Lähienergialiiton lausunto: julkinen kuuleminen itsenäisen aggregoinnin kompensaatiomallin korvauksen laskentamenetelmästä

JULKINEN KUULEMINEN ITSENÄISEN AGGREGOINNIN KOMPENSAATIOMALLIN KORVAUKSEN LASKENTAMENETELMÄSTÄ (TUNNUS: FG-2024/408)

Lausunnon antaja ja yhteyshenkilö: Suomen Lähienergialiitto ry, Tapio Tuomi (tapio@lahienergia.org)

Lausuntopyynnön aineisto Fingridin sivuilla.

Ehtokohta, joita esitys koskee MuutosesitysPerustelut
FG-2024/408, kappale 3Kompensaatiomaksun määrittämisessä käytetty “Suomen tarjousalueen vuorokausimarkkinahinta” pitää korvata paremmin kulutusjouston aiheuttamaa kustannusta vastaavaan hintaan. Esim. sähkön kuukauden keskimääräinen tuotantokustannus tai laskentakaava, joka ottaa paremmin huomioon loppukuluttajien ostosopimusten tyypit (kiinteä/pörssi).Periaate, että itsenäinen aggregaattori korvaa aiheuttamansta tasevirheen on oikea ja perusteltu.
Ehdotettu hinta ei vastaa Sähkömarkkinalain 72 a §:n vaatimusta “Itsenäisen aggregaattorin on korvattava vuorokausimarkkinalla, päivän sisäisellä markkinalla tai tasehallintamarkkinalla toteuttamansa kulutusjouston aktivoinnin aikana aiheutuneet kustannukset asiakkaansa avoimelle toimittajalle tai tämän tasevastaavalle.” koska vuorokausimarkkinahinta ei ole kustannus, vaan myyntihinta.
Lisäksi on huomioitava, että Itsenäisen aggregaattorin tapauksessa lähes poikkeuksetta jousto tarkoittaa kulutuksen siirtoa toiseen ajan hetkeen. Eli joustoa tapahtuu ylös&alas tai alas&ylös, jolloin yhteenlaskettu energiavaikutus on lähellä nollaa. Tällä hetkellä arviomme on, ettei aFRR energiamarkkinan energiamäärä kasva merkittäväksi määräksi.
Taustadokumentti itsenäisen aggregoinnin kompensaatiomallin korvauksen laskentamenetelmästä, kappale 2“Sähkömarkkinalain (497/2023) mukaan ”Korvauksessa voidaan ottaa huomioon itsenäisistä aggregaattoreista aiheutuvat hyödyt muille sähkömarkkinoiden osapuolille”. Sähkömarkkinalaki (497/2023) ei edellytä hyötyjen huomiointia korvauksen laskentamenetelmässä.”
Poistetaan lause “… ei edellytä …” ja lisätään “Fingrid arvioi syntyvän hyödyn ja sen perusteella päivittää kompensaatiomaksun laskentamallia”.
Itsenäisen aggregaattorien ja heidän palveluiden syntymistä on edistettävä. Tämä on nopein ja kustannustehokkain tapa lisätä sähköjärjestelmään vaihtelevaa uusiutuvaa tuotantoa. Tästä syystä kompensaatiomaksusta on huomioitava itsenäisen aggregaattorin tuottama hyöty sähköjärjestelmälle.

Vapaa palaute ehtomuutoksiin liittyen

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta loppukäyttäjille, sekä helpottaa uusien palveluiden syntymistä ja uusien toimijoiden tuloa energiamarkkinoille.

Nyt ja tulevaisuudessa sähköjärjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia on joustavuus. Sekä tuotannossa, siirrossa että kulutuksessa. Lisäksi kaikkien toimijoiden – erityisesti sähkön loppukäyttäjät, pitää saada mukaan.

Suomessa on monipuoliset reservimarkkinat, joille pääsyä on helpotettu kiitettävällä tavalla.

Nyt on oikea aika mahdollistaa Itsenäisen aggregaattorin pääsy reservimarkkinoille. Jotta näin myös tapahtuu, pitää

  • toimintaympäristön olla vakaa. Se mahdollistaa palvelun taloudellinen kannattavuuden arvioinnin
  • reserviresurssit pitää käyttää markkinoilla, joissa niiden ominaisuudet pystytään parhaiten hyödyntämään.
  • Lisäksi kaiken tämän pitää toteutua niin, että erityisesti loppukuluttajan näkökulmasta Itsenäisen aggregaattorin palvelu on helposti ymmärrettävä lisäpalvelu ja se tuottaa taloudellista hyötyä sekä loppukuluttajalle ja Itsenäiselle aggregaattorille.

Yhteenvetona Lähienergialiiton arvio on, että nyt kuultavana oleva kompensaatiomalli – ilman ehdotettuja muutoksia, ei tarjoa sellaista toimintaympäristöä, jotta loppukuluttajille syntyy uusia joustopalveluita tai synny uusia palvelun tarjoajia. Eikä näin ollen aFRR markkinaan ei tule lisää kilpailua, joka takaisi kokonaisuuden kannalta kustannustehokkaimmat joustoresurssit.

Ajankohtaista

Tulevaisuuden energiat ja Suomi -tilaisuuden viesti: Cleantechin kotimarkkinat pitää saada käyntiin

Energiatalous meillä ja muualla on isojen muutosten edessä, kun fossiilisista polttoaineista on luovuttava nopeasti ja uusiutuvat energialähteet mullistavat sähköverkot ja -markkinat. Millainen energiatulevaisuus Suomen kannattaa valita? Entä millainen energiapolitiikka palvelee parhaiten suomalaisten cleantech-yritysten menestystä?   Lähienergialiiton ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan 25.11.2014 järjestämä Tulevaisuuden energiat ja Suomi -tilaisuus käsitteli aihetta kahden asiantuntijapaneelissa. Tilaisuuden suosiosta johtuen kaikki halukkaat eivät mahtuneet […]