorma on saman tasevastaavan taseessa, merkittävää tasevirhettä ei synny. Tämä pitää nähdä hyötynä koko sähköjärjestelmälle, jonka kustannus järjestelmätasolla ja yksittäisen tasevastaavan kohdalla on häviävän pieni.

Jotta saadaan riittävästi kuomia aggregointiin, pitää sen olla helppoa loppukuluttajille – yhdellä itsenäisellä aggregaattorilla on vähintään satoja, jopa tuhansia loppukuluttajaa. Tässä tilanteessa on mahdollistettava Datahub valtuutuksen hoito loppukuluttajan ja itsenäisen aggregaattorin välillä (sähkömarkkinalaki 75 e §), eikä siihen vaadita loppukuluttajalta toimenpiteitä Datahubissa. Muissa tapauksissa sekä loppukuluttajan että itsenäisen aggregaattorin hallinnollinen kuorma loppukuluttajien sopimustenhallinassa nousee kohtuuttomaksi.

Myös sähkömarkkinalakiin ehdotettu muutos (VN/1514/2022) kuormanohjauksesta hyötyy ehdotuksesta ja näin saadaan aikaan kilpailua eri teknologioiden kesken kuormanohjauksen toteutukseen.

Ehdotus mahdollistaa merkittävän määrän lisäyksen joustavaan kulutukseen, joka ajan mittaan pienentämään hintavaihteluita, joista hyötyvät kaikki toimijat.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, puh. 040 568 7351, tapio(at)lahienergia.org

Liite 1 Ehdot ja edellytykset automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) toimittajalle muutosmerkinnöin

Liite 2 Taustadokumentti itsenäisen aggregaattorin aFRR ehtomuutoksista Energiaviraston vahvistettavaksi 72024

Ajankohtaista

aurinkosähkö

Onneksi olkoon Sallila Energia – 1 miljoona kWh:ia aurinkoenergiaa tuotettu

Loimaan 2,4 hehtaarin Aurinkopuisto on rikkonut yhden miljoonan tuotetun aurinkosähkökilowattitunnin rajan. Tähän tarvittiin aikaa 20 kuukautta ja tuotettu sähkömäärä vastaa 40 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta samalta ajalta.   Heinäkuun 28. päivänä 2016 valmistunut Aurinkopuisto on 27.03.2018 ylittänyt 1 miljoonan kWh tuottorajan. Voimalan 2 400 aurinkopaneelia ovat tyyppiä SaloSolar 4BB SS320- P ja 12 kpl inverttereitä ovat […]