Suomen Lähienergialiitto ry kannattaa asetukselle 2/11 (rakennusten energiatehokkuus) Ympäristöministeriön 7.8.2014 esittämiä direktiivin (2010/31/EU artiklan 2 kohdan 2 ja artiklan 9 kohdan 1) mukaisia muutoksia lähes nollaenergiatalon määritelmästä sekä toimeenpanon aikataulusta ilman muutosehdotuksia.
Lähienergialiitto esittää kuitenkin toivomuksen, että työn alla olevassa lähes nollaenergiarakennuksen tarkemmassa määrittelyssä annettaisiin riittävä mahdollisuus hyödyntää paikallista uusiutuvaa energiaa, energian varastointia sekä ICT-teknologioita energiatehokkuuden ja Suomen energiajärjestelmän optimoimiseksi.
Nollaenergiarakentamisessa nähdään hyvin tärkeäksi se, että rakennuksissa ja niiden yhteydessä tapahtuvan energiatuotannon liittymisestä niin sähkö- kuin kaukolämpöverkkoonkin saadaan yksinkertaista. Tuotetusta energiasta laskuttamiselle tulee myös löytää kaikille osapuolille oikeudenmukainen ja toimiva ratkaisu. Verkkoon syötetyn uusiutuvan energian tulisi olla huomioituna myös rakennuksen määräystenmukaisuuden osoittamisessa sekä energiatodistuksessa. Tuotetun uusiutuvan energian noteeraaminen tekisi myös tilaa yhä erilaisemmille nollaenergiatalojen toteutuskonsepteille, sekä edistäisi Suomen energiataseen ja työllisyyden kannalta tärkeää lähienergian käyttöä. Innovatiivisilla hybridienergiaratkaisuilla on myös mahdollista aikaansaada uusia vientituotteita.
Asetukseen 2/11 nyt luonnostellut muutokset ovat olleet direktiivien kautta jo jonkin aikaa rakennus- ja energiasektorilla toimivien tiedossa ja niiden toimeenpanoa on myös todennäköisesti osattu odottaa. Lähienergialiiton mielestä olisi tärkeää myös se, että lähes nollaenergiatalon tarkempi määritelmä virallistettaisiin mahdollisimman pian. Näin alan toimijoilla olisi aikaa kehittää ja optimoida ratkaisujaan siten, että asetuksen astuttua voimaan olisi heti tarjolla pitkälle kehitettyjä tuotteita ja ratkaisuja.
Lähienergialiiton mielestä olisi suotavaa, että uusia kanteita energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian edistämisen hitaasta toimeenpanosta ei Suomeen enää tulisi, vaan meidät nähtäisiin enemminkin uusiutuvan energian edistämisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän kärkimaana.
Lisätietoja:
Markku Tahkokorpi
markku.tahkokorpi [ a ] lahienergia.org
050 1445
Maaria Laukkanen
lecosolutions[ a ]gmail.com