Lähienergialiiton lausunto: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi

Viite: VN/12383/2021

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi

Lähienergialiiton lausunto

 

Suomen lähienergialiitto kiittää ympäristöministeriötä mahdollisuudesta antaa lausunto luonnokseen hallituksen esitykseksi.

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta. Tätä tavoitetta tukee mahdollistava ja riittävä sääntely. Arviomme mukaan luonnos hallituksen esitykseksi lisää sääntelyä, jolle ei löydy perusteluita.

Lähienergialiitto kannattaa vaatimusta uusiutuvan energian käytön lisäämisestä. Ehdotettu tapa asettaa uudisrakentamiselle ja laajamittaiselle korjaukselle uusiutuvan energian vähimmäismäärä 38% ostoenergiasta ei kuitenkaan paranna rakennusten energiatehokkuutta eikä lisää uusiutuvan energian käyttöä – katsomme tämän osuuden olevan turhaa sääntelyä. Ehdotettu laskentatapa perustuu Suomen energiantuotannon keskimääräisiin päästömääriin, eikä näin ollen kuvaa yksittäisen rakennuksen käyttämää uusiutuvan energian määrää. Käynnissä olevasta energiamurroksesta, perustelumuistiosta ja RED 2 direktiivin artiklan 15.4 vaikutusarvioista voi vetää arvion, että fossiiliseen energiantuotantoon pohjautuvia ratkaisuja ei tehdä, koska markkina ja kustannustehokkuus ohjaa puhtaisiin ratkaisuihin.

Suomen energiajärjestelmä sähköistyy ja 2020-luvulla tarvitaan lisää puhdasta sähköntuotantokapasiteettia. Tuulivoimalle tulee olemaan tässä erittäin suuri osuus: tuulivoimalla katettiin vuonna 2020 Suomen sähkönkulutuksesta 10 %, osuuden tullessa olemaan vähintään 30 % vuonna 2030. 2020 Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 2586 megawattia ja sen ennakoidaan kasvavan vähintään 10 000 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Hallitusohjelma lupaa edistää tuulivoimarakentamista sujuvoittamalla tuulivoiman kaavoitusta ja luvitusta. Ehdotettu rakennuslupavaiheen laajennettu kuulemis- ja valitusoikeus on kuitenkin täysin päällekkäinen tuulivoimahankkeen osayleiskaavoituksen laajan kuulemis- ja valitusoikeuden kanssa. Ehdotettu muutos on siten tarpeeton ja näin ollen turhaa sääntelyä. Suomessa esimerkiksi maatuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset arvioidaan erittäin laajasti ja voimaloiden sijoittaminen ratkaistaan kaavoitusvaiheessa, jossa on kaikilla kunnan asukkailla ja muilla asianosaisilla kuulemis- ja valitusoikeus. Merituulivoimahankkeissa kaavoituksen ympäristövaikutusten arvioinnin ja suuripiirteisen sijoittamisen lisäksi voimaloiden yksityiskohtainen sijoittaminen tehdään vesiluvalla, jossa samoin on laaja kuulemis- ja valitusoikeus. Nykyisen sääntelyn mukainen kuulemis- ja valitusoikeus on jo riittävä.

Lähienergialiitto kannattaa hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa edistäviä toimenpiteitä, joita tämä luonnos hallituksen esitykseksi voisi sisältää. Vienti pitää Suomen puhtaan energian edelläkävijä brändiä yllä. Vientiin tähtäävien puhtaan energian yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan mahdollistavalla sääntelyllä.

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, puh. 040 568 7351, tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

Tulevaisuuden energiat ja Suomi -tilaisuuden viesti: Cleantechin kotimarkkinat pitää saada käyntiin

Energiatalous meillä ja muualla on isojen muutosten edessä, kun fossiilisista polttoaineista on luovuttava nopeasti ja uusiutuvat energialähteet mullistavat sähköverkot ja -markkinat. Millainen energiatulevaisuus Suomen kannattaa valita? Entä millainen energiapolitiikka palvelee parhaiten suomalaisten cleantech-yritysten menestystä?   Lähienergialiiton ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan 25.11.2014 järjestämä Tulevaisuuden energiat ja Suomi -tilaisuus käsitteli aihetta kahden asiantuntijapaneelissa. Tilaisuuden suosiosta johtuen kaikki halukkaat eivät mahtuneet […]