Lähienergialiiton lausunto: Kuuleminen itsenäisestä aggregoinnista automaattisen taajuuden palautusreservin markkinoilla

JULKINEN KUULEMINEN EHDOISTA JA EDELLYTYKSISTÄ RESERVITOIMITTAJILLE JA TASEVASTAAVILLE

Lausunnon antaja ja yhteyshenkilö: Suomen Lähienergialiitto ry, Tapio Tuomi (tapio@lahienergia.org)

Lausuntopyynnön aineisto Fingridin sivuilla.

Reservitoimittajien  tai Tasevastaavien ehtojen (Ehtojen tunnus) ja ehtokohta, joita esitys koskee MuutosesitysPerustelut
aFRR-ehdot (FG-2024/171), luku 4“Reservitoimittaja on velvollinen ylläpitämään Reserviresurssien Tasevastuutietoja ja raportoimaan tiedot Fingridille tai Fingridin palveluntarjoajalle Fingridin reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen mukaisesti.”
lisäys “Kun Reserviresurssin Tasevastuutieto muuttuu, muutoksesta lähetetään tieto Reservitoimittajalle”
Erityisesti Itsenäisen aggregaattorin tapauksessa tämä on tehokkain tapa varmistaa, että Reserviresurssin oikea Tasevastuutieto saadaan Itsenäisen aggregaattorin tietoon.
aFRR-ehdot (FG-2024/171), luku 6“Reservitoimittajan tulee lähettää Fingridille tai Fingridin palveluntarjoajalle tarvittavia Tasevastuutietoja, mikäli se toimii Itsenäisenä aggregaattorina tai aggregoi Reserviresursseja useista eri Avoimista toimitusketjuista Fingridin reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen mukaisesti. Reservitoimittajan tulee lähettää osuusvoimalaitoksista Fingridille tarvittavia tietoja taseiden jakosuhteista tasevastuukohtaisesti Fingridin reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen mukaisesti.”

lisäys “Kun Reserviresurssin Tasevastuutieto muuttuu, muutoksesta lähetetään tieto Reservitoimittajalle”
Erityisesti Itsenäisen aggregaattorin tapauksessa tämä on tehokkain tapa varmistaa, että Reserviresurssin oikea Tasevastuutieto saadaan Itsenäisen aggregaattorin tietoon.
aFRR-ehdot (FG-2024/171), luku 11.2Kompensaatiomaksun määrittämisessä käytetty “Suomen tarjousalueen vuorokausimarkkinahinta” pitää korvata paremmin kulutusjouston aiheuttamaa kustannusta vastaavaan hintaan. Esim. sähkön kuukauden keskimääräinen tuotantokustannus tai  laskentakaava, joka ottaa paremmin huomioon loppukuluttajien ostosopimusten tyypit (kiinteä/pörssi).Ehdotettu hinta ei vastaa Sähkömarkkinalain 72 a §:n vaatimusta “Itsenäisen aggregaattorin on korvattava vuorokausimarkkinalla, päivän sisäisellä markkinalla tai tasehallintamarkkinalla toteuttamansa kulutusjouston aktivoinnin aikana aiheutuneet kustannukset asiakkaansa avoimelle toimittajalle tai tämän tasevastaavalle.” koska vuorokausimarkkinahinta ei ole kustannus, vaan myyntihinta.

Lisäksi on huomioitava, että Itsenäisen aggregaattorin tapauksessa lähes poikkeuksetta jousto tarkoittaa kulutuksen siirtoa toiseen ajan hetkeen. Eli joustoa tapahtuu ylös&alas tai alas&ylös, jolloin yhteenlaskettu energiavaikutus on lähellä nollaa. Tällä hetkellä arviomme on, ettei aFRR energiamarkkinan energiamäärä kasva merkittäväksi määräksi.
Luonnos Fingridin Reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen muutoksista koskien Automaattista taajuuden palautusreserviä (aFRR)“Valtuutuksen antamat oikeudet: käyttöpaikkatunnus, käyttöpaikan tyyppi (tuotanto/kulutus), tila (kytketty, katkaistu, rakenteilla), käyttöpaikan myyntisopimuksen haltijan asiakastunnus (eli HETU tai Y-tunnus), käyttöpaikan myyntisopimuksen myyjän nimi ja tunnus, käyttöpaikan mittausalueen nimi ja tunnus, verkkoyhtiön nimi ja tunnus, käyttöpaikan myyjän tasevastaavan nimi ja tunnus ja tasevastaavuuden voimassaoloaika”

Lisäksi myyntisopimuksen tyyppi (kiinteä/spot/joku muu)
Itsenäinen aggregaattorin on saatava luotettava tieto loppukäyttäjän sopimustyypistä, jotta ohjaus tapahtuu vahvistettuun tietoon pohjautuen.
Luonnos Fingridin Reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen muutoksista koskien Automaattista taajuuden palautusreserviä (aFRR)“Reservitoimittaja saa pääsyn Reserviresurssin käyttöpaikan tasevastuutietoihin loppuasiakkaan valtuutuksella.”

lisäys “Valtuutus voidaan myös antaa Itsenäisen aggreggaattorin ja Reserviresurssin (loppukäyttäjä) välisessä sopimuksessa, jonka perusteella Reservitoimittaja voi ylläpitää valtuutus tietoja.”
Jotta loppukäyttäjän on helppo (ja käyttäjäystävällinen) tapa tarjota Reserviresurssi Itsenäisen aggregaattorin resurssiksi. Jos loppukäyttäjän (joita Itsenäisellä aggreggaatorilla voi olla satoja tai tuhansia) pitää itse hoitaa valtuutus Datahubin käyttöliittymän avulla, ei ole uskottavaa että näin suuri joukko saadaan se tekemään itse.

Vapaa palaute ehtomuutoksiin liittyen

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta loppukäyttäjille, sekä helpottaa uusien palveluiden syntymistä ja uusien toimijoiden tuloa energiamarkkinoille. Nyt ja tulevaisuudessa sähköjärjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia on joustavuus. Sekä tuotannossa, siirrossa että kulutuksessa. Lisäksi kaikkien toimijoiden – erityisesti sähkön loppukäyttäjät, pitää saada mukaan.

Suomessa on monipuoliset reservimarkkinat, joille pääsyä on helpotettu kiitettävällä tavalla. Nyt lausuttava aFRR markkina ja sen energiamarkkina on hyvä ja tarpeellinen lisäys.

Muutoksen tärkein sisältö on mahdollistaa Itsenäisen aggregaattorin pääsy reservimarkkinoille – tässä tapauksessa aFRR markkinaan. Jotta näin myös tapahtuu, pitää

  • toimintaympäristön olla vakaa. Se mahdollistaa palvelun taloudellinen kannattavuuden arvioinnin
  • reserviresurssit pitää käyttää markkinoilla, joissa niiden ominaisuudet pystytään parhaiten hyödyntämään.
  • Lisäksi kaiken tämän pitää toteutua niin, että erityisesti loppukuluttajan näkökulmasta Itsenäisen aggregaattorin palvelu on helposti ymmärrettävä lisäpalvelu ja se tuottaa taloudellista hyötyä sekä loppukuluttajalle ja Itsenäiselle aggregaattorille.

Yhteenvetona Lähienergialiiton arvio on, että nyt kuultavana oleva malli – ilman ehdotettuja muutoksia, ei tarjoa sellaista toimintaympäristöä, jotta loppukuluttajille syntyy uusia joustopalveluita tai synny uusia palvelun tarjoajia. Eikä näin ollen aFRR markkinaan ei tule lisää kilpailua, joka takaisi kokonaisuuden kannalta kustannustehokkaimmat joustoresurssit.

Ajankohtaista

Aurinkosähkön yhteistilaus Savossa

Savon alueella järjestetään tänä keväänä aurinkosähkön yhteistilaushanke, jossa kiinnostuneet voivat hankkia sähköverkkoon kytketyn aurinkojärjestelmän. Hirvensalmelainen Ahjo Energia tarjoaa useita vaihtoehtoja ja koko projekti toteutetaan omakustannusperiaatteella.   Auringosta puhdasta energiaa Aurinko on maapallon tärkein – lähes ainoa – energianlähde, jonka hyödyntäminen Suomessa on vasta alussa. Suomessa saadaan kuitenkin auringon säteilyä lähes yhtä paljon kuin Saksassa, joka […]