Suomen Lähienergialiiton lausunto Valtioneuvoston asetus asuinrakennusten energia-avustuksista vuosina 2020-2022

Viite: VN/8792/2019

Valtioneuvoston asetus asuinrakennusten energia-avustuksista vuosina 2020-2022

Suomen Lähienergialiiton lausunto

 

Suomen Lähienergialiitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto valtioneuvoston asetusluonnokseen.

Suomen Lähienergialiiton tavoite on tehdä hajautetun uusiutuvan energian tuottamisesta ja hyödyntämisestä mahdollisimman vaivatonta. Rakennusten lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta ja aiheuttaa noin neljäsosan CO2-päästöistä. Valtioneuvoston asetus on valinnut päästöjen vähennyskeinoksi rakennusten energiatehokkuuden  lisäämisen, joka on erittäin kannatettava keino.

Yleisellä tasolla olemme tyytyväisiä, että asetuksella kannustetaan yhdistelemään monipuolisesti eri uusiutuvan energian lähteitä ja erilaisia energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Samalla pidämme erittäin hyvä sitä, että aikaisemmin tehdyt – asetuksen tavoitteisiin tähtäävät – parannukset voidaan ottaa huomioon avustuksen kriteerien täyttymisen arviointiin. Lisäksi toteamme, että asetettu vaatimustaso riittävän kunnianhimoisesti asetettu. Olemme hyvin tyytyväisiä vaatimukseen, että avustuksen saamisen ehtona on suunnitelmien julkaiseminen yleiseen käyttöön. 

On erittäin tärkeää, että myös älykkääseen ja joustavaan energiankulutukseen tähtäävät toimenpiteet, ovat selvästi energia-avustusjärjestelmän piirissä sekä itsenäisinä investointeina että osana muita korjaushankkeita. Lämmitys on suurin kiinteistönhoidon kuluerä, johon älykkäällä lämmityksen ohjauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi. Tästä näkökulmasta asetusluonnos vaikuttaa epäselvältä ja mahdollisesti soveltamisalaltaan liian kapealta, sillä siinä keskitytään vain energiatehokkuutta lisääviin korjaustoimenpiteisiin. Älykkäät lämmityksenohjausjärjestelmät ovat merkittävä tekijä energiatehokkuuden parantamisessa ja Suomen vahvuuksien hyödyntämisessä. Älykkäiden  lämmityksenohjausjärjestelmien osalta E-luvun laskennan ohjeistus on saatava päivitettyä niin, että niiden tuottama energiatehokkuuden parannus huomioidaan laskennassa.

Lähienergialiitto kannattaa energiatehokkuuteen kannustavia ja energiatehokkuutta edistäviä toimenpiteitä, joita tämä valtioneuvoston asetus edustaa. Tämän tyyppisillä toimenpiteillä vähennetään energiajärjestelmän riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, vähennetään energiantuotannon päästöjä, parannetaan rakennusten energiatehokkuutta ja synnytetään uutta puhtaan energian liiketoimintaa.

 

Pykäläkohtaiset huomiot:

 

1 § 

Lähienergialiiton mielestä on erittäin positiivista, että asunto-osakeyhtiöt ovat oikeutettuja tukeen. 

 

2 §: ei huomautettavaa

 

3 §

Avustusten hakuprosessia selventämään ja hakemusten laadun varmistamiseksi on toivottavaa, että ennen hakuajan alkua tuotetaan ohjeet. Näissä ohjeissa on syytä antaa selvät ja yksiselitteiset ohjeet E-luvun laskentaan – erityisesti lähtötilanteen osalta.

2) kohta: Haluamme huomauttaa, että omakotitalojen sisällyttäminen tuen saajiin ei ole hoidettu heidän eikä lähienergia-alan toimijoiden kannalta oikealla tavalla. Asetusluonnoksen lausuntokierroksen aloituksen uutisointi synnytti markkinahäiriön lähienergia-alan yrityksissä – joka olisi ollut estettävissä. Erityisesti yksinkertaisten ja kustannustehokkaiden – esim. kotitalousvähennyksen avulla tehtävät lämpöpumppu- tai aurinkosähköhankinnat – lähienergiainvestointien osalta kuluttajat siirtävät investointipäätöksen tekoa ensi vuoteen. Ottaen huomioon kotitalousvähennyksen suuruuden (vuoden 2019 budjetissa on 455 miljoonaa euroa ja vuoden 2020 budjetissa 310 miljoonaa euroa. Veronmaksajien selvityksen mukaan kotitalousvähennyksestä käytettiin 2017 yli 85 % remontteihin), olisi ollut erittäin toivottavaa, että asetusluonnoksen perusteluissa olisi selkeästi kuvattu, että pientaloasukkaiden (erityisesti omakotitalo) osalta kotitalousvähennys on oikea tukielementti näihin investointeihin ja asetuksen energia-avustuksella tuetaan huomattavasti harvalukuisempia ja isompia energiaremontteja.

4 §

Avustukseen oikeuttavien hankkeiden aikataulun osalta on hyvä, että suunnittelukustannukset lokakuun 2019 alusta lähtien otetaan huomioon. Toisaalta – erityisesti asunto-osakeyhtiöiden ja kerrostalojen osalta – energiaremonttihankkeiden kokonaiskesto ehdotuksesta hankkeen päättymiseen on vuosia. Tämä huomioiden ehdotettu avustus suurimmalta osin tulee kohdistumaan hankkeisiin, joiden toteutus on jo päätetty. Eikä näin ollen juurikaan lisää hankkeiden määrää.

Avustukseen oikeuttavien kustannusten ja maksatusehtojen osalta haluamme huomauttaa, että kustannuksiin lasketaan mukaan kaikki erilaiset rahoitustavat ja veloitusperusteet. Vaikuttaa esim. siltä, että kuukausimaksuihin perustuvia palveluja käyttäjät asunnot eivät pysty hyödyntämään avustusta kuin ainoastaan hankkeen ajan. Olisimme toivoneet, että näiden osalta kustannuksiin huomioitaisiin esim. 5 vuoden palvelu-/kuukausimaksut.

3) kohta: Varaavien tulisijojen ongelma on se, ettei niiden tuottamaa energiaa pystytä määrittelemään tarkkaan kuten muiden lämmityslaitteiden. Kuitenkin 3 000 kWh energiaa voidaan ottaaa mukaan e-luku laskentaan. Varaavat tulisijat ovat siitä erikoisia tuotteita, että jotkut tekevät niillä käytännössä lähes koko talon lämmityksen ja osa käyttää vain lisälämpönä ja osa vain tulenkatselulaitteena. Tästä seuraa niiden vaikea rooli rakennusten lämmitysjärjestelmien joukossa, kun mietitään kaikkia laskentaan perustuvia menetelmiä energiatehokkuuden mittaamiseksi. Kuitenkin vuosittaisella tasolla tuotetut energiamäärät ovat suuria edelleen ja se vaikuttaa talojen energiatehokkuuteen paljon ja varsinkin talven kylmimpinä päivinä. Tätä on vain vaikea todentaa tulisijan yksilöllisen käytön suhteen ja sitä kautta tuoda selkeitä laskentaan perustuvia perusteita esim. kyseessä olevien energia-avustusten hakemiseksi.

4) kohta: Avustuksen myöntämisen ja maksamisen edellytyksenä on mm., että avustushakemuksen yhteydessä toimitetaan pääsuunnittelijan ja erityisalan vastuullisen suunnittelijan allekirjoittama selvitys toimenpiteistä sekä arvioiduista kokonaiskustannuksista, joilla energiatehokkuutta parannetaan ja että avustuksen saaja esittää maksatuksen yhteydessä pääsuunnittelijan ja erityisalan vastuullisen suunnittelijan allekirjoittaman selvityksen toteutuneista kustannuksista. Tämä menettely on käsityksemme mukaan liian raskas ja nostaa tarpeettomasti hankkeen kustannuksia sekä vähentää siten avustuksesta asukkaalle tulevaa hyötyä. Asetuksen vaatimuksia avustuksen hakijan hankkimasta suunnittelutyöstä tulisi näin ollen keventää. Keventäminen on tarpeen myös siksi, että tuen hakeminen olisi kannattavaa myös sellaisille älykkääseen ja joustavaan energiankulutukseen tähtääville toimenpiteille, jotka eivät ole kustannuksiltaan huomattavan korkeita.

 

5 § : ei huomautettavaa

 

6 § : ei huomautettavaa

 

7 §

Olisimme toivoneet jo tässä vaiheessa selvyyttä siihen, miten käsitellään hakemukset sen jälkeen, jos vuoden 2021 tai 2022 aikana asetuksen avustusvaatimusten täyttävien hakemusten määrä ylittää budjetoidun summan.

 

8 § : ei huomautettavaa

 

9 § : ei huomautettavaa

 

Lisätiedot

 

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, puh. 040 568 7351, tapio(at)lahienergia.org

 

Lausuntopyynnön aineisto lausuntopalvelu.fi-sivustolla.

Ajankohtaista

Tekoäly siivittää Vantaan Energiaa kohti fossiilitonta energiantuotantoa Martinlaakson voimalalla

Vantaan Energia ja Sumitomo SHI FW (SFW) jatkavat tiivistä yhteistyötään kehittääkseen eteenpäin vuonna 2020 aloitetun pilottihankkeen myötä käyttöönotettuja ratkaisuja energiantuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseksi tekoälyn avulla. Ratkaisut perustuvat prosessidatan, analytiikan ja tekoälyn hyödyntämiseen. Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä ja myös tämä yhteistyöhanke on omalta osaltaan mahdollistamassa tavoitteen saavuttamisen.   Keväällä 2020 Vantaan Energian Martinlaakson […]