Suomen Lähienergialiiton lausunto: Suomen kansallinen yhdennetty energia- ja ilmastosuunnitelma (NECP) liittyen EU:n hallintomalliasetukseen

Viite: VN/12266/2019

Suomen Lähienergialiitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto kansalliseen yhdennettyyn energia- ja ilmastosuunnitelmaan (NECP).

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta. Lausuntomme keskittyy suunnitelman Suomen kansallisia tavoitteita kuvaan osan kappaleessa 2.1.2 käytettyyn Taulukkoon 5. Suomella uusiutuvan energian tuottamisen ja hyödyntämisen mallimaana on oltava riittävän kunnianhimoiset – mutta realistiset – tavoitteet ja hyödynnettävä monipuolisesti eri kehitysvaiheissa olevia uusiutuvan energian teknologioita.

Hiilestä irtautuminen (Decarbonisation)

Lähienergialiiton mielestä kappaleessa 2.1.2 käytetyn Taulukon  5 sisältämät kansalliset tavoitteet ovat vanhentuneet ja eivät kuvaa tämän hetkisiä ja realistisia tavoitteita vuodelle 2030 ja lisäksi siitä puuttuu kokonaan merkittäviä uusiutuvan energian teknologioita:

  • Lämpöpumput. Lämpöpumppujen osalta tavoitteita on tarpeen päivittää, koska käynnissä oleva energiamurros polttamisesta lämpöpumppuihin ei ole huomioitu tavoitteissa. Tänä vuonna erillislämmitykseen käytetyt lämpöpumput tuottavat yli 6 TWh/a uusiutuvaa energiaa ja kasvun odotetaan jatkuvan niin, että vuonna 2030 uusiutuvaa energiaa tuotetaan 15 TWh/a. Kaukolämmön tuotannossa hukkalämmön ja lämpöpumppujen rooli näyttää puuttuvan kokonaan: Energiateollisuus ry:n tilastojen mukaan vuonna 2018 kaukolämpöä tuotettiin 33,5 TWh, josta hukkalämpöä 3,4 TWh. Hukkalämmöstä oli 1,3 TWh tuotettu lämpöpumpuilla. Lämpöpumppujen ja hukkalämmön osuutta kaukolämmön tuotannossa tulee lisäämään (Rinteen/Marinin) hallitusohjelman linjaus alemmasta sähköveroluokasta.

  • Geoterminen syvälämpö (ilman lämpöpumppuja) puuttuu kokonaan. Lähienergialiiton maltillinen arvio on

    • 2021 -> 170 GWh/a

    • 2025 -> 340 GWh/a

    • 2027 -> 510 GWh/a

    • 2030 -> 510 GWh/a

  • Tuulivoima. Tuulivoimatuotannon merkittävä lisääntyminen ja tuotantokustannusten jatkuva lasku on myös jätetty huomioimatta. Tuulivoiman osalta tavoite 18 TWh/a vuonna 2030 on erittäin alhainen. Huomioiden käynnissä oleva tekninen kehitys ja tuulivoimahankkeiden määrä, tavoitteena pitää olla vähintään 30 TWh/a vuonna 2030.

  • Biokaasun liikennekäyttö. Ottaen huomioon biokaasun 10 TWh potentiaalin, koko 2020-luvulle asetut tavoitteet ovat erittäin vaatimattomat. Liikenteen päästövähennyksissä biokaasulla on merkittävä rooli, joka on jäänyt lähes kokonaan tunnistamatta.

  • Aurinkoenergia. Aurinkosähkön osalta kuvattu tavoite on riittävän kunnianhimoinen. Haluamme huomauttaa, että aurinkolämmön rooli tehokkaampana aurinkoenergian hyödyntäjänä on jätetty tarpeettomasti kokonaan pois. Arviomme mukaan kunnianhimoinen ja realistinen tavoite aurinkolämmölle vuonna 2027 on 0,1 TWh/a ja 2030 on 0,2 TWh/a.

 

Lisätiedot

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, puh. 040 568 7351, tapio(at)lahienergia.org

 

Lausuntopyynnön aineisto lausuntopalvelu.fi-palvelussa.

Ajankohtaista

Kristian Savela

Kristian Savelasta Lähienergialiiton puheenjohtaja

Lähienergialiiton sääntömääräisessä syyskokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Kristian Savela ja Peter Reiter kutsuttiin Lähienergialiiton ensimmäiseksi kunniajäseneksi. Tilaisuuden aluksi paneelikeskustelussa pureuduttiin energiaverotuksen mielenkiintoiseen ytimeen, sekä mihin suuntaa energiaverotusta pitää muuttaa jotta päästöt minimoidaan ja hyväksyttävyys maksimoidaan.   Tilaisuuden ohjelma koostui kaikille avoimesta paneelikeskustelusta ja Lähienergialiiton jäsenille tarkoitetusta sääntömääräisestä syyskokouksesta.   Suuri Energiaverokeskustelu katsoi energiaverotuksen tulevaisuuteen Suuren Energiaverokeskustelun […]